Η αυστραλιανή δικαιοσύνη απέρριψε οριστικά τις προσφυγές των καπνοβιομηχανιών Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International και Imperial Tobacco, κατά του νέου νόμου που ψήφισε… το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο οποίος επιβάλλει ομοιόμορφα πακέτα για όλες τις μάρκες τσιγάρων, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του καπνίσματος.
Βάσει του νέου αυτού νόμου, από την 1η Δεκεμβρίου, όλες οι μάρκες τσιγάρων που θα πωλούνται στη χώρα, θα έχουν ομοιόμορφα λαδί πακέτα με γραφικά και προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, ενώ τα ονόματα των εταιρειών θα αναγράφονται με μικρά άσπρα γράμματα στην μπροστινή μεριά.
Σημειώνεται ότι οι εικόνες που θα υπάρχουν πάνω στα πακέτα για να ενημερώνουν τους καπνιστές σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους, είναι σοκαριστικές.
“Είναι μια νίκη για όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα”, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Νίκολα Ρόξον.
“Είναι επίσης μια σημαντική απόφαση για τον έλεγχο του καπνίσματος παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις του κόσμου παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία σχετικά με το θέμα αυτό και ορισμένες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας”, τόνισε.
Η υπουργός αναφέρθηκε κυρίως στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Οι καπνοβιομηχανίες αντιτίθενται στα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι έτσι θα κατακλυστεί η αγορά με λαθραία τσιγάρα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, στις αποφάσεις του οποίου δεν μπορεί ν’ ασκηθεί έφεση, αποφάνθηκε ότι ο νέος νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός και έτσι απέρριψε τις προσφυγές των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες μάλιστα καλούνται τώρα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα της κυβέρνησης.
Περίπου 15.000 Αυστραλοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα,γεγονός που κοστίζει 31,5 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (23 δισεκατομμύρια ευρώ) στη χώρα, εάν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες για την ιατρική περίθαλψη και η απώλεια παραγωγικότητας.
Πηγή: nooz.gr