Σύμφωνα με την imerisia, την πρώτη λίστα με τα ονόματα περίπου 200 Ελλήνων που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις εκατ. ευρώ ο καθένας ενώ δήλωναν στην εφορία «πενιχρά» εισοδήματα έχει στα χέρια του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές εντολές ελέγχου για τους 200 φορολογούμενους οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και μετά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις.
Το ΣΔΟΕ, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους «πιάστηκαν» να μεταφέρουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009 ενώ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα. Για τα εμβάσματα με τα ποσά των καταθέσεων που μετέφεραν οι Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού τη διετία 2010- 2011 ο υφυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει την ταχύτατη επεξεργασία των καταστάσεων του 2010 και 2011 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ».
Εισαγγελική παραγγελία
Ταυτόχρονα, ξεκινά διευρυμένη εισαγγελική έρευνα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς από χθες στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν όσοι έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας έδωσε παραγγελίας προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση σε μεγάλη κλίμακα κατά της φοροδιαφυγής με επίκεντρο τους φορολογούμενους που ενώ έχουν δηλώσει περιορισμένα εισοδήματα «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά.
Η λίστα που διαθέτει το ΣΔΟΕ προέρχεται από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΠΣ με βάση τους καταλόγους που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα, αριθμοί και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν κραυγαλέες και εντυπωσιακές περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι εν μέσω κρίσης «σήκωσαν» τεράστια ποσά καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος μέσα σε μια μέρα «φυγάδευσε» στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ! Άλλος φορολογούμενος με διαδικασίες εξπρές έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ.
Οι υποθέσεις που θα ελέγξει κατά προτεραιότητα το ΣΔΟΕ αφορούν ποσά καταθέσεων πάνω από 3.000.000 ευρώ για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι φορο-ελεγκτές θα «ξεσκονίσουν» σε πρώτη φάση τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από το 2000 μέχρι σήμερα και θα ελέγξουν:
1. Αν έχουν δηλωθεί οι τόκοι από τις καταθέσεις του εξωτερικού και έχουν αποδοθεί οι αναλογούντες φόροι. Αν διαπιστωθεί απόκρυψη τότε η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα.
2. Αν τα ποσά των καταθέσεων δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα που έχουν προκύψει από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αν υπάρχει διαφορά τότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δέσμευση των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους και με επιβολή φόρου έως 45%.
Συμφωνία με Ελβετία
«Θησαυρό» σε ελβετικό έδαφος αναζητά το υπουργείο Οικονομικών για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεργοποιεί τις διαδικασίες – που είχαν παγώσει λόγω των εκλογών – για την υπογραφή της σύμβασης με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να φορολογηθούν οι «μυστικές» καταθέσεις και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες.
Η διακρατική συμφωνία που έχει υπογράψει η Γερμανία με την Ελβετία αναμένεται να αποτελέσει τον «πιλότο» για τις ελληνικές αρχές οι οποίες εκτιμούν ότι θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο και θα δώσει μεγάλη δημοσιονομική «ανάσα». Ωστόσο, το ύψος των συνολικών καταθέσεων Ελλήνων πολιτών -φυσικών και νομικών προσώπων- που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες παραμένει άγνωστο, με μεγάλο μέρος αυτών να χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραοικονομία.
Πηγή: ileiapost.gr
Ελεγχοι του ΣΔΟΕ σε 200 "φτωχούς" μεγαλοκαταθέτες
Το ΣΔΟΕ θα ερευνήσει αν τα ποσά των καταθέσεων δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα που έχουν προκύψει από πώληση περιουσιακών στοιχείων.