Ολόκληρη η συνέντευξη του Δένδια στον Λυριτζή που προκάλεσε τριγμούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dendias89
 
Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια
στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή»
Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω την ερώτηση. Ποιος είχε την ιδέα να ονομαστεί η δράση της Αστυνομίας, για την ιστορία της λαθρομετανάστευσης λέω, ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ; Δηλαδή εντελώς αντίθετο από αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται; Το ρωτάω για λόγους τυπικούς.
Υπουργός: Καταρχήν εγώ είχα την ιδέα, αλλά δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο στην αντίθεση. Θα σας εξηγήσω αμέσως.
Δημοσιογράφος: Γιατί; Τους φιλοξενούμε δηλαδή; Τους παίρνουμε για να τους φιλοξενήσουμε;
Υπουργός: Θα σας απαντήσω. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι αποκαθιστούμε τη δυνατότητά τους να έχουν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία με τον τρόπο που ζούσαν μέχρι τώρα, αναφέρομαι στους παράνομους μετανάστες, δεν μπορούσαν να τα απολαύσουν. Με κανέναν τρόπο. Ήταν υποχείριο ανθρώπων που τους χρησιμοποιούσαν, που τους στοίβαζαν μέσα σε υπόγεια διαμερίσματα, σαράντα-σαράντα, πενήντα- πενήντα χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής. Οι χώροι στους οποίους κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι είναι χώροι στους οποίους απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι το όνομα της επιχείρησης δηλώνει ότι επιτρέπεται πλέον στον οποιοδήποτε, ή ο σκοπός της είναι να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε έρχεται στην Ελλάδα να απολαμβάνει αυτή τη χώρα. Διότι η κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί, που υπάρχει ακόμα, δεν επιτρέπει σε οποιοδήποτε επισκέπτη αυτής της χώρας να έχει τις δυνατότητες να απολαμβάνει αυτή τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας, με τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τα λοιπά δεν είναι μια επιχείρηση ξενοδοχειακού περιεχομένου. Δηλαδή δεν επιχειρείτε να μαζέψετε έναν κόσμο που είναι στους δρόμους, που δεν έχει τι να κάνει, που περιφέρονται ακόπως, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να παρανομούν και τα λοιπά, για να τους δώσετε φιλοξενία σε κάποιο ωραίο ξενοδοχείο, σε ένα μέρος που μπορούν να κοιμούνται, να τρέφονται και να έχουν συνθήκες υγιεινής. Είναι μια διαδικασία η οποία οδηγεί ή σκοπεύει να οδηγήσει στην έξοδο από τη χώρα. Το λέω για να βάλουμε και το πλαίσιο. Δηλαδή, εσείς αυτήν την ώρα συγκεντρώνετε ένα κόσμο, ο οποίος έχει μπει παράνομα στη χώρα, τον οποίο τον πηγαίνετε στα κέντρα κράτησης, φιλοξενίας, ας τα πει ο καθένας όπως θέλει.
Υπουργός: Φιλοξενίας.
Δημοσιογράφος: Φιλοξενίας ωραία και μετά;
Υπουργός : Μετά οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα παραπλανημένοι. Είχαν την εντύπωση μέσα από κυκλώματα εμπορίας ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να βρουν δουλειά, να πάνε στην Ευρώπη. Το καλύτερο που μπορεί να τους συμβεί αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό. Καταρχήν μεν, να φιλοξενηθούν, να φάνε ένα πιάτο φαγητό, να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και δεύτερον, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να τους συμβεί. Το χειρότερο που τους συμβαίνει είναι αυτό που τους συμβαίνει τώρα. Να είναι μέσα σε υπόγεια, στοιβαγμένοι και σε άθλια κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Επειδή ασκήθηκε μια πολύ σκληρή κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι από άλλα τα κόμματα, από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την πρακτική της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Γιατί επιλέγετε να προσάγονται άπαντες; Και αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν χαρτιά και μετά από εκεί να γίνεται ο διαχωρισμός «όσοι έχετε χαρτιά φύγετε, οι υπόλοιποι στα κέντρα»; Γιατί γίνεται όλη αυτή η διαδικασία; Σταματάω στο δρόμο, ελέγχω, έχεις χαρτιά, ελεύθερος, δεν έχεις χαρτιά, έλα εδώ.
Υπουργός: Καταρχήν η Αστυνομία πρέπει να έχει τη δυνατότητα διαπίστωσης της εγκυρότητας των εγγράφων και της μη πλαστότητάς τους. Ο Αστυνομικός ο οποίος βρίσκεται στο δρόμο δε μπορεί από μια απλή εποπτεία να δει αν το έγγραφο καλώς έχει. Ούτε είναι γνώστης της νομοθεσίας για να ξέρει ποιος έχει υπερβεί την προθεσμία παραμονής και τι γίνεται. Αυτή δεν είναι δουλειά του. Το δεύτερο το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο, είναι η δακτυλοσκόπηση αυτών των ανθρώπων, για να ξέρουμε ποιοι άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα μας συνολικά, να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Νομίζω είναι πολύ χρήσιμη διαδικασία έτσι κι αλλιώς. Και νομίζω ότι γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε ούτε μια καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων ή τίποτα τέτοιο. Ούτε μια.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν γίνει αρκετές επιχειρήσεις σκούπα στο κέντρο της Αθήνας.
Υπουργός: Με συγχωρείτε, επιχείρηση «σκούπα» είναι κάτι το οποίο δεν θα συνυπέγραφα, δεν πρόκειται για «σκούπα». Η «σκούπα» είναι κάτι το αρνητικό, δείχνει ότι απλώς σπρώχνεις κάτι. Εδώ μιλάμε για μια οργανωμένη διαρκείας επιχείρηση που καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Δημοσιογράφος: Έχουμε δει παρόμοιες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επί του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που βλέπαμε όμως είναι να συλλαμβάνονται οι μετανάστες, οι παράνομοι μετανάστες, να πηγαίνουν στο Τμήμα Μεταγωγών και μια-δύο ώρες μετά, μια-δύο μέρες μετά να φεύγουν με ένα χαρτί στο χέρι και να κυκλοφορούν πάλι στο κέντρο της Αθήνας. Πάλι στις άθλιες συνθήκες τις οποίες εσείς περιγράφετε. Αυτό το πράγμα έχετε σκεφτεί πως μπορεί να τελειώσει;
Υπουργός: Η ερώτηση είναι ακριβής καταρχήν, να σας δώσω και ορισμένα στοιχεία για να ξέρετε και για τις συλλήψεις που λέτε. Την προηγούμενη φορά, τον Μάρτιο, όταν είχε γίνει μια επιχείρηση που ήταν «σκούπα» όπως τη λέτε εσείς, το σύνολο των συλλήψεων ήταν 400. Λάβετε υπόψη σας ότι την πρώτη μέρα της επιχείρησης αυτής, οι συλλήψεις είναι 1.200 περίπου. Τώρα αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι όσοι συλλαμβάνονται θα κρατούνται. Η επιλογή τους δεν είναι να επιστρέψουν στους δρόμους. Θα κρατούνται και θα απελαύνονται. Εάν επιλέξουν την οδό της εθελούσιας επιστροφής. Ήδη προχτές υπογράφτηκε μια σύμβαση.
Δημοσιογράφος: Θα κρατούνται πού κ. Υπουργέ; Γιατί ένα κέντρο ξέρουμε στην Αμυγδαλέζα.
Υπουργός: Όχι, υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μετατρέψει σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας και την αστυνομική σχολή στην Κομοτηνή και την αστυνομική σχολή στη Θράκη και έχουμε και ένα σχεδιασμό, θα μου επιτρέψετε για λόγους προφανής να μη σας τον ανακοινώσω σε αυτή τη φάση, για επέκταση των δυνατοτήτων φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε χρονικό διάστημα ορατό. Εγώ σε αυτό θέλω να είμαι σαφής: εγώ δεν είμαι μάγος, μαγικά δεν ξέρω, εφόσον η Ελληνική κοινωνία αποφασίσει ότι μπορεί και πρέπει να μας βοηθήσει. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελληνικής κοινωνίας. Εάν η Ελληνική κοινωνία θελήσει να μας βοηθήσει, εάν η Ελληνική κοινωνία θελήσει να μας στηρίξει, εάν η τοπική αυτοδιοίκηση αντιληφθεί ότι εδώ μιλάμε για μια πρόκληση εθνικού μεγέθους, για τεράστια κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της κοινωνίας μας όπως την ξέρουμε, της χώρας μας όπως την ξέρουμε, τότε μπορούμε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου να έχουμε αυξήσει τις θέσεις φιλοξενίας σε άνω των 10.000. Και κατά συνέπεια μαζί με αυτό που σας έλεγα πριν, δηλαδή τις προηγούμενες μέρες, τρεις μέρες, υπογράψαμε εδώ σε αυτό το κτίριο μια συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με την οποία δώσαμε – η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή έδωσε 10.000.000 ευρώ ώστε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι συλλαμβάνονται να επιστρέφουν στις χώρες τους.
Δημοσιογράφος : Μισό λεπτό κ. Υπουργέ γιατί είναι δύο τα προβλήματα εδώ.
Υπουργός: Τα προβλήματα είναι πολλά, μακάρι να ήταν μόνο δύο
Δημοσιογράφος : Το ένα είναι, αυτό που λένε συνεργασία της Ελληνικής κοινωνίας. Έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες, δηλαδή στην Κομοτηνή είναι απ’ έξω από το προσωρινό κέντρο και φωνάζουν. Το ξέρετε. Δεύτερον…
Υπουργός: Να δείτε λίγο τους αριθμούς. Πόσοι είναι αυτοί που είναι έξω από το κέντρο και φωνάζουν; Μην αποδίδετε συνολικά σε μία κοινωνία μια απόφαση την οποία δεν έχει λάβει. Και όλη αυτή η επιχείρηση έχει να κάνει με την προστασία και της Θράκης. Το πρώτο κομμάτι της επιχείρησης, το οποίο ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου, ήταν η προστασία της Θράκης. Στείλαμε 1.800 συνοριοφύλακες, ακριβώς για να κλείσουμε κάθε δίοδο πρόσβασης μέσα στη Θράκη. Στέλνουμε και 26 πλωτά.
Δημοσιογράφος : Φοβάστε κύμα από τη Συρία;
Υπουργός: Η Συρία είναι ένα θέμα που πιθανόν να έρθει μπροστά μας. Αλλά δεν είναι η Συρία αυτό που συζητάμε τώρα. Η απειλή στην Ελληνική Κοινωνία είναι ήδη υπαρκτή, μεγάλη, και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους. Ο πρώτος που συνεισέφερε είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έδωσε τις εγκαταστάσεις των σχολών της. Ακριβώς για να μην επιβαρυνθεί η υπόλοιπη κοινωνία με δικές της υποδομές. Και εδώ σας το ξαναλέω και συγχωρήστε με, σας παρακαλώ και για την δική σας βοήθεια, της εκπομπής σας, του σταθμού σας, όλων των Μέσων Ενημέρωσης και την κοινωνία συνολικά. Εάν η κοινωνία δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συνολικό δίκτυο χειρισμού της μεταναστευτικής ροής, θα καταρρεύσουμε. Είμαστε στα όρια της κατάρρευσης. Αντιμετωπίσεις του τύπου «εγώ δεν τον θέλω δίπλα μου, δε μ’ αρέσει» δεν είναι νοητές. Δεδομένου ότι μιλάμε για κέντρα φιλοξενίας φυλασσόμενα, χωρίς καμία απειλή για την οποιαδήποτε κοινωνία. Εγώ από την περιφέρεια προέρχομαι.
Δημοσιογράφος : Ένα κομμάτι λοιπόν της περιφέρειας και μάλιστα των βορείων τμημάτων της περιφέρειας, γιατί λέει «δεν είδαμε πουθενά στα νότια να κατεβάζετε, μας τους φέρνετε πάνω». Και στην Κρήτη μια χαρά τουρισμό έχετε, δεν θέλετε να τους πάτε εκεί. Μισό λεπτό. Ένα κομμάτι λοιπόν της περιφέρειας λέει, ότι μας μεταφέρετε πρόβλημα που δεν έχουμε. Έχετε ένα πρόβλημα μεγάλο στα κέντρα της Αθήνας, και όχι μόνο εγώ θα έλεγα, είναι γνωστό και το πρόβλημα της Πάτρας και αλλού. Λοιπόν μας μεταφέρετε ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε και από εκεί που είναι κάπου συγκεντρωμένο όντως, είναι η αλήθεια, απλώνεται σε όλη τη χώρα. Αυτό που λέτε για την απομάκρυνση κόσμου: θα μείνουν για ένα διάστημα, θα φιλοξενηθούν και μετά θα πάνε πίσω στις χώρες τους, είναι ψευδές λέει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, αυτό ακριβώς είναι το βασικό πρόβλημα, δεν ξέρουμε από πού προέρχονται.
Υπουργός: Είναι λάθος, τι λέτε τώρα….
Δημοσιογράφος: Σας λέω ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Πριν γιατί δεν τους επαναπροωθούσατε τόσα χρόνια.
Υπουργός: Μα είναι αστεία πράγματα, ακούστε δεν είμαστε Μποτσουάνα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά να κατηγοριοποιούμε, δημιουργούμε ένα μηχανισμό s creening . Πήγα δυο φορές στην Ευρώπη, τις 30 ημέρες που είμαι Υπουργός για να εξασφαλίσω και τις χρηματοδοτήσεις. Ώστε να μπορούμε να βρούμε όχι μόνο τη χώρα προέλευσης αλλά και τη φυλή προέλευσης αλλά και τη διάλεκτο ομιλίας και την παραμικρή λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τους ανθρώπους αυτούς. Η αντίληψη ότι κινούμαστε χωρίς κανένα προγραμματισμό και εν κενώ είναι μία αντίληψη, η οποία ίσως αναφέρεται σε προηγούμενες εποχές, ξέρετε πάρα πολύ καλά τι λέω…
Δημοσιογράφος: Όχι, μα αναζητώ γιατί τα προηγούμενα χρόνια αν ξέραμε από πού προέρχεται ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν είχε στα χέρια του διαβατήριο, του το έχει πάρει αυτός που το μετέφερε και τα λοιπά
Υπουργός: Nα σας ρωτήσω κάτι, εσείς αν ένας Κρητικός πετάξει το διαβατήριο του και τον ακούσετε να μιλάει δεν θα εντοπίσετε αμέσως ότι προέρχεται από την Κρήτη;
Δημοσιογράφος: Απολύτως.
Υπουργός: Υπάρχουν άνθρωποι πλέον και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απόφοιτοι ειδικών Σχολών που μπορούν να διαπιστώσουν αμέσως από πού προέρχεται κάποιος. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις Προξενικές Αρχές των χωρών αυτών ώστε να συνεργάζονται και αυτές. Και σας ξαναλέω, το μεγάλο μας όπλο είναι οι εθελούσιες επιστροφές. Τι θα πει αυτό: Εάν ο παράνομος μετανάστης αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία ελπίδα πλέον να κυκλοφορήσει πάλι ελεύθερος, τότε θα ζητήσει να επιστρέψει πίσω.
Δημοσιογράφος: Συγνώμη, πόσοι ζητάνε να γυρίσουν πίσω; Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός.
Υπουργός: Κάνετε λάθος. Έχουμε ήδη 8000 αιτήσεις. Δεν είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Έχει δημιουργηθεί μία αντίληψη στην Ελληνική κοινωνία παράδοσης στο πρόβλημα. Εάν παραδοθούμε στο πρόβλημα, η κοινωνία μας παύει να υπάρχει. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε και αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα, δεν έχουμε επιπλέον καιρό, και εγώ δεν είμαι κάποιος μάγος που κάθομαι σε αυτή την καρέκλα ούτε είμαι ευφυέστερος από άλλους που κάθισαν σε αυτήν. Ένα πράγμα είναι που προσπαθώ να καταστήσω σαφές στην κοινωνία, ότι χανόμαστε αν δεν το λύσουμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ για να έχουμε χρόνο πολύ, να ολοκληρώσουμε σας παρακαλώ. Απλώς να κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα για να μπορέσουμε με άνεση χρόνου να συζητήσουμε .
Υπουργός: Το θέμα εδώ, δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό, είναι εθνικό. Δεν έχει καμία σημασία ποιος κάθεται σε αυτή την καρέκλα και τι πολιτικό πόστο έχει. Είναι προφανές ότι η καρέκλα αυτή είναι ηλεκτρική. Δεν θα ευχαριστήσω κανέναν και θα δυσαρεστήσω πολλούς. Όμως υπάρχει εθνική υποχρέωση αυτό το θέμα να λυθεί και ειλικρινά κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μας. Κάνω έκκληση, η χώρα χάνεται. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η μεγαλύτερη εισβολή που δέχθηκε η χώρα από την κάθοδο των Δωριέων και μετά, τέσσερις ή τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, ουδέποτε η Ελλάδα δέχτηκε τέτοια μεταναστευτική ροή. Εάν δεν βάλουμε όλοι πλάτη, εάν δεν συμβαδίσουμε, ένα δεν συνεργαστούμε, εάν δεν αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο απειλείται δεν είναι η Θράκη, δεν είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Αθήνα, είναι η Ελλάδα, η Ελληνική Κοινωνία, η ύπαρξη μας, δεν θα το λύσουμε. Πρέπει να συμπαραταχθούμε και σας διαβεβαιώνω δεν θα αδικηθεί καμία περιοχή, καμία περιφέρεια, καμία πόλη και κανένα χωριό. Θα μοιραστεί το βάρος με τη δυνατότητα που υπάρχει στις υποδομές δήμων. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω αυτό το πρόβλημα να υπάρχει ως το παρέλαβα και να κάθομαι σε αυτή την καρέκλα
Δημοσιογράφος: Βάλτε μια τελεία κ. Υπουργέ να συνεχίσουμε μετά τη συζήτηση μετά το μικρό διάλλειμα.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, επιστρέφουμε στη συζήτηση που έχουμε με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης τον κ. Δένδια. Για να ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι συζήτησης κ. Υπουργέ, θέλω να μας πείτε και θα ήταν καλό να μας πείτε, για να ξέρουμε και τον σχεδιασμό που κάνει το Υπουργείο, σε ποιες περιοχές και αν μέσα στις περιοχές εννοώ θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας και αν μέσα στις περιοχές αυτές είναι και η Αθήνα, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Υπουργός: Να αρχίσω από το τελευταίο, το οποίο έχει μία σημασία, τεράστια, αυτό νομίζω. Τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Καμίνη τον συνάντησα την προηγουμένη εβδομάδα όταν είχα πάει στο Δημαρχείο, ακριβώς για να σας είμαι ειλικρινής, για να συζητήσω και το πλαίσιο αυτών των ενεργειών, να προσφέρει ο ίδιος χώρο δημιουργίας, φιλοξενίας μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όχι στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Αμυγδαλέζα, αλλά στο κέντρο της Αθήνας. Βεβαίως και η Αθήνα θα επωμιστεί το βάρος της, όπως όλες οι πόλεις, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι τοπικό, είναι εθνικό. Εάν δεν αντιληφθούμε ότι κινδυνεύουμε από πλήρη αλλοίωση της κοινωνίας μας, δεν θα το λύσουμε. Πρέπει να συστρατευτούμε και να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα ίσο, ίσως μεγαλύτερο και από την τεράστια οικονομική κρίση. Γι’ αυτό διατυπώνω έκκληση, παράκληση, πέστε το όπως θέλετε, η Ελληνική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει διπλή ανησυχία γύρω από όλη αυτή την ιστορία. Η μία ανησυχία έχει να κάνει με τις συνθήκες κράτησης, λένε δηλαδή ότι με το γνωστό Ελληνικό τρόπο, τσάτρα – πάτρα τώρα να λύσουμε το θέμα, θα είναι κέντρα που ουσιαστικά συσσώρευσης ψυχών, θα τους ρίχνουμε εκεί πέρα και θα είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς τα βασικά και με ότι σημαίνει για τους ανθρώπους αυτούς…
Υπουργός: Προσκαλώ οποιονδήποτε…
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό… Ακούστε και το δεύτερο είναι…
Υπουργός: Να τα απαντάμε ένα – ένα όμως. Λοιπόν το πρώτο, τον Σεπτέμβριο θα υποστούμε τέσσερις Διεθνείς Επιθεωρήσεις. Προσκαλώ οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό θελήσει να επιθεωρήσει. Έχουμε ήδη ακόμα και το μενού των ανθρώπων αυτών στην διάθεση των Διεθνών Οργανισμών και τους χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν σε βίντεο. Οποιοσδήποτε ξένος Οργανισμός μπορεί να έρθει εδώ και να δει τι κάνουμε και τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε αποθετήρια ψυχών, όμως κ. Λυριτζή, η βασική μας υποχρέωση είναι απέναντι στην Ελληνική κοινωνία. Στο Σύνταγμα ορκιστήκαμε πίστη, στους Νόμους του Κράτους, αυτή τη στιγμή ήμασταν όλοι παρατηρητές της πλήρους καταπάτησής τους, για μήνες, για χρόνια. Ζούμε σε καθεστώς πλήρους ανομίας. Τι θέλετε να κάνουμε; Να μείνουμε άπραγοι, να καθόμαστε να τους κοιτάμε, αυτό μου ζητάτε να κάνω;
Δημοσιογράφος: Τι συνθήκες ψάχνουμε να βρούμε για να είναι και αποτελεσματικό όλο αυτό το οποίο γίνεται και…
Υπουργός: Μα όλοι με ωθούν στην παραίτηση από οποιαδήποτε προσπάθεια κ. Λυριτζή. Το μόνο που κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι να μου λένε τι να μην κάνω. Μπορεί κάποιος να μου πει τι να κάνω; Διότι αυτό το οποίο μου ζητούν όλοι να κάνω είναι να παραμείνω άπραγος, να παρατηρώ το κέντρο των Αθηνών να παραδίδεται στην ανομία, να παρατηρώ να κυκλοφορούνε ελεύθεροι οι πάντες, να γίνονται απίστευτα πράγματα στη χώρα και όλα αυτά να τα αποδεχόμαστε ως το νορμάλ και την προσπάθεια να βάλουμε τάξη και μία σύλληψη των παράνομων μεταναστών να το θεωρούμε ως εχθρική ενέργεια απέναντι στην κοινωνία. Μα είμαστε επιτέλους σε κατάσταση να αντιληφθούμε ή όχι το μέγεθος της πρόκλησης;
Δημοσιογράφος: Ωραία. Οι τοπικές κοινωνίες, πολλές μάλλον από τις τοπικές κοινωνίες, φοβούνται επίσης ότι η δημιουργία κέντρων στη περιοχή τους, θα μονιμοποιήσει την ύπαρξη ενός προβλήματος και θα το μεγεθύνει. Γιατί; Λένε δηλαδή ότι, στη πραγματικότητα οι άνθρωποι οι οποίοι θα φιλοξενούνται, βάλτε τη λέξη σε εισαγωγικά αν θέλετε, σ’ αυτά τα κέντρα, θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επαναπροώθηση στις χώρες τους και θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκτώντας δεσμούς με την περιοχή με το γνωστό σύστημα του μπες-βγες, των συναλλαγών, της χαλάρωσης στη φύλαξη…
Υπουργός: Είναι κλειστά τα κέντρα κύριε Λυριτζή. Είναι κλειστά και φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία. Για κάθε παράνομο μετανάστη που πηγαίνει στα κέντρα, αναλογεί 1,5 αστυνομικός. Καταλαβαίνεται ότι η αναλογία είναι διπλή τελικά των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που φυλάσσει πιο ευρεία. Στις σχολές της Αστυνομίας δε, είναι προσωρινή η χρήση τους, μέχρι να έχουμε δημιουργήσει τις υποκατάστατες υποδομές, οι οποίες μάλιστα έχουν καθυστερήσει. Εγώ παρέλαβα ένα σχεδιασμό, ο οποίος δεν είχε καθόλου εκτελεστεί. Προέβλεπε να βρω 26 κέντρα φιλοξενίας, κέντρα κράτησης. Αντ’ αυτού βρήκα 200 μόνο θέσεις στην Αμυγδαλέζα. Αυτά τα έβαλα σε μια γρήγορη διαδικασία που πραγματοποιήσαμε, με τη μεγάλη στήριξη και οφείλω να πω, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού κύριου Πάνου Παναγιωτόπουλου. Με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, του κυρίου Αντώνη Σαμαρά. Αλλά από εκεί και πέρα, συγχωρήστε με να σας πω, και το λέω πάλι δεν είμαι μάγος, υπόσχομαι στις τοπικές κοινωνίες ότι όχι απλώς δε θα υποστούν το παραμικρό, θα προστατευθούν και αυτές από το φαινόμενο, που δε πλήττει μόνο την Αθήνα. Αλλά δεν είναι δυνατό να το λύσουμε χωρίς να βάλουμε όλοι πλάτη. Δε γίνεται κύριε Λυριτζή. Δεν γίνεται.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, δύο ερωτήσεις θέλω να σας κάνω. Πρώτον, αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης σ’ αυτό το σχέδιο. Δηλαδή που το τοποθετείται ας πούμε, να αρχίσει μια ομαλή κατάσταση και στο κέντρο της Αθήνας, γιατί εκεί είναι και το μεγάλο και το βασικό πρόβλημα. Και δεύτερον, αν εσείς είστε αποφασισμένος να το πάτε μέχρι τέρμα. Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια ίσως αντιμετωπίσετε σε πολιτικό πλαίσιο αντιδράσεις. Και επίσης από τις τοπικές κοινωνίες. Αν είστε αποφασισμένος να το πάτε μέχρι τέρμα, που σημαίνει αυτό ότι αν παρεμποδιστείτε στο έργο σας, μπορεί να παραιτηθείτε ενδεχομένως.
Υπουργός: Θα σας απαντήσω ευθέως και στα δύο. Στο πρώτο: Θεωρώ ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στην περιοχή των πέντε αστυνομικών τμημάτων του κέντρου, Ομόνοια, Σύνταγμα, Πατήσια, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας θα είναι δραματικά διαφορετική από το τέλος Αυγούστου και μετά. Δε πρόκειται να επιτρέψουμε να επιστρέψει το καθεστώς της ανομίας σ’ αυτές τις περιοχές που υπήρχε μέχρι τώρα. Ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να δει τη σημαντική διαφορά, και ο ξένος επισκέπτης, που είναι επίσης σημαντικός σ’ αυτές τις περιοχές, αμέσως από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι όταν μιλάω για μια σημαντική διαφορά, μιλάω για μια σημαντική διαφορά. Δε μιλάω για πλήρη επίλυση. Αυτό ίσως δεν είναι εφικτό. Αλλά μία διαφορά η οποία θα αγγίζει το 70 με 80% σε σχέση με την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση. Από εκεί και πέρα θα επεκταθούμε. Θα επεκταθούμε στο υπόλοιπο της Αθήνας, και θα επεκταθούμε και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Η Πάτρα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, πάρα πολλές πόλεις έχουν μεγάλα προβλήματα, είτε μέσα στο κέντρο τους είτε στις ευρύτερες περιοχές τους. Στο δεύτερο τώρα που με ρωτήσατε, να σας πω. Το να κάθομαι στην καρέκλα αυτή στην οποία κάθομαι και να παρατηρώ την κοινωνία της πατρίδας μου και την πατρίδα μου να διαλύεται αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Πήρα μια ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, πήρα την έγκρισή του, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και για τις σκέψεις και για τις προθέσεις. Παρακαλώ την Ελληνική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξουν.
Δημοσιογράφος: Έχετε τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση;
Υπουργός: Κοιτάξτε. Και με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Κουβέλη που μίλησα μου υπέδειξαν και τις ιδιορρυθμίες των τοπικών κοινωνιών και την ανάγκη να προσέξουμε τις ευαισθησίες τους. Και αυτό πράττουμε. Εμείς θα εγγυηθούμε ότι κανείς, επαναλαμβάνω κανείς, στις τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να υποστεί βλάβη από την προσωρινή λειτουργία αυτών των κέντρων. Αντιθέτως λόγω της μετακίνησης των αστυνομικών θα υπάρξει και σημαντικό όφελος οικονομικό για τις κοινωνίες αυτές. Αλλά πάλι για να είμαι ξεκάθαρος, η εντολή που έχω πάρει από τον Πρωθυπουργό είναι να επιτρέψω αυτό το σχεδιασμό. Εάν δεν μπορώ να προστατεύσω την πατρίδα μου και άρα να τιμήσω τον τίτλο του Υπουργείου τον οποίο φέρω, από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι όχι για μένα, για οποιονδήποτε άνθρωπο που έδωσε αυτό τον όρκο, η παρουσία σε μια καρέκλα δεν είναι απαραίτητη συνθήκη.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, να ρωτήσω τώρα κάτι όμως. Υπάρχουν αντιδράσεις γιατί αναφερθήκατε και στις μεταφορές, μετακινήσεις, μετατάξεις μεταθέσεις κτλ. δυνάμεων από την Αστυνομία. Των συνοριοφυλάκων που μέχρι χτες φύλαγαν σύνορα εδώ. Λίγο παρακάτω από το Σύνταγμα και τώρα υπάρχει η σχετική μετακίνηση. Υπάρχουν όμως και μετακινήσεις στο εσωτερικό των νομών Βορείου Ελλάδας με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται ορισμένες περιοχές εις όφελος άλλων περιοχών. Γενικώς υπάρχει μια ανακατωσούρα και μια αντίδραση, δεν θέλουν να πάνε, λένε ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές, φωνάζουν κτλ.
Υπουργός: Εγώ δεν θέλω να αντιδικήσω με το προσωπικό ούτε με τους συνοριοφύλακες, οι οποίοι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια σε αυτή τη φάση. Καταλαβαίνω ότι όταν κάποιος για πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται για παράδειγμα στη Λάρισα – έστω και αν ονομάζεται συνοριοφύλακας – και ξαφνικά του λες σήκω πήγαινε στον Έβρο, δυσαρεστείται. Μιλάμε για 60 μέρες έτσι; Μετά θα εναλλάσσονται. Μην θεωρήσετε ότι τους στείλαμε εκεί για πάντα. Καταλαβαίνω ότι σε πρώτη φάση μπορεί να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και καταλαβαίνω ότι λέχθηκαν και μερικά πράγματα από ορισμένους που δεν ήταν σωστά. Όμως οφείλω να πω ότι και το συνδικαλιστικό τους όργανο έβαλε πλάτη στην Ελληνική πολιτεία. Αποτελεί τίτλο τιμής η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των συνοριοφυλάκων, η τελευταία, που είπε ότι εμείς δεν πρόκειται να μην εκτελέσουμε το καθήκον μας. Θα πάμε να το εκτελέσουμε και ούτε διανοούμεθα το ένα χιλιόμετρο από την Τουρκία να κάνουμε κόλπα και να μην κάνουμε αυτό για το οποίο διατασσόμεθα να κάνουμε. Και γενικά η στάση τους είναι ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, θα κλείσουμε τα «παράθυρα» του Έβρου, θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Γιατί ξέρετε ότι και να κάνουμε στο εσωτερικό, εάν κάθε μέρα έχουμε 300-400 καινούργιους παράνομους μετανάστες στη χώρα, πως θα το αντιμετωπίσουμε; Πρέπει πρώτα να το κλείσουμε αυτό. Και γι’ αυτό όλη αυτή η επιχείρηση έχει πρώτα σαν στόχο την προστασία και της Θράκης και του Έβρου, δεν θα περνάνε από δω και πέρα για να κάνουν «τουρισμό» στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση που τη θέτουν και ορισμένοι φίλοι μου από τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ότι είχαμε χτες και προχτές σημαντικά επεισόδια στη Χαλκιδική κ. Υπουργέ.
Υπουργός: Όχι σημαντικά, είχαμε επεισόδια.
Δημοσιογράφος: Όχι το λέω γιατί είχαμε καταγγελίες ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Δεν σας είπαν κάτι τέτοιο; Θα το διερευνήσετε;
Υπουργός: Δε μου προκύπτει καν να έχουν τα ΜΑΤ πλαστικές σφαίρες για να τις χρησιμοποιήσουν. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται για υπερβολές. Αλλά μιας και μου δίνετε η ευκαιρία για να το πω, θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: Εγώ καταλαβαίνω κάθε διαμαρτυρία. Όμως από την άλλη θα ήθελα να παρακαλέσω ειλικρινά τον ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του πλέον να αντιληφθούν το θεσμικό τους ρόλο ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούν να παίζουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Δηλαδή να μπαίνουν μπροστά, προσπαθώντας να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις να επιβάλλουν το νόμο και να κάνουν το καθήκον τους. Επειδή αυτό έχει παρατηρηθεί, να προσπαθεί να γίνει, τους παρακαλώ ειλικρινά να αντιληφθούν ότι η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί. Όπως και στην υπόθεση της Χαλυβουργίας έτσι και σε όποια άλλη υπόθεση η νομιμότητα θα επιβληθεί. Δεν έχει έννοια να υπάρχει Αστυνομία και κράτος αν η νομιμότητα δεν επιβάλλεται. Με την παρουσία εισαγγελέα, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα όλων, αλλά η νομιμότητα πρέπει να επιβάλλεται. Η χώρα έχει αρχίσει να διολισθαίνει σε καθεστώς πλήρους ανομίας. Δε μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό και δε μπορεί να γίνει ούτε έναντι βουλευτών. Αντιθέτως οι βουλευτές πρέπει να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα πρέπει να ζητούν και να επιβάλλουν τη τήρηση της νομιμότητας. Άλλωστε νόμους που ψηφίζουν αυτοί εκτελούνται.
Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε και για βουλευτές, είναι «πάσα» ουσιαστικά, θέλω να σας ρωτήσω αν το σχέδιο το οποίο ανακοινώσατε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, για τη μετακίνηση 1.500 Αστυνομικών που υπηρετούσαν στη φύλαξη υψηλών προσώπων θα ολοκληρωθεί. Και λέω αν θα ολοκληρωθεί και θα πάει μέχρι τέλος γιατί είδαμε αντιδράσεις ήδη από τον κύριο Μεϊμαράκη , αναφορικά με το γεγονός ότι προτείνετε η Βουλή να φυλάσσεται από σεκιούριτι και υπάρχουν αντιδράσεις και από βουλευτές και από άλλους παράγοντες.
Υπουργός: Καταρχήν μην εξομοιώνετε ανόμοια πράγματα. Δεν υπήρχε αντίδραση από τον κύριο Μεϊμαράκη. Σε αυτό στο οποίο αναφέρεστε υπήρχε μια σκέψη η οποία εμπεριείχετο σε ένα πρακτικό της επιτροπής που εξέταζε το θέμα και καθόλου δεν αποτελούσε τη νομοθετική πρόταση του Υπουργείου, η οποία δεν θα περιέχει τέτοιο πράγμα. Από εκεί και πέρα….
Δημοσιογράφος: Α, δεν θα περιέχει τέτοιο πράγμα. Να ‘μαστε σαφής. Η Βουλή θα εξακολουθήσει, το εσωτερικό της, να φυλάσσεται από Αστυνομικούς.
Υπουργός: Η Βουλή θα εξακολουθήσει στο εσωτερικό της να φυλάσσεται από Αστυνομικούς. Από τον ίδιο τον Νόμο της Βουλής, ο μόνος ο οποίος είναι αρμόδιος που καθορίζει τον τρόπο φύλαξης της Βουλής, είναι ο πρόεδρος της. Δε μπορεί οποιοσδήποτε άλλος να έχει τον παραμικρό λόγο και κατά συνέπεια και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δε μπορεί να έχει επ’ αυτού τον παραμικρό λόγο. Ο πρόεδρος της Βουλής, από τους νόμους του κράτους, είναι ο μόνος υπεύθυνος, είναι δική του η απόφαση. Η δική του απόφαση θα εκτελεστεί από εμάς. Από εκεί και πέρα, είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας το προεδρικό διάταγμα ως προς τους όρους που θα θέτει για τη φύλαξη. Αυτή είναι εντολή του πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά. Η εντολή ανακοινώθηκε, θα εκτελεστεί απολύτως. Αυτό που θα γίνει τις αμέσως προσεχείς μέρες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι ότι θα κατατεθεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος, θα υπογραφεί από εμένα, το οποίο θα λύει συνολικά το ζήτημα της φύλαξης όχι μόνο των υψηλών προσώπων αλλά και των στόχων. Γιατί είναι συνολικό το θέμα, μην το περιορίζουμε. Όμως αν με ρωτάτε ευθέως αν θα εκτελεστεί αυτό το οποίο είπα σας απαντώ: βεβαίως, θα εκτελεστεί.
Δημοσιογράφος: Κύριε Δένδια μια τελευταία ερώτηση. Όσον αφορά το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Είναι ένας θεσμός που είχε ξαναδοκιμαστεί αλλά δεν είχε προχωρήσει. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ώστε να λειτουργήσει επαρκώς;
Υπουργός: Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, η οποία ας θεωρήσουμε ότι είναι και η πιο βεβαρημένη περιοχή όλης της Ελλάδας θα υπάρχουν συγκεκριμένοι αστυνομικοί, θα γράφεται πάνω τους ότι είναι αστυνομικός της γειτονιάς. Όταν λέω συγκεκριμένοι, εννοώ ότι ο πολίτης θα ξέρει το όνομα του, το επώνυμό του, το κινητό του τηλέφωνο ή θα μπορεί να τον προσεγγίσει μέσω των τηλεφώνων της άμεσης δράσης. Ο αστυνομικός αυτός θα είναι στη διάθεσή του πολίτη, να τον βοηθήσει στο μικροπρόβλημά του. Αν δηλαδή η γιαγιούλα θέλει να μιλήσει σε κάποιον και να του πει ένα πρόβλημα ή φοβάται πάρα πολύ να πάρει τη σύνταξή της από την τράπεζα, μπορεί να πάρει τον αστυνομικό και ο αστυνομικός θα την βοηθήσει. Ξαναλέω, θα είναι με όνομα και επώνυμο, ο κ. Γιώργος Δένδιας π.χ. τις τάδε ώρες θα ξέρει με ποιον μιλάει, θα ξέρει ποιος είναι αυτός, θα μάθει τη φυσιογνωμία του, θα είναι κοντινός του άνθρωπος. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι ο Έλληνας αστυνομικός να είναι δίπλα στον Έλληνα πολίτη, ιδίως δίπλα στον Έλληνα πολίτη που αισθάνεται ότι τον έχει ανάγκη. Με την προσωποποίηση του αστυνομικού της γειτονιάς, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Και να καταστήσουμε επίσης σαφές σε όλους ένα πράγμα: ότι ο νόμιμος φορέας προστασίας του πολίτη είναι η Ελληνική Αστυνομία και ο Νόμος. Δεν είναι οποιοσδήποτε, για τους δικούς του λόγους, παριστάνει τον προστάτη των Ελλήνων πολιτών.
Δημοσιογράφος: Σαφές αυτό. Και μια τελευταία ερώτηση, που θέτουν ορισμένοι φίλοι από το κέντρο της Αθήνας. Αυτό που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας με το εμπόριο ναρκωτικών γύρω από το Πανεπιστήμιο, πίσω από το Δημαρχείο, θα αντιμετωπιστεί; Τα έχετε δει, τα ξέρετε. Τα έχουμε δε όλοι. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι συγκεκριμένα;
Υπουργός: Θα αντιμετωπιστεί. Το έχω δει. Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει πάρα πολλές επισκέψεις στο κέντρο της Αθήνας, όχι ως πολίτης πια, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές, πολλές φορές… Να με παρατηρήσουν κιόλας. Θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα του κέντρου. Όταν αναφέρομαι σε αλλαγή κατά 80%, γιατί δεν θέλω να είμαι υπερφίαλος, δεν αναφέρομαι μόνο στο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Αναφέρομαι συνολικά στο κέντρο. Έχω κάνει μια ευθεία εξήγηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων.
Δημοσιογράφος: Γιατί το κέντρο έχει τους εμπόρους ναρκωτικών, το παρεμπόριο και τα λοιπά.
Υπουργός: Έχει και τα καταστήματα τα παράνομα. Από σήμερα επιχειρεί η Οικονομική Αστυνομία σε αυτή την περιοχή. Στόχευσή μας είναι ο έλεγχος άνω των 500 παρανόμων καταστημάτων. Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας έχει πάρει από εμένα ρητές εντολές, υπήρξε σύσκεψη εδώ τις προηγούμενες ημέρες, για το πώς θα ενεργήσουν. Θα ενεργήσουν με μεγάλο επαγγελματισμό. Επιδιώκουμε μια συνολική αλλαγή, όχι μόνο μια αποσπασματική αντιμετώπιση ενός μέρους του προβλήματος. Αλλά θα κριθούμε από το τι θα κάνουμε. Εδώ θα είναι όλοι τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε τι έχουμε κάνει.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ
Υπουργός : Να είστε καλά, καλή σας μέρα.
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ