ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Βούλγαροι πολίτες διαμαρτύρονται για τη στάθμευση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Οι κάτοικοι του χωριού Μπεζμέρ, της περιφερειακής πόλης Γιάμπολ

και των κοντινών οικισμών διαμαρτυρήθηκαν κατά της ανάπτυξης αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου εφοδιασμού  στην αεροπορική βάση Μπεζμέρ.

Η διαδήλωση απέκλεισε τον δρόμο που συνδέει το χωριό με το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Έξω τα πολεμικά αεροπλάνα», «Αμερικανοί εγκληματίες πολέμου» και «Ευημερία, όχι πόλεμος». 

image 21

Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροσκαφών θα σύρει τη χώρα μας σε σύγκρουση.

Άλλοι είναι επίσης δυσαρεστημένοι με την ίδια την τοποθέτηση της αεροπορικής βάσης, η οποία, όπως λένε, βρίσκεται τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

%CE%B1%CF%83%CE%BB%CE%BA%CE%B4%CE%BE%CE%B1%CE%BF%CF%8133

Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Στους δημάρχους του Γιάμπολ, της Τούντζα, της Στράλτζα, του Έλχοβο και του Μπολιάροβο έχουν προστεθεί και δήμαρχοι αρκετών μικρότερων οικισμών στον δήμο Τούντζα. Υπάρχει ήδη μια αίτηση με τα ονόματα 3.249 κατοίκων από 26 χωριά της περιοχής κατά της ανάπτυξης των αμερικανικών αεροσκαφών.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε παρά τη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ και Αθλητισμού Έντσο Κεριάζοφ με τους δημάρχους των δήμων της περιοχής.

Ο Κεριάζοφ ήρθε επίσης στους διαδηλωτές, λέγοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν εδώ για να εξηγήσει στον λαό την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση και η Εθνοσυνέλευση.

image 22

Μετά από αυτό, ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί μια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες

και ότι δεν θα υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο Μπεζμέρ/ Bezmer.

«Προς το παρόν, η απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση και από την Εθνοσυνέλευση είναι σωστή.

 Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, αλλά απαραίτητη. Σήμερα, τα αεροπλάνα δεν θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μπεζμέρ», πρόσθεσε ο Στογιάνοφ.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία παραμένει στην περιοχή της διαμαρτυρίας.

Echedoros.blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *