Πιο από τα τρία είναι το καλύτερο;
Η τριάς ετιμάτο από τον Πυθαγόρα(572-500π.Χ.)ως ο πρώτος περιττός αριθμός. Ο Αριστοτέλης λέει ότι: ’’Πυθαγόρειοι φασί το παν και τα πάντα τρισίν ώρισται. Τελευτή γαρ και μέσον και αρχή, τον αριθμόν έχει τον του παντός, ταύτα δε τον της τριάδος’’.
Στην Μυθολογία μας τρεις ήταν οι Μοίρες, η Λάχεση, η Κλωθώ και η Άτροπος που κανονίζουν τα της ζωής των θνητών.
Τρεις ήταν και οι Χάριτες, κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, η Αγλαΐα (λάμπουσα), η Ευφροσύνη (χαρά της καρδιάς), και η Θάλεια (αυξάνουσα τα φυτά), φαιδρές θεότητες, προσωποποίηση των ηλιακών ακτίνων που εξωραΐζουν την φύση.
Τρεις ήταν και οι Ώρες, η Ευνομία (ευεργετήματα των Νόμων), η Δίκη (αποκαλύπτει στον πατέρα της Δία, τις άδικες πράξεις), και η Ειρήνη (πηγή όλων των αγαθών της ζωής), εκπροσωπούσαν τις τρεις εποχές, θέρος, έαρ και χειμών.
Στην ‘’Ιστορία του Ελληνικού Έθνους’’, Εκδοτική Αθηνών, στον Β’ τόμο στην σελίδα 247, αναφέρεται σε τρεις παρανοϊκούς Ερυθραίους τυράννους, αντιγράφω ένα απόσπασμα:
….Όταν η Χίος περιήλθε σε δύο τυράννους, τον Άμφικλο και τον Πολύτεκνο (τέλος του Ζ’ αιώνος π.Χ.) αυτοί βοήθησαν μια ‘’Εταιρεία’’ Ερυθραίων αριστοκρατών να καταλύσει την αρχή. Οι αρχηγοί της ‘’Εταιρείας’’, Ορτύγης, Ίρος, Έχαρος, ανήκαν στο περιβάλλον του βασιλέως Κνωπού. Τον δολοφόνησαν όμως και με στρατιωτική βοήθεια από τους Χίους, κατέλαβαν την πόλη των Ερυθρών και σκότωσαν πολλούς φίλους του Κνωπού. Κατέλυσαν τους νόμους και κυβερνούσαν αυθαίρετα. Ντύνονταν με πολυτέλεια και επιτήδευση. Φορούσαν χιτώνες και επενδύτες από πολυτελή πορφυρά υφάσματα και πολυσχιδή σανδάλια. Έτρεφαν μακριά κόμη με πλοκάμους, και την κάλυπταν με διαδήματα. Επέβαλαν στους πολίτες αγγαρείες: να σύρουν δίφρους, να υπηρετούν ως ραβδούχοι, να καθαρίζουν τους δρόμους. Για τις διασκεδάσεις τους ήθελαν τη συντροφιά γυναικών, θυγατέρων και αγοριών των πολιτών. Σε όσους απειθούσαν επέβαλαν τις έσχατες ποινές. Όταν πέθαινε μέλος της ‘’Εταιρείας’’, επέβαλαν δημόσιο θρήνο κάτω από την επιτήρηση μαστιγοφόρου. Αυτό το παρανοϊκό καθεστώς ανετράπη από τον Ιππότη, αδελφό του Κνωπού, που έφθασε από το εξωτερικό επικεφαλής δυνάμεως. Οι Ερυθραίοι εξεγέρθηκαν, οι τύραννοι, οι οικογένειές τους και οι οπαδοί τους σκοτώθηκαν καταδιωκόμενοι…..
Εκτός από την γνωστή μας Τρόικα και την Τριτέριαλ, όπου ανήκει ο προηγούμενος διασώστης, στην διάρκεια της Ιστορίας είχαμε κι άλλες περιπτώσεις με τριάδες.
Το 60π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ, έκανε την πρώτη τριανδρία μαζί με τον Πομπήιο και τον Κράσσο, για να αναλάβουν από κοινού την εξουσία.
Η Φιλική Εταιρεία αποτελούμενη από τον Ξάνθο, τον Τσακάλωφ και τον Σκουφά, οργάνωσαν τους Έλληνες, ορκίζοντάς τους με φοβερό όρκο, για τον ξεσηκωμό του Γένους.
Στην Σοβιετική Ένωση, μετά το θάνατο του Λένιν, ο Στάλιν έκανε μαζί με τον Κάμενεφ και τον Ζηνόβιεφ, την ρωσική τρόικα. Στο τέλος ο Στάλιν κατάφερε ν΄απομονώσει τους αντιπάλους του και ανέλαβε μόνος του την εξουσία.
Ο Βενιζέλος, έπειτα από την διαφωνία του με το βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ήθελε ουδετερότητα στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, και ο Βενιζέλος υποστήριζε την συμμετοχή στο πλευρό της Αντάντ, ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη και ίδρυσε το 1916 μαζί με τον Κουντουριώτη και Δαγκλή, την γνωστή τριανδρία, και έτσι προήλθε ο Διχασμός.
Εκτός από την επουράνια Αγία Τριάδα, και εδώ προσφάτως, λες και άνοιξε αίφνης το Τριώδιο, αποκτήσαμε και μεις την δική μας Αγία Τριάδα, που την αποτελεί ο Πατήρ (γκαβός ή Ζάπειος ο επιστολούχος), ο Υιός (του πατρός Ανδρέου του ερωτύλου),με διάδοχο τον Ευάγγελο ή Εξάψαλμο τον μνημονιο-υμνητή, και το Άγιο Πνεύμα (γνωστό σαν Θεία Φώτηςη ή Λευκή Περιστερά).
Στην Τέχνη, τον κινηματογράφο και τη μουσική, έχουμε ‘’τις τρεις αδελφές’’ του Τσέχωφ, το τρίο Στούτζες, το τρίο Μπελκάντο, τα τρία παιδιά Βολιώτικα και τα τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε χαράτσια.
Η τρόικα με τα δάνεια που μας δίνει, και που δεν βλέπουμε προκοπή, μας έχει κοστίσει ‘’ο κούκος αηδόνι’’. Αντιθέτως έχουν επιπέσει πάνω μας τα τρία κακά της μοίρας μας, και αν δεν μας λυπηθεί καμιά Ανωτέρα Δύναμη, και να μας βοηθήσει, έτσι όπως πάμε με τις καθημερινές αυτοκτονίες, τις δολοφονίες, την απελπισία, την ανέχεια, τον εκπατρισμό των νέων για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, στο τέλος σαν Έλληνες θα μείνουμε ‘’τρεις και ο κούκος’’.
Νομίζω ότι η καλύτερη τριάδα, που έχει διαχρονικότητα και δεν πρόκειται να χάσει ποτέ την αξία της, την στιγμή που όλες οι άλλες τριάδες και τρόικες έρχονται και παρέρχονται, είναι η αγάπη που έχει ο καθένας μας για την Πατρίδα, την θρησκευτική του πίστη, και την οικογένειά του, που είναι οι βάσεις κάθε κοινωνίας που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.
Σε όσους μπορέσουν να πάνε σε κάποιο από τα μικρά ή μεγάλα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, κοσμοπολίτικα ή της άγονης γραμμής, αλλά όλα με την δική τους ομορφιά και χάρη, είτε σκαρφαλώσουν σε καταπράσινες δειράδες λόφων, ή καταφέρουν να βρουν την δροσιά και την ξεκούραση στα ελατοσκέπαστα, κουρνιασμένα στα αγέρωχα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδος, χωριουδάκια μας, αλλά και σε όσους μείνουν στην πόλη, να φυλάττουν τις αφύλακτες περιουσίες, κάνοντας τις βόλτες τους στους σχεδόν έρημους δρόμους, εύχομαι Καλό Καλοκαίρι!
Εξάλλου όπου και αν βρεθεί κανείς το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπάρχουν τόσες διαφορετικές ομορφιές που μπορούν να ικανοποιήσουν και να ευφράνουν και τον πιο Δύσπιστο, χωρίς όμως να χάσουμε τον Μαχητή που έχουμε στην ψυχή μας, ούτε ν΄αφήσουμε το σέβας που τρέφουμε για την αγωνιστικότητα του Σπάρτακου.
Η ορμή του Ανέμου δε θα κοπάσει στις διακοπές μας, ούτε η δύναμη του Βούβαλου θα Πετρόσει στο σώμα μας. Η ιδιοσυγκρασία ενός Πατρίκιου θα μας ακολουθεί και ο εύγλωττος χρωστήρας του Απελλή θα αποτυπώνει στους αιώνες τις ομορφιές της πατρίδας.
Η οξυδέρκεια του Γ ερακιού θα σαρώνει τα πάντα πάνω από το Α ιγαίο μας και θα συναγωνίζεται σε εξυπνάδα το Σαί-νι. Ο Διόνυσος που έχουμε μέσα μας, δύσκολα μπαίνει σε τάξι καθώς Βουτά στο μυαλό μας και η Ακής της αμφισβήτησης πάντα θα μας κεντά.
Η ποιητική σκέψη της Κόριννας θα δίνει την σκυτάλη στην Χάρη του κλέους, που τέρπεται από την θεία γλώσσα των προγόνων, και την γεύση του Αττικού άλατος. Όλοι μαζί σαν Βασιλική ομογένεια και πατώντας γερά στη Φαιή γη μας, όταν ανανεωμένοι και αναγεννημένοι γυρίσουμε, έχοντας μπροστά μας ένα ενδιαφέρον φθινόπωρο και έναν έντονο χειμώνα, θα τους αντιμετωπίσουμε Σπύροντας Προβοκάτορες και περισφίγγοντάς τους σαν το Ανακόντα, κι έτσι θα έχουν το Βέλος που τους αξίζει, γιατί έτσι πάντα γίνονται τα πράγματα Αναντάμ Παπαντάμ.
Καλό καλοκαίρι σε όλους σας.
Με εκτίμηση,
Αγγελική Π.