Repubblica: “Οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GREECELAND 535 355
 «Ύφεση 20%, υποτίμηση 50% και πληθωρισμό σχεδόν στα ίδια επίπεδα» προβλέπει για την Ελλάδα η «Λα Ρεπούμπλικα» σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ…
«Οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται. Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν αποτελεί, πιά, ταμπού», αναφέρει, σήμερα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
«Ο πραγματικός κίνδυνος, όμως, είναι η μετάδοση της κρίσης. Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδώνα», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
Η «Λα Ρεπούμπλικα» , υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια και μετά από τριάντα συμβούλια κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασπίδα ικανή να προστατέψει το Ευρώ. Και για τον λόγο αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση παραμένει η διάσωση της Ελλάδας, όποιο και αν είναι το σχετικό κόστος».
Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 20%, υποτίμηση του 50% του νομίσματος και πληθωρισμό που θα εκτιναχθεί, πάντα, περίπου στα ίδια επίπεδα.
«Η Ευρώπη, για να έχει ήσυχη την συνείδηση της, μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος ταμείου αλληλεγγύης, που δεν θα χρησιμεύσει, όμως, και πολύ», προβλέπει ο Ιταλός αναλυτής Έττορε Λιβίνι.
Η «Λα Ρεπούμπλικα», προσθέτει, επίσης, ότι η χώρα μας, σε ένα τέτοιο σενάριο, «δεν θα κατάφερνε να επωφεληθεί ιδιαίτερα της υποτίμησης της δραχμής, διότι η εφοπλιστική βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια λίγων οικογενειών οι οποίες σκέπτονται ήδη σε δολάρια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού».
Ο μόνος τομέας που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις από την έξοδο από το Ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, είναι εκείνος του τουρισμού.
Για την δε Ιταλία, η εκτίμηση είναι ότι «δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην αύξηση των σπρεντ, για να καλύψει την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της», ενώ, σε ότι αφορά την Ισπανία, ο Έττορε Λιβίνι θεωρεί ότι « η υπεράσπιση της Μαδρίτης, όπως και της Ρώμης, θα έμοιαζε, σε ένα τέτοιο σενάριο, σχεδόν αδύνατη, με τα 500 δισεκατομμύρια του ταμείου ESM που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετά, για να αντιμετωπισθεί η επίθεση κατά των Piigs».
Το ενδεχόμενο, δε, μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, τονίζει η «Λα Ρεπούμπλικα» θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες οπές στις δημόσιες οικονομίες των χωρών του Ευρώ», συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, «με πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Δεν αποκλείεται, δε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, και «η επιβολή, από μέρους των Βρυξελλών, ειδικών δασμών, για να αποφευχθεί ανταγωνιστικό ατού που να ευνοήσει τα ελληνικά εμπορεύματα».
Σε ότι αφορά, τέλος, τις τράπεζες, η «Λα Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι «πρόκειται και αυτή την φορά, να πληρώσουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, διότι, μετά το πρώτο κούρεμα του χρέους, σχεδόν όλες, μείωσαν στο ελάχιστο το ποσοστό ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους».
newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ