Οι προϋποθέσεις που θα θέσει το Eurogroup στην Ισπανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spain2 631 3557Η σημερινή σύνοδος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι όροι χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες, θα θέσει ως προϋπόθεση στα ισπανικά τραπεζικά ιδρύματα την αύξηση του επιπέδου των ιδίων κεφαλαίων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

“Όλα τα ισπανικά ιδρύματα πρέπει να αυξήσουν έως και κατά 9% το επίπεδο του υψηλής ποιότητας κεφαλαίου τους, το επίπεδο των ιδίων πόρων, σε ένα ποσοστό που μέχρι σήμερα ήταν απαιτητό μόνο για τις μεγάλες τράπεζες”, αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρείται κρίσιμη από τις αγορές, όπου κορυφώνεται και πάλι η ένταση εν αναμονή της ανακοίνωσης των λεπτομερειών για τη χορήγηση της βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες.

Τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων παρέμεναν σήμερα σε υψηλό επίπεδο, στο 6,973%, ενώ τα ισπανικά σπρεντ βρίσκονταν επίσης υψηλά, στις 564 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι χάνουν την υπομονή τους, καθώς μετά τις 9 Ιουνίου, οπότε και ανακοινώθηκε η χορήγηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες, δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

“Όλα δείχνουν ότι τα κύρια σημεία της συμφωνίας των ηγετών της ευρωζώνης θα τηρηθούν, δηλαδή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και η απουσία προτεραιότητας αυτού του χρέους έναντι του υπολοίπου δημοσίου ισπανικού χρέους. Πρέπει όμως τώρα να αποφασίσουν πότε και πώς θα εφαρμοσθεί το σχέδιο και τι θα ζητηθεί σε αντάλλαγμα”, προειδοποιούν οι αναλυτές της Link Securities.

“Ένας από τους μη διαπραγματεύσιμους όρους που έχει επιβληθεί από τους ΄άνδρες με τα μαύρα΄ είναι η σύσταση μίας “κακής τράπεζας”, η οποία θα περιλάβει όλους τους στεγαστικούς τοξικούς τίτλους των τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα Expansion.

“Δεν περιμένουμε ότι σήμερα θα υπογραφεί το πρωτόκολλο της συμφωνίας”, δηλώνουν οι αναλυτές της Renta4, “αλλά μπορούμε να περιμένουμε μία συμφωνία η οποία θα οριστικοποιήσει το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο δεν θα μένει παρά να υπογραφεί” κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου του Eurogroup, στις 20 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ