Το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει συνεχώς μέτρα, τα οποία θα πρέπει μέχρι το αργότερο την Πέμπτη να έχουν «κλειδώσει» ώστε να παρουσιαστούν στην τρόικα που επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.
Το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί. Στη συνέχεια θα λάβει την έγκριση των τριών κυβερνητικών εταίρων που θα συναντηθούν την Πέμπτη στις 14:00 το μεσημέρι και θα παρουσιαστεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους τροϊκανούς την ίδια μέρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να αλλάξει το κλίμα με τους δανειστές. Μέχρι χθες το απόγευμα, πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 9 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να πείσει τους εταίρους για την εκπόνηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, στηριγμένου κατά κύριο λόγο στην περιστολή των δαπανών του δημοσίου.
Που θα βρεθούν τα χρήματα
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι εισηγήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προτάσεις από τα υπουργεία αλλά και οι εκθέσεις του ΚΕΠΕ και του ΔΝΤ με στόχο να περικοπούν δαπάνες και να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές.
Από τη μελέτη του ΚΕΠΕ θα προέλθουν 5,1 δισ. ευρώ, ενώ 3 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις προτάσεις των υπουργείων.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις αυτές για εξοικονομήσεις κονδυλίων προέρχονται από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ και τον εξορθολογισμό των δαπανών για συντάξεις με την θέσπιση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων και περικοπή στις υψηλές συντάξεις. Περικοπές συζητούνται και για τις δαπάνες υγείας, καθώς εξετάζεται η θεσμοθέτηση πλαφόν ύψους 1.500 ευρώ ημερησίως για κάθε ασφαλισμένο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των 20 οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται ως το βράδυ να λάβει τους τελικούς καταλόγους ανά υπουργείο των κτηρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κάθε υπουργείου, ώστε να αρχίσουν οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά των υπηρεσιών σε αυτά, ώστε να περισταλεί το κόστος των ενοικίων.
Είναι δεδομένο ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους δανειστές που έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι οι δανειστές ενδέχεται να ζητήσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το 2012 εξαιτίας των αποκλίσεων που έχουν εντοπιστεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Αν γίνει κάτι τέτοιο η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη καθώς για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η λήψη νέων μέτρων εντός του 2012.
Newsbomb.gr