Ο Ντόναλντ Τραμπ χορήγησε βίζα στον Φλάβιο Μπολσονάρο και στην οικογένειά του

Στο Μαϊάμι της Φλόριντα έφτασε την Τετάρτη ο Φλάβιο Μπολσονάρο,
μαζί με την οικογένειά του, μετά την ήττα του από τον Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλία.
Η άφιξή του στις ΗΠΑ ακολούθησε μια διαδρομή μέσω Αργεντινής και Ισημερινού, ενώ είχε προηγηθεί η επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Gulfstream IVαναχώρησε νωρίτερα την Τετάρτη από το Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, με τελικό προορισμό τη Φλόριντα.
Μετά την προσγείωση, ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής, η σύζυγός του και οι δύο κόρες τους παρέμειναν για λίγο στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια αποχώρησαν υπό αστυνομική συνοδεία, καλυμμένοι πίσω από μαύρες ομπρέλες, και επιβιβάστηκαν σε όχημα που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα.
Ο Μπολσονάρο δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, αναμενόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Η βίζα από τις ΗΠΑ και η παρέμβαση Τραμπ
Η άφιξη του Μπολσονάρο στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε αναφέρει ότι θα χορηγηθεί βίζα στον ίδιο και στην οικογένειά του.
Την προηγούμενη νύχτα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης δηλώσει ότι θα εγκρίνει την είσοδό τους στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν ο Βραζιλιάνος πολιτικός σκοπεύει να παραμείνει μόνιμα στη χώρα.
«Είναι καλοί άνθρωποι. Οι εκλογές ήταν πολύ περίεργες και τις θεώρησα φρικτές», είχε αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει τόσο τον Λούλα όσο και τον Φλάβιο Μπολσονάρο, ενώ διατηρεί στενότερη γνωριμία με τον πατέρα του, Ζαίχ Μπολσονάρο.
Από την πλευρά του, ο Λούλα σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο την αναχώρηση του πολιτικού αντιπάλου του από τη Βραζιλία. Σε εκδήλωση στη Μπραζίλια, με αφορμή τα 81α γενέθλιά του, χαρακτήρισε τη φυγή του Μπολσονάρο «ντροπιαστική» και εξαπέλυσε επίθεση κατά της οικογένειάς του για τη στάση της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το χρονικό της διαδρομής από τη Βραζιλία στο Μαϊάμι
Οι εξελίξεις μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία ήταν ραγδαίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φλάβιο Μπολσονάρο παρέμεινε εκτός δημόσιας παρουσίας για περισσότερο από 24 ώρες, από το απόγευμα της Δευτέρας έως αργά την Τρίτη.
Το διάστημα αυτό πυροδότησε εικασίες σχετικά με το πού βρισκόταν και αν είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Ο ίδιος δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, ενώ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νίκη του Λούλα.
Οι μεταναστευτικές αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν τελικά ότι ο Μπολσονάρο είχε εισέλθει στη χώρα από τα χερσαία σύνορα το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο, δεν είχαν αποσαφηνιστεί πλήρως οι κινήσεις του κατά το προηγούμενο διάστημα, ούτε οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες πέρασε τα σύνορα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, στην Αργεντινή επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος που βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Πουέρτο Ιγκουασού. Το αεροσκάφος φέρεται να ήταν σταθμευμένο εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούναναφορές στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής για ενδεχόμενη αναχώρησή του από τη Βραζιλία.
Η εφημερίδα Página/12 ανέφερε ότι το αεροσκάφος ανήκε στον Σέρχιο Ντανιέλ Μαστροπιέτρο, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται υπό έρευνα από τις αρχές της Αργεντινής για υποθέσεις που συνδέονται με την προεδρία του Χαβιέρ Μιλέι και καταγγελίες για μίζες στην αγορά φαρμάκων για άτομα με αναπηρία.
Η στάση στον Ισημερινό και τα ερωτήματα για τις αρχές
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπολσονάρο ταξίδεψε με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του προς το Γκουαγιακίλ περίπου στις 23:30 της Τρίτης, επιλέγονταςδιαδρομή που απέφευγε τον βραζιλιάνικο εναέριο χώρο.
Μετά τη σύντομη στάση στον Ισημερινό, το αεροσκάφος συνέχισε προς το αεροδρόμιο Μαϊάμι-Οπά Λόκα, το οποίο χρησιμοποιείται και από ιδιωτικάαεροσκάφη.
Την ίδια ώρα, η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία δέχεται επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εμποδίσει την αναχώρησή του, παρά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που, σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα, είχε διαταχθεί τη Δευτέρα.
Τα ερωτήματα γύρω από τις κινήσεις του, τις συνθήκες αναχώρησης και το αν θα παραμείνει στις ΗΠΑ αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία.