Στην έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρέπεμψε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «Financial Times» περί αιτήματος Σαμαρά σε Μέρκελ και Ολάντ για παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η καγκελάριος θα ακούσει πρώτα τι θα πει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά ισχύει το «μνημόνιο κατανόησης» που έχει συμφωνηθεί.
Θυμίζουμε πως η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφο που είδαν οι συντάκτες της και αναφέρει πως κατά τις συναντήσεις του σε Βερολίνο και Παρίσι, στις 24 και 25 του μήνα, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει παράταση μέχρι το 2016.
Οι Financial Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομική προσαρμογής κατά 4 χρόνια.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών να εκταθούν σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο, επικαλούμενη έγγραφο που είδαν οι συντάκτες.
ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί σε Βερολίνο και Παρίσι στις 24 και 25 του μήνα αντίστοιχα, ενώ στις 22 του μήνα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα έρθει στην Αθήνα.
Επικαλούμενη έγγραφο που είδαν οι συντάκτες της, η βρετανική εφημερίδα γράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών να εκταθούν σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Αθήνα προτείνει να βρει τα χρήματα αυτά χωρίς να ζητήσει νέα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως για παράδειγμα από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ ή την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης: «η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», είπε.
star.gr