Οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, χρειάζονται 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 58% του ΑΕΠ της Κύπρου!
Μεγάλο είναι το σοκ που προκαλεί αυτό το «πόρισμα» στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά επιτελεία της Κύπρου, καθώς – νωρίτερα- οι κυπριακές αρχές εκτιμούσαν ότι το κόστος της σωτηρίας των τραπεζών δεν θα υπερέβαινε τα 2,3 δισ. ευρώ.
Ακόμη και ο οίκος Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των «σκουπιδιών», δεν υπολόγισε κόστος τόσο υψηλό, όσο το εκτιμά το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Η εκτίμηση του οίκου ήταν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους υπολογισμούς οφείλονται και στη νέα μεθοδολογία, την οποία τηρεί το ΔΝΤ: Το Ταμείο συμπεριλαμβάνει στα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» τόσο αυτά που παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, όσο και εκείνα α για τα οποία έχει αλλάξει ο χρόνος αποπληρωμής.
«Ζημιωθήκαμε πολύ από τις ελληνικές τράπεζες»
Όπως δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, στις επαφές που έχει με την Τρόικα η κυπριακή πλευρά θα ζητήσει να ληφθεί υπόψη μια παράμετρος: Ότι οι κυπριακές τράπεζες ζημιώθηκαν από την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βαθμό δυσβάστακτο, πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Την Παρασκευή η Τρόικα ολοκληρώνει τις επαφές της στην Κύπρο και αναχωρεί. Θα επανέλθει αργότερα, με αρχικό «πρόγραμμα στήριξης»
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Κεντρική Τράπεζα μελετούν το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ζητά 500 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση, ως στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, θα ζητηθούν εξηγήσεις, επειδή στην τακτική γενική συνέλευση – και απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων – η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου είχε ισχυριστεί ότι για να συντελεστεί η ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονταν 200 – 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, όπως έχουν πει μέτοχοι, δεν τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της διοίκησης να ζητήσει κρατική στήριξη.
Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, στις 10 Μαΐου, η Τράπεζα Κύπρου είχε αναφέρει ότι με γνώμονα την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης (30 Ιουνίου), θα αρκούσαν 200 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Έτσι, στόχος της διεξαγόμενης έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου «κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει από την αρχή με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας».