Είναι δυνατόν η Τρόικα να τα βάζει με κοτζάμ’ Μελισσανίδη και Κόκκαλη αλλά να αγνοεί επιδεικτικά τον κύριο Σάλα; Έχει κάποια ειδική μεταχείριση; Κάποιοι (π.χ. Κατσέλη) έλεγαν πως ντόπιοι “βαρώνοι” ήταν προνομιακοί συζητητές της Τρόικας… ισχύει;
Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί στο ύψιστο κυβερνητικό επίπεδο: η Αγροτική Τράπεζα θα «παντρευτεί» με την Τράπεζα Πειραιώς. Το έχουν συζητήσει και οι Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης. Μπορεί και την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να ανακοινωθεί.
Πετυχαίνουν έτσι με ένα σμπάρο πολλά τρυγώνια. Η ιδιοκτησία της Πειραιώς «κρύβει» την φημολογούμενη «μαύρη τρύπα» με τη νέα τράπεζα. Παράλληλα αποκομίζει οφέλη για την πολιτική στήριξη που παρείχε στα κόμματα της κυβέρνησης (προ μηνών είχε γραφτεί ότι η σύζυγος του Μ. Σάλλα θα ήταν υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ).
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα περίπου 240 εκατ. ευρώ – οφειλές που δεν είναι τακτοποιημένες, δεν έχει γίνει ρύθμιση και δεν εξοφλούνται… – ικανοποιούνται γιατί δεν θα πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει. Τα 240 εκατ. ευρώ θα πάνε στην «κακή» Αγροτική Τράπεζα που θα δημιουργηθεί και τα χρέη θα τα «σηκώσει» το δημόσιο ταμείο, δηλαδή εμείς…
Αλλά και η διαπλοκή «τρίβει τα χέρια της», καθώς ένα από τα «φιλέτα» του δημόσιου τομέα καταλήγει σε ελληνικά χέρια και όχι σε εκπροσώπους του ξένου παράγοντα – να ξέρετε ότι ένα από τα διακυβεύματα των ημερών αυτών είναι αν η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη θα πουλήσει σε Έλληνες ή ξένους επενδυτές.
Οι μόνοι χαμένοι θα είναι το κράτος, που θα πληρώσει την «μαύρη τρύπα» της Αγροτικής, οι αγρότες που έχουν υποθηκεύσει τα χωράφια τους για να πάρουν δάνειο ή να αγοράσουν σπόρους και οι εταιρείες που ελέγχει η Αγροτική Τράπεζα (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΔΩΝΗ κ.α.) και έχουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, η οποία μπορεί να «αξιοποιηθεί» για το σχεδιαζόμενο real estate.
Πάντως η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της τρόικας, δηλαδή των εκπροσώπων του ξένου παράγοντα. Ο τελευταίος έχει διαμηνύσει ότι όλα θα πρέπει να γίνονται με βάση το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, δηλαδή με διαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς. Και η Αγροτική για να πουληθεί πρέπει πρώτα να διαχωριστεί σε δύο κομμάτια, μετά να γίνει διακήρυξη, διαγωνισμός κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα παρενέβη στην κυβέρνηση (στο Μαξίμου και στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) ακόμη και επειδή η διοίκηση του ΟΠΑΠ πήρε αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων Μελισανίδη και Κόκκαλη, δεσμεύοντας τον Οργανισμό για τα επόμενα χρόνια. Θα τηρήσει την ίδια θέση και για την Αγροτική Τράπεζα;