Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Χρειαζόταν ο Τρισέ τις γνώσεις του …Γαπ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EYRO

Έρχεται καπάκι η FITCH και κατεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒΒ+ στο ΒΒΒ- μια βαθμίδα πάνω από junk bonds ( σκουπίδι ομόλογο). Διαβάστε την ανάλυση του ΒΤ…

The Bond Trader..
Ακόμη και σήμερα είμαι λίγο μπερδεμένος με τα γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών..
Τα spreads έφτασαν στα 452 την Πέμπτη και στα 398 την Παρασκευή το απόγευμα.
Οι υπουργοί οικονομικών έχουν κυριακάτικα σύσκεψη και ο ΓΑΠ μιλούσε με Τρισε όλο το απόγευμα της Παρασκευής για την Ευρωπαϊκή οικονομία (έτσι είπαν τα ΜΜΕ) λες και ο Τρισε χρειάζεται της γνώσεις του ΓΑΠ .
Αργά χθες το βραδύ μάθαμε – αν και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ το έπνιξαν- ότι δεν επιτύχαμε τον στόχο για έσοδα που έχει το πρόγραμμα σταθερότητας για Ιανουάριο-  Μάρτιο..
Από ότι  άκουσα γρήγορα τα τρέχων έσοδα είναι 2% λιγότερα (με 1 δις έκτατη εισφορά από εταιρείες )και τα έξοδα λόγο τόκων είναι σχεδόν τα ίδια. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όλως ο χρόνος μάλλον το έλλειμμα θα είναι 11% στην καλύτερη περίπτωση..
Αυτά τα στοιχειά η αγορά τα έμαθε αρκετά πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι φωστήρες μας.. Τα Spread εκτοξεύθηκαν στα 452 και θα πήγαιναν πάνω από 500 αν ο Τρισε δεν έκανε την δήλωση..
Την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι φοβηθήκαν το μήνυμα της αγοράς και ανακοίνωσαν ότι είχαν οριστικοποίηση το πακέτο στήριξης και τα spread έπεσαν.
Έρχεται καπάκι η FITCH και κατεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒΒ+ στο ΒΒΒ- μια βαθμίδα πάνω από junk bonds ( σκουπίδι ομόλογο). Με αυτή την κίνηση χάθηκαν παρά πολλά λεφτά από επενδυτές που είχαν αγοράσει Ελληνικά ομολόγα. Την Δευτέρα θα είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν και έτσι τα spread θα κτυπήσουν ταβάνι.
Η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. Δεν ξέρω ποιον δουλεύουν η τι καπνό καπνιζουν μετά το φαγητό. Αν συνεχίσουν αυτό το τροπάριο θα τινάξουν το κόστος δανεισμού στον αέρα,. Μάλλον δεν θα υπάρχει δανεισμός σε μια εβδομάδα.
Αν πούμε θέλουμε βοήθεια ποσά χρήματα θα δοθούν και με ποιο επιτόκιο;
Έχοντας απέναντι τους μια ομάδα που δεν έχει πια καμία αξιοπιστία οι αγορές για να ηρεμήσουν θέλουν να δουν ένα πόσο πάνω από 50 δις. Γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι ο ΓΑΠ και το bulldog που δεν ξέρουν πότε να το κλείσουν.
Το ΔΝΤ μπορεί να δώσει μονό 15-20 δις με χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα βάση του καταστατικού του κάτι που μάλλον ο ΓΑΠ δεν το είχε καταλάβει. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ποιο επιτόκιο;
Αν είναι  πάνω από 5% τότε το πρόγραμμα σταθερότητες δεν ισχύει και το έλλειμμα θα είναι πάνω από 8% και οι αγορές θα συνεχίζουν να ζητούν ψηλά επιτόκια.
Μονό αν δοθεί guarantee από διαφορές χώρες με χαμηλό spread για τα 30-35 δις ίσως επανέλθουμε σε λογικά πλαίσια.
Αυτό νομίζω περιμένει ο ΓΑΠ -και βάζει και τον φίλο του τον SOROS να πιέσει την Γερμανία (με ποιο αντάλλαγμα δεν ξέρω)- αλλά το βλέπω χλωμό. Έκανε λάθος που δεν είχε βάλει αυτό τον όρο από την πρώτη μέρα. Τώρα το πουλάκι πέταξε..
Η Δευτέρα θα είναι μία κρίσιμη μέρα.. η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία και οι αγορές θα αντιδράσουν βίαια. Κρατηθείτε να μην πέσετε..
ΥΠ.  κύριε Καραμούζη αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν το έργο τους. Δεν υπάρχει χώρος για παιχνίδια προς προσωπικό όφελος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ