Πιο αυστηρά μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο αυστηρά μέτρα για την ανασφάλιστη εργασίαΑκόμη και με λουκέτα θα απειλούνται επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στη «μαύρη εργασία». Οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση γίνονται όλο και περισσότεροι, όπως δείχνουν οι έλεγχοι, ενώ το κόστος για τα ταμεία από εισφορές που χάνονται φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η απειλή της ανεργίας οδηγεί μισό εκατομμύριο εργαζόμενους να δουλεύουν «μαύρα». Χωρίς ένσημα χωρίς ασφάλιση και στο μέλλον χωρίς σύνταξη. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το μεροκάματο, αφού γλυτώνει ο εργοδότης τις εισφορές αποτελεί κάτι παραπάνω από δέλεαρ για πολλούς ανέργους.
Κατά τους 29.790 ελέγχους που διενέργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τους 10.047 από τα μεικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ και ΙΚΑ το Α εξάμηνο του 2012 στους 29.560 εργαζόμενους οι 10.603 ήταν ανασφάλιστοι. Από αυτούς το 47,4% ήταν αλλοδαποί και το 30,4% Έλληνες.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο οξύνεται στους τόπους διακοπών. Στην Κέρκυρα σε 50 επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τους 191 εργαζόμενους οι 87 ήταν ανασφάλιστοι ποσοστό 46%. Στην Κρήτη σε 350 επιχειρήσεις με 1643 εργαζόμενους οι 713 δούλευαν χωρίς ασφάλιση δηλαδή το 43% και στη Ρόδο σε 207 επιχειρήσεις, 407 εργαζόμενοι από τους συνολικά 1418 εργάζονταν μαύρα.
Πρωταθλητές στη μαύρη εργασία αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις εστίασης. Το 49,5% των επιχειρήσεων που ελέχθησαν το 58,2% απασχολούσαν ανασφάλιστους. Ακολουθεί το λιανικό εμπόριο όπου σε ποσοστό 17,4% των καταστημάτων που ελεγχθεισών οι ανασφάλιστοι ανέρχονται σε ποσοστό 8,7% και στο 4,1% των βιοτεχνιών που πήγαν τα κλιμάκια των ελέγχων το 11% δούλευε χωρίς ασφάλιση.
Ο Υπουργός Εργασίας είναι αποφασισμένος να θέσει τέλος στην αιμορραγία των ταμείων και στην ομηρία των εργαζομένων. Με υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπεται ότι αν μια επιχείρηση παρανομήσει πρώτη φορά θα πληρώνει αυξημένο σε σχέση με παλαιοτέρα πρόστιμο, ενώ αν εξακολουθεί να απασχολεί ανασφαλίστους θα μπαίνει λουκέτο.
«Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για παραβατικότητα σε κανένα», τονίζει ο Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του 2012 προαιρετικά και από το 2013 υποχρεωτικά οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τον ΟΑΕΔ μια σειρά εγγράφων όπως η αναγγελία πρόσληψης, οι πινάκες προσωπικού, αλλά και η καταγγελία της σύμβασης ,όπου θα παρακολουθείται όλο το πλέγμα της απασχόλησης.

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ