ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία φλέγεται…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η Γαλλία φλέγεται…

Οι κινητοποιήσεις των λυκείων στη Γαλλία κλιμακώθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2026,

με τον προαύλιο χώρο και την πρόσοψη του λυκείου Nelson-Mandela στη Νάντη να καταστρέφονται από φωτιά

 

που η διεύθυνση χαρακτήρισε εμπρησμό, ενώ εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες αστυνομικών καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

 

 

 

 

 

Το κίνημα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, γύρω από το Παρίσι, και εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες λύκεια.

Οι μαθητές ζητούν περισσότερους αναπληρωτές καθηγητές, μικρότερα τμήματα, καλύτερες κτιριακές υποδομές και λιγότερο φορτωμένα προγράμματα. Την Τρίτη οι κινητοποιήσεις συνέπεσαν με απεργία του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, την Τετάρτη συνελήφθησαν 625 άτομα —στην πλειονότητά τους ανήλικοι— ενώ τραυματίστηκαν 83 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Οι διαδηλώσεις έπληξαν 356 σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας Εντουάρ Ζεφρέ ανέφερε 119 τραυματίες μαθητές και προσωπικό από την έναρξη των γεγονότων, κυρίως διευθυντές και καθηγητές. Οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Παρίσι, τη Μπορντό, τη Λυών και τη Λιλ, με ρίψη αντικειμένων, φωτιές σε κάδους και χρήση δακρυγόνων.

Στη Νάντη, το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια αποκλεισμού του λυκείου Nelson-Mandela στην νήσο της πόλης, φωτιά που ξεκίνησε από κάδους απορριμμάτων εξαπλώθηκε στην πρόσοψη και κατέστρεψε την είσοδο και την αίθουσα υποδοχής. Η υποδιευθύντρια Γκαέλ Κορντιέ μίλησε στο AFP για «εθελούσια πυρκαγιά».

Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες· το προσωπικό και οι μαθητές απομακρύνθηκαν.

Πυροσβέστες έσβησαν τις φλόγες, αλλά το σχολείο —που άνοιξε το 2014, είναι πολυδύναμο και διεθνές και φιλοξενεί περίπου 1.600–1.700 μαθητές— αναμένεται να μείνει κλειστό για ημέρες ή εβδομάδες.

Μαθητές επί τόπου αποστασιοποιήθηκαν από τις καταστροφές και κατηγόρησαν «εξωτερικούς» ταραξίες. Ανάλογα περιστατικά, με πυρκαγιές και ρίψεις πυροτεχνημάτων, καταγράφηκαν και σε άλλα ιδρύματα της Νάντης, ενώ το κίνημα άρχισε να επεκτείνεται και σε πανεπιστήμια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των νέων είναι «νόμιμα», αλλά δήλωσε ότι δεν δικαιολογούν βία κατά αστυνομικών και εκπαιδευτικών. «Τα λύκεια είναι για να είναι ανοιχτά και να μοιράζονται τη γνώση. Δεν είναι για να αποκλείονται ή να καίγονται κάδοι», είπε από τη Μαδρίτη. Ο Νουνιέζ μίλησε για «κλιμάκωση της βίας» και για άτομα που μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο υποκινώντας επεισόδια. Από την άλλη, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Ανυπότακτη Γαλλία χαρακτήρισαν τους μαθητές «ακίνδυνους» και κατήγγειλαν την καταστολή.

Οι κινητοποιήσεις πέφτουν σε ευαίσθητη πολιτική στιγμή: η κυβέρνηση παρουσιάζει τον προϋπολογισμό του 2027, με αναμενόμενες περικοπές, ενώ οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μαθητών καλούν σε νέα πανεθνική κινητοποίηση στις 6 Οκτωβρίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *