ΠΕΜΠΤΗ, 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ανησυχητική πραγματικότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Μια ανησυχητική πραγματικότητα

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Μια εξαιρετικά ανησυχητική πραγματικότητα διαμορφώνεται στο εγχώριο γεωπολιτικό προσκήνιο,

την ώρα που η κοινή γνώμη φαίνεται να εγκλωβίζεται στην άγνοια και τον εφησυχασμό.

Η τουρκική ηγεσία, συνεπικουρούμενη από τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, κλιμακώνει τις απροκάλυπτες απειλές της έναντι της εθνικής μας κυριαρχίας. Η προβολή αναθεωρητικών χαρτών που ακρωτηριάζουν το Αιγαίο, η μονομερής έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τη δημιουργία “θαλάσσιων πάρκων” εντός ελληνικών ζωνών ενδιαφέροντος, καθώς και η εκβιαστική αξίωση για αποστρατικοποίηση των νησιών, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας,

πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Τα Νέα”. Για ακόμη μία φορά, ο ελληνικός λαός και το Κοινοβούλιο τίθενται προ τετελεσμένων γεγονότων, ενημερούμενοι εκ των υστέρων μέσω διαρροών ή δηλώσεων ξένων αξιωματούχων για κρίσιμες διμερείς επαφές.

Η πρακτική αυτή ξυπνά μνήμες του 2020, όταν οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Καλίν —τότε σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας— την ύπαρξη της έγγραφης συμφωνίας του Βερολίνου, η οποία είχε συνομολογηθεί κατόπιν μεσολάβησης της τότε καγκελαρίου Μέρκελ.

Τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συνθέτουν ένα σκοτεινό παρασκήνιο. Η σύνθεση αυτών των δεδομένων δημιουργεί έντονο προβληματισμό και γεννά την ανάγκη για εθνική εγρήγορση, ώστε οι εν λόγω μεθοδεύσεις να μην οδηγήσουν σε μια νέα εθνική δοκιμασία για τον ελληνισμό.

Γιώργος Βενετσάνος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Βενετσάνος

Ο Γιώργος Βενετσάνος ασχολείται ενεργά με τη δημοσιογραφία και την αρθρογραφία, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Ως μέλος της Ένωσης Αθηναϊκού Τύπου, έχει δημοσιεύσει άρθρα και αναλύσεις σε εφημερίδες, καθώς και σε τοπικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Το συγγραφικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στη γεωπολιτική διάσταση του Ελληνισμού, στις διεθνείς σχέσεις και στις προκλήσεις που διαμορφώνουν το σύγχρονο περιβάλλον της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν την κοινωνία, την καθημερινότητα των πολιτών και τις σύγχρονες προκλήσεις του δημόσιου βίου, με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση και την προαγωγή του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *