Ζελένσκι: Υποστηρίζουμε εκεχειρία στην ενέργεια – Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στο ενεργειακό μας σύστημα

Δεν πιστεύω ότι ο όγκος του ντίζελ που θα εξάγει η Ρωσία θα επηρεάσει την τιμή.
Επιπλέον, βλέπουμε ότι σήμερα μπορούν να εξάγουν από 300.000 έως 500.000 τόνους το μήνα.
Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια τόνους το μήνα. Ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό; Δεν νομίζω ότι θα έχει καμία. Αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν το αντίθετο, έτσι είναι.
Άρα πιστεύω ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται εντελώς διαφορετικοί λόγοι.
Αν αυτή είναι η προσέγγιση, τότε γιατί η Αμερική δεν κάνει μια «συμφωνία ντίζελ» με την Ουκρανία; Ας προτείνει η Ουκρανία μια «συμφωνία ντίζελ». Εμείς έχουμε επιρροή στο αν αυτά τα πλοία μπορούν να πλέουν ή όχι, στο αν αυτά τα διυλιστήρια μπορούν να λειτουργήσουν ή όχι. Αν ισχύει αυτό, τότε ας το κάνουμε.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτό που μας νοιάζει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν μας εγγυηθείται προστασία για το σύστημα ηλεκτρικής μας ενέργειας, τότε δεν θα χτυπήσουμε τη ρωσική υποδομή ντίζελ ως αντίποινα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρωτίστως για να βοηθά τους ανθρώπους – να κρατάει τα φώτα τους αναμμένα. Επιπλέον, σημαίνει βοήθεια προς την Ευρώπη. Όλοι ξέρουν ότι είμαστε συνδεδεμένοι με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Και αν η δική μας ενεργειακή υποδομή δεν καταστρέφεται, μπορούμε να βοηθήσουμε ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, προμηθεύοντάς τες με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Άρα, ναι, ας υπογράψουμε μια αντίστοιχη «συμφωνία ντίζελ» με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η προσφορά μας είναι ειλικρινής και σαφής – είμαστε έτοιμοι να σεβαστούμε μια εκεχειρία στην ενέργεια αν η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο – συμφωνούμε αν συμφωνούν. Και έχουμε ήδη δείξει ότι το εννοούμε.
Χθες βράδυ, οι ρωσικές διυλιστήρια πετρελαίου δεν καιγόντουσαν. Αλλά τα μεσάνυχτα, ένα ρωσικό αεριωθούμενο «shahed» χτύπησε μια εγκατάσταση παραγωγής αερίου στην Ουκρανία. Υπήρξε επίσης ρωσική επίθεση σε ένα συνηθισμένο βενζινάδικο, με τη συμμετοχή αρκετών drones. Και οι ομάδες επισκευής εξακολουθούν να εργάζονται για να επισκευάσουν τις ζημιές από τις επιθέσεις της χθεσινής ημέρας.
Άρα υπήρξαν ρωσικές παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ενέργεια που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ. Και όλο το πρωί σήμερα, όλο και περισσότερα ρωσικά αεριωθούμενα «shaheds» συνεχίζουν να εισέρχονται στους ουρανούς μας – πάνω από το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
Προς το παρόν, αυτή είναι η απάντηση του Πούτιν στον Τραμπ – ρωσικές επιθέσεις.
Αλλά περιμένουμε. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες της συζήτησης μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων. Περιμένουμε να δούμε ποια συγκεκριμένα βήματα είναι έτοιμοι να κάνουν οι Αμερικανοί.
Ενέργεια. Αυτή η κρίση έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή. Όλοι το κατανοούν απόλυτα καλά. Όλοι ξέρουν πώς να κάνουν τον υπολογισμό. Αν η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 2,2% των παγκόσμιων προμηθειών ντίζελ, ποια επίδραση μπορεί να έχει στην τιμή; Είναι τόσο ασήμαντο.
Και αν δεν δώσουμε στον Πούτιν ευκαιρίες, η επιρροή του σε άλλους τομείς θα είναι εξίσου ασήμαντη. Απλώς εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι άλλοι θέλουν διάλογο μαζί του, παρόλο που δεν υπάρχει ισότητα και δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό. Η Ουκρανία απλώς δείχνει ότι είναι μια φυσιολογική, ανεξάρτητη χώρα που είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Αλλά η Ουκρανία δεν θα ντροπιάσει τον εαυτό της.
Όταν αρχίσαμε να ανταποκρινόμαστε στην επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον των κέντρων δεδομένων μας, και όταν τα δικά μας πλήγματα έφτασαν στα κέντρα δεδομένων της Yandex, ξαφνικά έγινε λίγο πιο εύκολο να αναπνεύουμε σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Πολλοί άνθρωποι το πρόσεξαν. Ήταν λιγότερο μίσος, λιγότερη διχόνοια και λιγότερες προκλήσεις.
Επειδή υπήρχαν λιγότερα bots. Και είναι αρκετά ξεκάθαρο από πού ερχόταν αυτά τα bots – αν εξαφανίστηκαν όταν η Yandex έπεσε εκτός λειτουργίας. Αυτό αποδεικνύει, ξανά και ξανά, ότι η Ευρώπη δεν είναι η πηγή των προβλημάτων. Η Ευρώπη δεν είναι αυτή που δυσκολεύει τα πράγματα.
Το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε ανθρώπους στην Αμερική, κάθε πρωί, όταν η μέρα στην Ευρώπη κινείται ήδη προς το βράδυ, να βλέπουν πραγματικά τι συμβαίνει. Να βλέπουν την αλήθεια.
Από παρεμβάσεις στο Warsaw Security Forum.