Πώς η Άγκυρα στήνει το σκηνικό της σύγκρουσης ενώ η Αθήνα εθελοτυφλεί

Είναι εντυπωσιακό το πώς οι πολιτικές ελίτ στην Αθήνα συνεχίζουν να υπνοβατούν,
Η επιχειρησιακή λαβίδα: Οι 40 Ταξιαρχίες και το ορμητήριο της Ίμβρου
Ο στρατηγικός εγκλωβισμός του Βορείου Αιγαίου λαμβάνει πλέον χειροπιαστή μορφή:
-Ο άξονας Δαρδανελίων – Ίμβρου: Η σύσταση του νέου Αμφίβιου Σώματος στη Νάρα του Τσανάκκαλε και η μεταφορά ταγμάτων πεζοναυτών στην Ίμβρο —σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του εκεί 5ου Συντάγματος Καταδρομών σε Ταξιαρχία— δημιουργούν έναν επιθετικό βατήρα σε απόσταση αναπνοής (μόλις 25 χιλιομέτρων) από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και 70 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη.
-Η κλειδωμένη πύλη: Όποιος ελέγχει την είσοδο των Στενών και διαθέτει ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις στην Ίμβρο, αποκτά τη δυνατότητα να «σφραγίσει» τις θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τον Μαρμαρά με το Κεντρικό Αιγαίο.
-Η συνέχεια του τόξου: Από τη Φώκαια απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο, μέχρι την Αλεξανδρέττα απέναντι από την Κύπρο, η Τουρκία αναπτύσσει ένα πλέγμα ισχύος σχεδιασμένο για ταχεία προβολή δυνάμεων.
Ο ακήρυκτος υβριδικός πόλεμος στην καθημερινότητα
-Ψηφιακή και αεροπορική παρεμβολή: Τουρκικά drones πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές στον Έβρο, αναγκάζοντας την Πολιτική Αεροπορία να αλλάζει τα σχέδια πτήσης των πολιτικών αεροσκαφών στην Αλεξανδρούπολη για να αποφευχθεί η —σκοπούμενη;— τραγωδία.
-Επικοινωνιακή και θαλάσσια εισβολή: Τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί «καταλαμβάνουν» τις ελληνικές συχνότητες από το Πήλιο και τη Μαγνησία μέχρι την Αλόννησο και την Κρήτη, ενώ τουρκικά αλιευτικά λεηλατούν ανενόχλητα τις ελληνικές θάλασσες.
-Ψυχολογικές επιχειρήσεις στη Θράκη: Από τις προκλητικές παρελάσεις των «Γκρίζων Λύκων» στους δρόμους της Κομοτηνής μέχρι τις πολιτικές δηλώσεις στην Ξάνθη, η Άγκυρα τεστάρει διαρκώς τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης.
Και ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας; Μία διαρκής υποχώρηση. Όταν το 2024 τα ελληνικά σκάφη αποσύρθηκαν από την Κάσο κατόπιν τουρκικών τετελεσμένων ή όταν η Άγκυρα έστελνε διαβήματα για την πόντιση καλωδίων μεταξύ Σάμου και Χίου, κάποιοι στην πρωτεύουσα «σήκωναν τα φρύδια τους αδιάφορα». Σήμερα, η αδιαφορία αυτή έχει μετατραπεί σε αποδοχή μιας αόρατης —κατά άλλους «σκιώδους»— τουρκικής συγκυριαρχίας.
Το γεωπολιτικό πλαίσιο: Το «Μεγάλο Παιχνίδι» και η ελληνική αφασία
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η Μέση Ανατολή φλέγεται και η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κλιμακώνεται στη Συρία, η Άγκυρα αισθάνεται πιο ανενόχλητη από ποτέ. Με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν αποστασιοποιημένες και την Ευρώπη εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατική της ανεπάρκεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτελεί το δόγμα του «Αιώνα της Τουρκίας».
Το κρίσιμο διακύβευμα
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα δεν είναι απλώς να δεχθεί επίθεση. Είναι να μην καταλαβαίνει ότι η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και, κυρίως, να αγνοεί τον ρόλο που της έχουν ετοιμάσει ερήμην της. Η ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα εξημερωθεί με γενναιόδωρες ελληνικές χειρονομίες —όπως η διευκόλυνση της βίζας στα νησιά— την ώρα που η Ουάσιγκτον την αντιμετωπίζει ανοιχτά ως τον αναντικατάστατο «Περιφερειακό Κόμβο», συνιστά εθνική αφέλεια. Στον κυνικό κόσμο του 2026, το δόγμα του δεδομένου και «προβλέψιμου συμμάχου» είναι πλέον και ξεπερασμένο και θανάσιμα επικίνδυνο.
Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω, αλλά ούτε και συγχωρεί όσους ομφαλοσκοπούν μέσα στη γυάλα τους. Για την Αθήνα και τη Λευκωσία, η σωτηρία δεν κρύβεται σε δακρύβρεχτες επικλήσεις νομικών κειμένων ούτε σε διπλωματικά ανακοινωθέντα καταδίκης. Απαιτείται άμεση γεωστρατηγική ενηλικίωση: άσκηση επιθετικής, συναλλακτικής διπλωματίας, επένδυση στην αυτόνομη εγχώρια παραγωγή ασύμμετρων οπλικών συστημάτων και ταχύτατη μετάλλαξη της επικρατείας σε έναν αναντικατάστατο εφοδιαστικό και ενεργειακό κόμβο.