Σκεφτόμουν ημέρες να γράψω αυτό το κείμενο και παρότι εύκολα βρήκα τίτλο και είχα έτοιμο τον κορμό του, δεν ήξερα πώς να το ξεκινήσω.
Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις άλλως τε με τόση υποκρισία που υπάρχει γύρω μας.
Από την μια ακούς τον Yiorgaki να μιλάει για της ορδές των «γαλάζιων» βολεμένων, βάζεις κάτω τα ονόματα των γνωστών σου, προσπαθείς να απαριθμήσεις τους ευνοημένους, και μοιάζουν υπεράριθμα ακόμη και τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Κι από την άλλη σερφάρεις στο opengov.gr, πέφτεις στα βιογραφικά των νέων διοικητών νοσοκομείων, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών συναφών επαγγελμάτων και τσουπ, να το παραμύθι της αξιοκρατίας και της ανοικτής διακυβέρνησης. Επειδή των περισσότερων η «πράσινη» ιστορία έχει ειπωθεί σε αρκετά blogs θα σταθώ ενδεικτικά σε τέσσερεις διοικητές νοσοκομείων, όχι με σκοπώ να θίξω τις ικανότητές τους, καθέ άλλο, δεν τους γνωρίζω, ούτε με γνωρίζουν οι κύριοι. Ένας από τους πολλούς ανώνυμους μπλόγκερ είμαι κι εγώ. Απλά για να αναδείξω την «πράσινη», «κοινωνική» τους ιδιότητα, όπως αυτή καταγράφετε, από τους ίδιους, στα βιογραφικά τους στο εν λόγω κυβερνητικό σάιτ (opengov.gr).
ΓΝ Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», διοικητής Κόκκινος Μιχάλης, δικηγόρος: Συνεργάτης του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στυλιανού Παναγόπουλου.
ΓΝ Κέρκυρας, διοικητής Γρηγορόπουλος Κωνσταντίνος, κτηνίατρος: Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ ΙΤΑΛΙΑΣ . Μέλος του ΔΣ του Δημοκρατικού Φοιτητικού Συλλόγου MINERVA-ΑΘΗΝΑ στη ΠΙΖΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Παρέμεινε στην Ιταλία μέχρι τη πτώση της δικτατορίας , καθώς καταδικάστηκε ερήμην σε 2 χρόνια φυλάκιση. Η αντιδικτατορική του δράση , είχε σαν αποτέλεσμα η χούντα να προχωρήσει στην διακοπή της αναβολής στράτευσης του , ενώ ταυτόχρονα του στέρησε και το συνάλλαγμα. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Έχει διατελέσει για περισσότερο από 10 χρόνια , μέλος της τριμελούς γραμματείας της ΝΕ του
Κινήματος στην Κέρκυρα και Πρόεδρος της ΠΕΚΑΠ Ιονίων Νήσων. Αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σε 3 συνεχόμενες αναμετρήσεις με το
ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας. Πρόεδρος επί 2 θητείες του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κερκύρας.
Παναρκαδικό, διοικητής Παπαδόπουλος Παναγιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός: Κοινωνική Δραστηριότητα: 1975 ΜΕΛΟΣ ΠΑΣΟΚ, 1979 ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΜΗΝΑΝΙΚΩΝΚΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, 1980-1992 ΜΕΛΟΣ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 1992-1996 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 1996-1998 ΜΕΛΟΣ ΑΣΚΕ ΟΣΕ 1994-2002 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, 1998 ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ, 1998-2002 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 1998-2002 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Γ.Ν. Καλαμάτας, διοικητής Μπέζος Γεώργιος, εκπαιδευτικός: Από: 2000 Εώς: 2002
Κύριες δραστηριότητες και αρμοδιότητες: ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον τελευταίο για την ενέργεια και την όρεξη για «δια βίου μάθηση» που τον χαρακτηρίζει. Το 1994 αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, κι ένα χρόνο μετά διορίστηκε στο ΙΚΑ. Ενώ όπως διαβάσατε για δύο χρόνια (2000-2002) αποσπάστηκε στο υπουργείο Εργασίας. Τότε, λοιπόν, του ήρθε η όρεξη για περαιτέρω μάθηση. Παρ’ ότι εργάζεται στο ΙΚΑ, την περίοδο 2003-2007 σπουδάζει (με επιτυχία) Δημόσια Διοίκηση και Οικονομία στην Πάντειο. Παράλληλα (2006-2008) κάνει και μεταπτυχιακό -“ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Είναι κάτοχος ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ECDL, -ΆΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ WINDOWS 2000 XP,MICROSOFT OFFICE 2003, SPSS
-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α.Ε
Εδώ μας τα χαλάει ο φίλος. Με τόσα πτυχία, από το ECDL του έκατσε η διδασκαλία; Δεν άφηνε κανένα πληροφορικάριο; Πάντως δεν πτοήθηκε και στην ιδιότητά του δεν δηλώνει υπάλληλος ΙΚΑ, αλλά εκπαιδευτικός. Και για να πασοκολογήσουμε, είναι και συνδικαλιστής: «Από ο 2007 και μέχρι σήμερα κατέχω την ιδιότητα του Προέδρου των Δημοσίων Υπαλλήλων του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας», όχι με τη ΔΑΚΕ φυσικά!
Και το κορυφαίο στο βιογραφικό του: «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Από το 2007 και μέχρι σήμερα είμαι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Περιφερειακής
Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ».
Και είναι κορυφαίο, όχι γιατί διαφέρει από των άλλων, αλλά γιατί δεν το «βαφτίζει», το αναφέρει ως έχει «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» και το θεωρεί προσόν για την ανάληψη της Διοίκησης ενός Νοσοκομείου!
Βέβαια για όλα αυτά υπάρχει και μια λογική εξήγηση. Οι ικανοί σε αυτό τον τόπο να είναι μόνο οι «πράσινοι», οπότε «πάω πάσο». Αν διόρισε 3 ανίκανα «γαλάζια», «δεξιά» ρεμάλια η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διορίσει 33 «πράσινα» βλαστάρια για να ισορροπήσουν τα πράγματα.
Το «θέατρο του παραλόγου» και της υποκρισίας συνεχίζεται:
…στις δηλώσεις του κ. Καστανίδη για την δικαιοσύνη προς την ολομέλεια του Αρείου Πάγου («Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφ’ ώ ετάχθη»).
…στην κατάργηση ως αντισυνταγματικής της προϋπόθεσης όχι της ελληνικής ιθαγένειας αλλά του ελληνικού γένους των υποψηφίων στις Ένοπλες Δυνάμεις. (Όπως λένε, πασοκολογόντας, «Με αυτό τον τρόπο εξισώνεται η μεταχείριση όλων των Ελλήνων πολιτών, καθώς η ύπαρξη ελληνικής καταγωγής από πατέρα ή μητέρα προβλέπεται συνταγματικά μόνο για την εκλογή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για καμία άλλη δημόσια θέση».
…στις κρίσεις και τις μεταθέσεις αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.
…και μην ξεχάσω και το ΤΕΙ στην Σπάρτη που έμεινε για λίγες ημέρες κλειστό λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού (δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου), παρά την έγκαιρη ειδοποίηση και τις παρακλήσεις του προέδρου του.
Για όλα αυτά (και όσα άλλα έχουν προηγηθεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) δεν υπάρχουν οργή και αγανάκτηση. Θα υπήρχαν, αν αποτελούσαν έκπληξη και όχι γνωστή Πασοκική τακτική. Αν και μοιάζει να αποδομήται ο οικονομικός, κοινωνικός και στρατιωτικός ιστός της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της, δεν νομίζω να είναι πολλοί, από τους «έξτρα» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (που το έκαναν κυβέρνηση), που να περίμενε κάτι καλύτερο από τον Yiorgaki.
Υπάρχει όμως αναμονή για τις κινήσεις του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και θλίψη και απορία γιατί ακόμη δεν έχει «υψώσει το ανάστημά του».
Κύριε Σαμαρά, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε εσάς, είπε: «Μιλάτε κ. Σαμαρά για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα spreads; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του». Έτσι είναι κ. Σαμαρά, γιατί δεν του απαντήσατε;
Κι αν είναι έτσι για την διακυβέρνηση της Ν.Δ., δεν είναι έτσι για την διαβούλευση.
Αν μπείτε στο onegov.gr, όπως θα δείτε και πιο πάνω μόνο αξιοκρατία δεν θα βρείτε. Περισσότερο λειτουργεί ως φόβητρο. Έχεις βιογραφικό ΠΑΣΟΚ; προχωράς! Δεν έχεις; απέκτησε ένα και θα δούμε… Όσο για την διαβούλευση; Οι απόψεις, όλων όσοι έκαναν τον κόπο να εκφραστούν μέσα από την εν λόγω ιστοσελίδα και να διαφωνήσουν με το περι μετανάστευσης νομοσχέδιο, έγιναν περίγελος στις πράσινες, αριστερόστροφες εφημερίδες. Καθώς στη νέα διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άποψη είναι μόνο η «πράσινη» άποψη, και ΚΑΛΗ και ΟΡΘΗ άποψη είναι μόνο του υπουργού η άποψη.
Κύριε Σαμαρά, στην ομιλία σας κατά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου μάς καλέσατε όλους σε συμμετοχή στο διάλογο. Και θέσατε ένα «φιλολογικού περιεχομένου» ερώτημα: «Δημοκρατία έχουμε. Πραγματική ελευθερία έχουμε;». Η απάντηση βρίσκετε καλά κριμένη, σαν κοινό μυστικό, στην ψυχή κάθε Έλληνα πολίτη.
Το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι: πότε ξεκινάμε;
Καλό το προσυνέδριο, ωφέλιμος ο δρόμος προς το συνέδριο, εποικοδομητικό το συνέδριο, απίθανες οι εσωκομματικές «κόνξες». Αλλά πότε ξεκινάμε;
Όχι για τους γονείς μας που έμειναν στην απέξω τη δεκαετία του ’80 από την πρώτη «επέλαση» του ΠΑΣΟΚ που με τη δημιουργία μυριάδων Κοινωφελών και Πολιτιστικών Δημοτικών Επιχειρήσεων, διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και χρεοκόπησαν τον κρατικό «κουμπαρά» και την τοπική αυτοδιοίκηση, διορίζοντας παράλληλα τους ψηφοφόρους τους – χωρίς ιδιαίτερα αξιοκρατικές διαδικασίες.
Όχι για εμάς που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είδαμε 40000 σπουδαστές να εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις μέσω το ΠΣΕ και με το πρόσχημα της «Δια βίο μάθησης». Και που τώρα μένουμε και πάλι στην απέξω. Και δεν αναφέρομαι στα stage, γιατί εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και στα παιδιά του stage είπατε όλοι ψέματα. Και εσείς και ο Yiorgakis. (Η ιστορία των stage μπορεί να αποτελέσει άρθρο από μόνη της). Αλλά αναφέρομαι στους υπόλοιπους συμβασιούχους του Δημοσίου (αν και είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και με συμφέρει η κατάργηση της «έξτρα» μοριοδότησης των συμβασιούχων, αποτελεί την πιο αντιδημοκρατική κίνηση των τελευταίων ετών), και στην προσπάθεια να «παγώσουν» προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό που είχαν εκδοθεί επί Ν.Δ. κι ας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησής τους.
Αλλά για την Πατρίδα μας.
Μια Πατρίδα που διασύρεται διεθνώς, που συρρικνώνεται, που αλλοιώνεται, που αποδομήται.
Πότε, κύριε Σαμαρά;
Αν καθυστερήσετε κι άλλο όταν αναλάβετε την διακυβέρνηση του τόπου (γιατί θα την αναλάβετε) θα παραλάβετε
-μια χρεοκοπημένη οικονομία,
-μια εξαθλιωμένη κοινωνία,
-ένα άναρχο στράτευμα,
-ένα Αιγαίο με γκρίζες ζώνες
Κύριε Σαμαρά, τι να την κάνετε την εξουσία τότε; Ποίους να εξουσιάσετε; Τους ελληνοποιημένους αλλοδαπούς που θα κατέχουν θέσεις και στο στράτευμα; Τους χιλιάδες άνεργους που θα παρακαλούν για ένα ξεροκόμματο να θρέψουν τα παιδιά τους; Το «χρυσό» από κάθε άποψη Αιγαίο που θα το κατέχουν οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» (ως γκρίζα ζώνη);
Κύριε Σαμαρά, πείτε μας πρώτα τι έγινε την διετία 2007-2009. Πού ήταν το κράτος; η Κυβέρνηση; η Ν.Δ.; Όλοι μαζί «πριόνιζαν» την καρέκλα του κ. Καραμανλή ή το έκανε μόνος του; Γιατί παραδώσατε αμαχητί την εξουσία; Τι, στ’ αλήθεια, συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008;
Και μετά υψώστε τη φωνή σας για να ακουστεί μέχρι τα «πράσινα» ΜΜΕ. Ναι αυτά που απέκρυπταν μεθοδικά το κυβερνητικό έργο και προσεύχονταν για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτά που αν όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα τα έκανε η ΝΔ πριν ένα χρόνο θα είχαν ξεσηκώσει λαϊκή επανάσταση.
Κύριε Σαμαρά, μας κούρασε η «πασόκια» υποκρισία. Δεν θα αντέξουμε για πολύ. Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι η ευκαιρία. Όχι για εσάς, όχι για εμάς, αλλά για την Πατρίδα μας.
Πότε, λοιπόν, ξεκινάμε; Αν είναι για σήμερα, έχει καλός, αν είναι για αύριο, αφήστε το… θα είναι αργά…