Tα «αγκάθια» για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε και πλέον αγκάθια έχει η κυβέρνηση στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, μετά από σχεδόν τρεις μήνες και όπως λέγεται, έρχονται με ..άγριες διαθέσεις.

Πρώτο απ’ όλα είναι το θέμα της ύφεσης. Πλέον υπολογίζεται στο 6% – 7%, ενώ η εκτίμηση του ΚΕΠΕ την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για ύφεση στο γ’ τρίμηνο του 2012 στο 9,14% (!). Αυτές οι αποκλίσεις για την ύφεση, φυσικά, θα οδηγήσουν ακόμα υψηλότερα το έλλειμμα, κινδυνεύοντας να χαθούν όλες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια..

Δεύτερο σημείο είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εδώ δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια, αφού στόχος ήταν τα 50 δις. Το γενικό ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας, τώρα θα γίνει με ποσά χαμηλότερα από κάθε υπολογισμό, αφού πλέον θα είναι σαν να τις χαρίζουν!

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει άμεσα μια με δυο ηχηρές και μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Η μια είναι ο ΟΣΕ και η άλλη μάλλον η Αγροτική Τράπεζα, με τα δάνεια των κομμάτων παραμάσχαλα…

Τρίτο σημείο το φορολογικό, που το περιμέναμε από πέρυσι το καλοκαίρι και μας άργησε κάμποσο…

Η τρόικα θέλει το νέο φορολογικό να έχει έρθει μέχρι το Σεπτέμβριο για:

*Πάταξη φοροδιαφυγής

*Περικοπή φοροαπαλλαγών

*Αύξηση εσόδων – μείωση δαπανών

Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση;

*αύξηση του αφορολόγητου ορίου

*μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

*μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

*επιστροφή των 6,5 δις του δημοσίου στους ιδιώτες

Τέταρτο σημείο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ θα ανοίξει το θέμα της Συνόδου κορυφής, με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί (και δικαίως) την ένταξή μας στις αποφάσεις της Συνόδου για απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης και όχι μέσω των τραπεζών, που αυξάνει το χρέος. Από αυτή τη δράση η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα και μείωση του χρέους κατά 50 δις ή 14,5% του ΑΕΠ, χρέος.

Οι τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) έχουν ήδη λάβει 18 δις και αναμένονται τα υπόλοιπα, την ώρα που οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, αφού οι τραπεζίτες παλεύουν ακόμα να παραμείνουν τα ιδρύματα υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Τέλος, πέμπτο και βασικό σημείο είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η τρόικα. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα βασικό αγκάθι, αφού θεωρητικά έχει ανοίξει, πρακτικά είναι κλειστό. Η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, ανοίγει πάντα κάθε καλοκαίρι. Πρόπερσι με τα φορτηγά, πέρυσι με τα ταξί.. Φέτος;

Επίσης, «αγκάθι» είναι η μείωση του δημόσιου τομέα. Εκεί η κυβέρνηση (για ευνόητους και ποικίλους λόγους) δεν θέλει να κάνει απολύσεις. Αυτό που θα κάνει είναι να βρει τρόπο να αποχωρήσουν σταδιακά 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015, υπό τις αυστηρές πιέσεις της τρόικα για άμεση αποχώρηση.

Ομάδα Ολυμπία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ