Οι πιθηκίζοντες μπλόγκερς (και ο ρόγχος των Μαϊμουδένιων Μέσων Ενημέρωσης)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

pithikizontes

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ που έχει δώσει τροφή για πολλή σκέψη, είτε συμφωνεί κάποιος με αυτό είτε όχι, φέρει τον τίτλο «Ο Συρμός του Ερασιτέχνη – Πώς το Ιντερνετ Σήμερα Σκοτώνει τον Πολιτισμό και Βιαιοπραγεί κατά της Οικονομίας μας». Κυκλοφορεί στο εξωτερικό με τον πρωτότυπο, αγγλικό τίτλο «The Cult of the Amateur – How Today’s Internet is Killing Our Culture and Assaulting Our Economy», και είναι γραμμένο από τον Αγγλο Αντρου Κην, ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους της επιχειρηματικής έκρηξης των ψηφιακών μίντια μέσω του Διαδικτύου, και σήμερα δηλώνει «φανατικός αποστάτης αυτής της ηλεκτρονικής κοινωνίας της μετριότητος».
ΣΤΟ σημερινό μας «Αναγνωστικό», ο Αντρου Κην αναφέρεται στην προ του Ιντερνετ εποχή, πολύ πιο πίσω μάλιστα, τότε που ο Αγγλος βιολόγος και αποκαλούμενος και «μπουλντόγκ του Δαρβίνου» Τόμας Χένρι Χάξλεϊ, (1825-1895), (φωτογρ.), έπλεκε το φανταστικό σενάριο «απεριόριστων πιθήκων ενισχυμένων από απεριόριστη τεχνολογία». Ο Κην γράφει ότι «κάποτε το σενάριο αυτό μας φαινόταν απλώς αστείο». Ομως τώρα, συμπληρώνει, οι επιπτώσεις αυτής της «επέλασης των ορδών της μετριότητος», έχει ισοπεδώσει τον πολιτισμό μας, «θολώνοντας τις γραμμές μεταξύ παραδοσιακών αναγνωστών και συγγραφέων, θεατών και σκηνοθετών, ακροατών και συνθετών, δημιουργού και καταναλωτή, ειδήμονα και ερασιτέχνη». Αυτό πια, καταλήγει, δεν είναι υπόθεση για γέλια…
ΟΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ του σήμερα, όπως τους αποκαλεί ο Αγγλος συγγραφέας, ερασιτέχνες όλοι τους «που όμως φτάνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν και να ξεπεράσουν τους επαγγελματίες», χρησιμοποιούν «τα δικτυωμένα κομπιούτερ τους» για να «δημοσιεύσουν» οτιδήποτε «από μη καλά τεκμηριωμένο πολιτικό σχόλιο, μέχρι και απρεπή home-video, απελπιστικά ερασιτεχνικές και ανέμπνευστες μουσικές συνθέσεις, ποιήματα που δεν διαβάζονται, κριτικές βιβλίων, έργων τέχνης, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεις και μυθιστορήματα». Ο Κην δεν βρίσκει τίποτα κακό στο να λέει κάποιος τη γνώμη του για ένα βιβλίο, μια συναυλία ή και ένα πολιτικό συμβάν. Θεωρεί όμως ότι, ιδίως στα μπλογκ, «αυτά τα ημερολόγια μετριότητος των πιθήκων», εκατομμύρια άνθρωποι «πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι έγιναν συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί, δημοσιογράφοι, ακόμα και ιατροί». Ολοι, κάποια στιγμή, λέμε τη γνώμη μας για μιαν αρρώστια. Αλίμονο, τονίζει, εάν αρχίσουμε να κάνουμε και τους γιατρούς.
«ΜΠΛΟΓΚΑΡΟΥΜΕ με πιθηκίσια ξεδιαντροπιά για θέματα που ‘χουν να κάνουν με την ιδιωτική μας ζωή, τη σεξουαλική μας ζωή, τα όνειρά μας, την έλλειψη ζωής, την… άλλη μας ζωή», γράφει χαρακτηριστικά στο επίμαχο βιβλίο του. Υπολόγισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 53 εκατομμύρια μπλογκ στο Ιντερνετ και ότι αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται κάθε 6 μήνες. Μέχρι το 2010, θα έχουμε, λέει, περισσότερα από 500 εκατομμύρια μπλογκ, τα οποία «συλλογικά θα διαφθείρουν και θα επιφέρουν σύγχυση στην κοινή γνώμη για τα πάντα, από την πολιτική και το εμπόριο, μέχρι τις τέχνες και την κουλτούρα». Πιστεύει ο Κην ότι τα μπλογκ έχουν υπονομεύσει «την αίσθησή μας για το τι είναι αληθές και τι όχι, τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό». Εκατομμύρια νέα παιδιά σήμερα, συνεχίζει, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ αξιόπιστων ειδήσεων, γραμμένων από επαγγελματίες δημοσιογράφους, και τυχαίων ειδήσεων που διαβάζουν σε διάφορα «ειδησεογραφικά» μπλογκ, που δεν διασταυρώνουν ποτέ τις ειδήσεις τους, δεν αναφέρονται ποτέ στις πηγές τους, δεν τηρούν κανέναν κανόνα δεοντολογίας στη συλλογή και παρουσίασή τους.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ως αντίλογο, πάρα πολλά, καθώς το κείμενο βρίθει υπεραπλουστεύσεων και αδόκιμων γενικεύσεων.
Προς το παρόν, θα πούμε μόνο ένα και σοβαρά: ο φουκαριάρης ο Κην, πάλι δεν πήρε τα χάπια για τη μαλάκυνση.
Φυσικά, θα επανέλθουμε, όπως και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, για να συζητήσουμε για τους “επαγγελματίες” δημοσιογράφους. Πάντως, προτιμούμε ένα “μη καλά τεκμηριωμένο πολιτικό σχόλιο”, από ένα “κίτρινο σχόλιο” εξαρτημένου από οικονομικά συμφέροντα επαγγελματία …λιβελογράφου. Άπειρα τα παραδείγματα, ο διάλογος τώρα ξεκινά και θα έχει ενδιαφέρον!
σσΟ: Δεν πειράζει καρντάσια, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ! Ή απλά αρνούνται να το πιστέψουν..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ