Πεπόνης: Έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος το μνημόνιο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη

Τους δράστες των τυχόν «εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας» αναζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους “New York Times” ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ ο οικονομικός εισαγγελέας με βάση την παραδοχή του κ. Ρουμελιώτη ξεκινά προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μπήκε στο μνημόνιο.

Η εισαγγελική έρευνα στρέφεται κατά υπηρεσιακών παραγόντων και όχι σε βάρος πολιτικών προσώπων για τα οποία μόνη αρμόδια είναι η Βουλή. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή αγγίζει προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ στο στόχαστρο του ίδιου εισαγγελικού λειτουργού –όπως είναι γνωστό- βρίσκεται και ο αδελφός του Ανδρίκος για την υπόθεση των CDS.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο κ. Πεπόνης θα επιχειρήσει να διακριβώσει εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτά της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να εξεταστεί και μάλιστα άμεσα είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης οι δηλώσεις του οποίου αποτελέσαν το έναυσμα για την παρέμβαση Πεπόνη.

Σύμφωνα με τις επίμαχες καταγγελίες του κ. Ρουμελιώτη που προκάλεσαν αίσθηση διεθνώς και σχολιάστηκαν και σε άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους “New York Times” με τίτλο «Η ευρωζώνη απομονώνεται» :

– «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα».

– «Η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία».

– «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας».

– «Το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα – και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη – είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Οι επίμαχες δηλώσεις-καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση κύκλων του ΔΝΤ αλλά και την οργίλη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέση της χώρας και για επιλεκτική μνήμη.

Διερωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε-ως όφειλε- κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν έθεσε το ζήτημα στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εισπράξει κάποια υπεύθυνη απάντηση και επίσης γιατί ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ δεν παραιτήθηκε γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποτυχία.

«Η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα… Ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» ήταν η απάντηση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Κύκλοι του ΔΝΤ από την πλευρά τους ανέφεραν πως ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Τις αντιδράσεις αυτές δεν άφησε ασχολίαστες ο κ. Ρουμελιώτης ο οποίος επανήλθε με γραπτή δήλωση. Με αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, καλούσε τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: α) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, β) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και γ) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Πηγή: newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ