H Μέρκελ είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους της Ελλάδας λέει το Bloomberg
Το δίκτυο συνομίλησε με δυο Γερμανούς βουλευτές
H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει χαλάρωση των όρων του ελληνικού πακέτου διάσωσης, δημιουργώντας εντάσεις με μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που διαφωνούν με περισσότερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, ανέφεραν δύο Γερμανοί βουλευτές στο Bloomberg.
Η κυβέρνηση της Άν. Μέρκελ είναι διχασμένη ανάμεσα στο να υπάρξει κάποια επιείκεια προς την Ελλάδα και στην επιμονή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιτύχει πλήρως τους στόχους, ανέφεραν στο Bloomberg ο Klaus-Peter Willsch και ο Frank Schaeffler, οι οποίοι είχαν καταψηφίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο τις προτάσεις της Mέρκελ.
“Oι ευαισθησίες ανάμεσα στους 27 βουλευτές του συνασπισμού που ψήφισαν όχι την προηγούμενη φορά είναι γνωστές στην κ. Μέρκελ, oπότε η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα”, ανέφερε ο Willsch, βουλευτής του CDU της Άν. Μέρκελ.
“Αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι αναλαμβάνουν την αποστολή να δοκιμάσουν πώς μπορεί να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή”, πρόσθεσε.
Ο συμβιβασμός
Αν και είναι νωρίς να αποκλειστεί το ότι η Ελλάδα θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγή αν αποτύχει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος, αναφέρει το Bloomberg, η Μέρκελ πιθανότατα θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τον Σαμαρά, που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να διασώσουν τα προσχήματα, υποστηρίζει ο Schaeffler, βουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι οι όροι διάσωσης είναι ευέλικτοι, σημειώνει.
“Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, στην οποία δόθηκε ένα ‘πακέτο deluxe’, αντί για ένα πλήρες πρόγραμμα. Και από τη στιγμή όπου η Ισπανία θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, το πρόγραμμα θα γίνει ηπιότερο έναντι των προηγούμενων”, πυροδοτώντας πιθανώς αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ενώ ούτε ο Willsch ούτε ο Schaeffler μιλούν για συγκεκριμένες προτάσεις που εξετάζονται από την καγκελαρία, ο Norbert Barthle, ομιλητής για τον προϋπολογισμό του CDU, είπε στις 25 Ιουλίου ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους για να μείνει στη ζώνη του ευρώ.
Μαστίγιο και καρότο
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι στέλνουν αμφιλεγόμενα μηνύματα στην ελληνική πλευρά τον τελευταίο μήνα, καθώς η τρόικα αξιολογεί την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
“Εάν η τρόικα πει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εντάξει, δεν θα δοθούν χρήματα”, δήλωσε σήμερα ο Michael Fuchs, κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. “Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Είναι τόσο απλό”.
Σε αντιδιαστολή, ο Michael Meister, επίσης κορυφαίο στέλεχος του ίδιου κόμματος, σε συνέντευξή του στις 7 Αυγούστου, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία εμφανίζει “ευελιξία” απέναντι στην Ελλάδα.
Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Guido Westerwelle, δήλωσε αυτήν τη βδομάδα στο Spiegel ότι ο χρόνος που χάθηκε λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε πιθανή χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος.
«Όλα μπορούν να τεθούν επί τάπητος» είπε από την πλευρά του στις 15 Αυγούστου ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, αναφερόμενος στη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ενώ η Άν. Μέρκελ έχει δεσμευτεί να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το ευρώ, μια χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος θα καταστήσει δυσκολότερο για τη Γερμανία να διατηρήσει τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες, υπογραμμίζουν ο Willsch και ο Schaeffler.
Και οι δύο έχουν αρνηθεί επίμονα να στηρίξουν τη γραμμή Μέρκελ στην κρίση χρέους. Ψήφισαν κατά του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων, κατά του μόνιμου μηχανισμού αλλά και κατά του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σε ξεχωριστές ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή.
“Όσο η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται έτοιμη να θέσει σε αμφισβήτηση τη σύνθεση της ευρωζώνης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να σώσουμε την Ελλάδα”, τονίζει ο Willsch. “Αυτό, όμως, ταυτόχρονα, είναι και η πηγή αποτυχίας των διασώσεων. Εάν θέτεις όρους, παρακολουθείς την πρόοδο, αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν παραβιαστεί και δεν προχωρείς σε κυρώσεις, έχεις ένα άδειο περίστροφο”.
Πηγή: euro2day.gr