Του Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου
Στις 8 Αυγούστου αποκαλυπτόταν από τον τουρκικό τύπο ότι στις μάχες του συριακού στρατού με τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό της Συρίας», της συριακής αντιπολίτευσης, στην περιοχή του Χαλεπιού, σκοτώθηκε ένα ηγετικό στέλεχος της τουρκικής Αλ Κάιντα που καθοδηγούσε τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Το θύμα ήταν ο Osman Karahan, Τούρκος δικηγόρος, ηγετικό στέλεχος της τουρκικής Αλ Κάιντα.
Ο Osman Karahan είχε γίνει γνωστός σαν δικηγόρος του γνωστού επίσης Σύριου ηγέτη της Αλ Κάιντα, El Saka, που είχε συληφθεί πριν από λίγα χρόνια στην Τουρκία για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα τον Νοέμβριο του 2003 στις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης με πολλά θύματα.
Ο Osman Karahan είχε γίνει γνωστός σαν δικηγόρος του γνωστού επίσης Σύριου ηγέτη της Αλ Κάιντα, El Saka, που είχε συληφθεί πριν από λίγα χρόνια στην Τουρκία για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα τον Νοέμβριο του 2003 στις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης με πολλά θύματα.
Ο Σύριος El Saka είχε άμεσες διασυνδέσεις με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Eymen Zevahir, από τον οποίο είχε πάρει τις εντολές για να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Κωνσταντινούπολη. Ο δικηγόρος του, ο Τούρκος Osman Karahan, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε εισέλθει πριν από λίγο καιρό στο συριακό έδαφος επικεφαλής ομάδας Τούρκων και Αφγανών μαχητών της Αλ Κάιντα για να κατευθύνει, πάντα με την καθοδήγηση της Αλ Κάιντα, τις επιθέσεις του Απελευθερωτικού Στρατού στην πόλη του Χαλεπιού όπου και σκοτώθηκε.
Αλλά οι αποκαλύψεις για την άμεση ανάμειξη της τουρκικής Αλ Κάιντα και γενικότερα της Αλ Κάιντα και μάλιστα με την …αμερικανική υποστήριξη, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχαν αρχίσει να διαρρέουν στον τουρκικό τύπο από τον περασμένο Μάιο.
Συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου, η τουρκική εφημερίδα, Türkiye, σε ένα αποκαλυπτικό της δημοσίευα έκανε γνωστό ότι ο λεγόμενος «Απελευθερωτικός Στρατός της Συρίας», κατευθύνετε από την Αλ Κάιντα και ιδιαίτερα από το πανίσχυρο τουρκικό τμήμα της, ενώ Τούρκοι της Αλ Κάιντα εκπαιδεύουν Σύριους μαχητές της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα αποκάλυπτε ότι ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, Ayman Zevahi, από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αρχίσει εντατική στρατολόγηση μελών της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, για να αποσταλούν στην Συρία με σύγχρονα οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής και να πολεμήσουν κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Η τουρκική εφημερίδα σύνδεε τον Σύριο αρχιτρομοκράτη της Αλ Κάιντα, Louaı el Sakka, γνωστό στην Τουρκία από την αιματηρή επίθεση στην συναγωγή Nev Şalom της Κωνσταντινούπολης στις 15 Νοεμβρίου του 2003, με τον εμφύλιο της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ήδη από το 1998 η τουρκική Αλ Κάιντα είχε συνάψει στα Άδανα της Τουρκίας συμφωνία με τους Συρίους για την διενέργεια συνδυασμένων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Καπάκι» σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις ήταν και η εκπομπή του γνωστού τουρκικού καναλιού, CNNTürk, στις 25 Ιουλίου, όπου αποκάλυπτε επικαλούμενο και σχετικό δημοσίευα των New York Times, ότι η Αλ Κάιντα επιδιώκει την δημιουργία ισλαμικού φονταμενταλιστικού κράτους μεταξύ Συρίας και Ιράκ.
Το τουρκικό κανάλι ανέφερε ότι το ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, Ebu Thuha, από την πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, αποκάλυπτε ότι η οργάνωση με την βοήθεια των Τούρκων, Καυκασίων, Αφγανών και Πακιστανών μαχητών, σκόπευε την ανατροπή των καθεστώτων Συρίας και Ιράκ με σκοπό την δημιουργία ισλαμικού κράτους που θα πολεμήσει κατά του Ισραήλ και του Ιράν.
Μάλιστα ο Ebu Thuha αποκάλυπτε ότι μέσα στην πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό, δρα η οργάνωση El Nusra Cphesi, ένα από τα πιο ισχυρά παρακλάδια της Αλ Κάιντα το οποία έχει την αμέριστη υποστήριξη του τουρκικού τμήματος της οργάνωσης.
Η ισχυροποίηση της Αλ Κάιντα στην Τουρκία είναι μια υπόθεση που έχει απασχολήσει από καιρό τα τουρκικά ΜΜΕ. Στις 31 Μαΐου του 2005, ο πρόεδρος του «Τμήματος Πολιτικών Επιστημών» του πανεπιστημίου της Αγκύρας, Ντογού Εγκίλ, σε μια άκρως αποκαλυπτική του συνέντευξη στο τουρκικό πολιτικό περιοδικό, «Ακσιόν», υποστήριξε ότι στην Τουρκία την περίοδο εκείνη υπήρχαν και δραστηριοποιούνταν περί τα 350 εκπαιδευμένα μέλη και στελέχη της Αλ Κάιντα.
Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε ότι πολλοί Τούρκοι είχαν εκπαιδευτεί στην Τουρκία για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου, ενώ επεσήμανε προφητικά τον κίνδυνο του ανερχόμενου, όπως ανέφερε, εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Τουρκία και τον κίνδυνο η ευρύτερη περιοχή να καταστεί στόχος μεγάλων επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα.
Ο Ντογού Εγκίλ ισχυρίστηκε το εντυπωσιακό πως υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο σχετικά με την ανάπτυξη του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος που φτάνει πολύ βαθιά μέχρι τις γνωστές μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο Τούρκος καθηγητής υπαινίσσονταν από τότε ότι η Νέα Τάξη με την συνδρομή αυτών των μυστικών υπηρεσιών προωθούσε την αποσταθεροποίηση πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής ακόμα και της…Τουρκίας. Έτσι εξηγείται με τον καλύτερο τρόπο πως άρχισε μετά από λίγα χρόνια η λεγομένη «Αραβική Άνοιξη».
Στις 26 Νοεμβρίου του 2007 με ένα άλλο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, επανέρχονταν στην επιφάνεια το ζήτημα της εκπαίδευσης και συμμετοχής Τούρκων στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που επικαλούνταν ανάλογα δημοσιεύματα των βρετανικών, «Sunday Times», ένα από τα βασικά στελέχη της Αλ Καιντα, ο Ελ Σακκά, συριακής υπηκοότητας, αποκάλυψε ότι την βασική εκπαίδευση του την πήρε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών που βρίσκεται στην περιοχή της Γιάλοβας, στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης.
Τις πληροφορίες αυτές στην βρετανική εφημερίδα κατ’ αρχή τις είχε δώσει ο ίδιος ο Τούρκος δικηγόρος του Ελ Σακά, Οσμάν Καραχάν, (που όπως αναφέραμε παραπάνω σκοτώθηκε στις μάχες του Χαλεπιού), σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του είχε πάρει την βασική του εκπαίδευση στην Γιάλοβα.
Στη συνέχεια ο Ελ Σακά είχε πάει στον πόλεμο της Τσετσενίας και είχε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στην Αλ Καιντα, όπως και πολλοί άλλοι που είχαν εκπαιδευτεί στο ίδιο στρατόπεδο. Αλλά το ζήτημα αυτού του μυστηρίου στρατοπέδου δεν έρχονταν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα. Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά στις 21 Οκτωβρίου του 2004 από την τουρκική εβδομαδιαία επιθεώρηση, «Αϊντινλίκ», η οποία για πρώτη φορά είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του στρατοπέδου.
Συγκεκριμένα το στρατόπεδο, σύμφωνα με την «Αϊντινλίκ», βρίσκονταν στην εθνική οδό Γιάλοβας -Τσιναρτζίκ, κοντά στο χωριό Τεσβικιέ, σε ένα ξέφωτο που έχει την ονομασία Ερικλί Βαντισί. Δίπλα από ένα πυκνόφυτο δάσος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής επιθεώρησης, κρύβονταν και άλλες μυστικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.
Ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας αυτού του στρατοπέδου ήταν κατ’ αρχή η οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων που θα δρούσαν κυρίως κατά της Ρωσίας στον Καύκασο, αλλά και κατά της Κίνας στην περιοχή του κινεζικού Τουρκεστάν.
Στην περιοχή αυτή στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα είχαμε μια εξέγερση των εκεί τουρκόφωνων Ουιγούρων που προκάλεσε την ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση του κινεζικού στρατού και την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Επίσης στην Γιάλοβα είχαν οργανωθεί οι πρώτες ομάδες που είχαν δημιουργήσει τη ίδια περίοδο το ισλαμικό κίνημα στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ στήριζαν και το κίνημα των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.
Η σύνδεση όλων αυτών των ομάδων με την Αλ Καιντα ήταν στενή και ένας από τούς κορμούς της μεγάλης αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης υπό τον Οσάμαν Μπεν Λάντεν, προέρχονταν από τρομοκράτες της Γιάλοβας.
Αλλά η «τουρκοποίηση» της Αλ Κάιντα με όλες τις συνέπειες που έχει μια τέτοια εξέλιξη, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα σε μια σειρά δημοσιευμάτων των ίδιων των τουρκικών εφημερίδων, Μιλιέτ, στις 18/6/2009, Ραντικάλ και Ακσάμ στις 29/6/2009. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνταν και σχετικά δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας, «Los Angeles Times», η γνωστή ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ενδιαφέρετε για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε μια σειρά χωρών, (από τότε είχαν καταστρωθεί τα σχέδια για την Τυνησία Λιβύη και Συρία), έχει περιέλθει σχεδόν εξ ολοκλήρου στον έλεγχο Τούρκων φανατικών ισλαμιστών.
Παράλληλα είχε απλώσει γερά τα «πλοκάμια» της στην ίδια την Τουρκία, όπου είχε γίνει αποδεκτή από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σαν υπερασπίστρια των ισλαμικών ιδεωδών. Μάλιστα αποκαλύπτονταν ότι ένας από τους αρχηγούς της Αλ Κάιντα, ο Μουσταφά Εμπού Γιαζίντ, απευθύνετε στους άντρες του στα τουρκικά, ενώ στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, όπου εκείνη την περίοδο διεξάγονται μάχες με τον πακιστανικό στρατό, συχνά οι διαταγές δίνονταν στα τουρκικά και τα στελέχη των τρομοκρατών ήταν Τούρκοι που είχαν εκπαιδευτεί στην ίδια την Τουρκία.
Στα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνονταν επίσης πως οι τρομοκράτες του Οσάμα Μπεν Λάντεν είχαν βρει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα μεγάλη στήριξη από του Τούρκους Ισλαμιστές, οι οποίοι τους παρείχαν μυστικά κρησφύγετα και τους βοηθούσαν για να μεταφέρουν όπλα και άλλου είδους βοήθεια ενώ συνεργάζονταν μαζί τους για την κατάστρωση σχεδίων επίθεσης.