Πως θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20120707-001407.jpgΤα στάδια της διαδικασίας μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα έως την άνοιξη του 2013, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και τα νέα καθήκοντα που προκύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνουν τα δύο κείμενα των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία είχε συνεδριάσει το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η διαδικασία μετασχηματισμού και ενιαιοποίησης του πολιτικού φορέα
Ο ενιαίος πολιτικός φορέας δεν ξεκινά από μηδενική βάση, αλλά αποτελεί μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς που αποτυπώνεται στα ντοκουμέντα και στη Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα στηρίζεται στην πολιτική ενότητα και θα έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές οργανωτικές δομές και διαδικασίες.
Το όνομά του θα αποφασιστεί από το συνέδριο του ενιαίου σχήματος, όμως σε κάθε περίπτωση θα περιέχει οπωσδήποτε τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ.
Η ενιαιοποίηση του πολιτικού φορέα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από την άμεση έναρξη καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στον ενιαίο φορέα είναι τα εξής:
Πρώτον, αρχίζει αμέσως καμπάνια εγγραφής μελών στον ενιαίο φορέα, παράλληλα με ανοιχτές συνελεύσεις των Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, το διάστημα του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, ενώ μέλη θεωρούνται όσοι/ες προσέρχονται για να εγγραφούν, αποδέχονται το πλαίσιο του σχήματος και συμμετέχουν στις διαδικασίες του.
Το δεύτερο στάδιο ξεκινά το Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζεται η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, με την εκλογή από τις συνελεύσεις των Ε.Τ. αντιπροσώπων για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Τρίτο στάδιο αποτελεί η ίδια η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο και όπου θα αποφασιστούν οι διαδικασίες προς τον ενιαίο φορέα και θα κωδικοποιηθεί εκ νέου το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.
Στο τέταρτο στάδιο, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει Κεντρικό Όργανο που, μεταξύ άλλων, θα οργανώσει και το συνέδριο που θα ακολουθήσει τη συνδιάσκεψη, ενώ στη συνέχεια το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει Γραμματεία.
Το πέμπτο στάδιο, είναι η συζήτηση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη διενέργεια συνεδρίου του ενιαιοποιημένου φορέα, που θα πραγματοποιηθεί περίπου την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2013, συνεκτιμώντας τις πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις.
Σύμφωνα με την απόφαση, η πορεία ανασυγκρότησης/μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι «βαθιά πολιτική διαδικασία, που θα καταλήξει σε έναν πραγματικά ευρύ, ενιαίο, πολυτασικό, πλουραλιστικό, δημοκρατικό, μαχητικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σημερινών δύσκολων συνθηκών στην κοινωνία».
Η αποτίμηση των εκλογών και οι κατευθύνσεις δράσης στη νέα περίοδο
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα ασκήσει αποφασιστική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή, με βάση το εκλογικό του πρόγραμμα και τις προτεραιότητες όπως αυτές καθορίστηκαν με την επικαιροποίησή του, σημειώνεται στη δεύτερη απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, στις νέες συνθήκες.
Η αλματώδης μεταστροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποδίδεται, όπως αναφέρεται, στην καταγραφή του ως της κύριας αντιμνημονιακής δύναμης, στη συμμετοχή του στους αγώνες, τις θετικές πρωτοβουλίες για την ενότητα και κοινή δράση της αριστεράς και των αριστερών σοσιαλιστικών δυνάμεων, τη μεγάλη απήχηση της προγραμματικής του πρότασης και ιδιαίτερα της προβολής του στόχου για κυβέρνηση της αριστεράς, που απέκτησε μεγάλη δυναμική και συναντήθηκε με την απόγνωση και τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκτίμηση ότι καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα διαδραμάτισε «η ενεργοποίηση των μηχανισμών του συστήματος για την αποτροπή της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βασίστηκε στη γραμμή του εκφοβισμού».
«Δυστυχώς σε αυτή τη γραμμή εκφοβισμού εναρμονίστηκαν και οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς όπως το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, οι οποίες επιπρόσθετα , με την άρνησή τους να στηρίξουν την πρόταση για κυβέρνησης της αριστεράς, αποδυνάμωναν τον ρεαλισμό της κυβερνητικής μας πρότασης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για Πύρρειο νίκη της ΝΔ, «βασισμένη απόλυτα στον φόβο που σκόρπισαν».
Μάλιστα εκτιμάται ως πιθανή εκδοχή η αναβίωση ενός πόλου με συσπείρωση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία του συστήματος ενώ θεωρείται ως αναμενόμενη εξέλιξη η ακόμη μεγαλύτερης έντασης πολιτική αυταρχισμού, με την παρουσία μάλιστα της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ