Ανοίγει στο Βερολίνο τις πύλες της η έκθεση για την Αρχαία Ολυμπία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BFΗ έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» που είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία και τους αθλητικούς αγώνες που αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στο Μουσείο Martin- Gropius – Bau στο Βερολίνο.
%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF

Την αξιοποίηση της σημερινής κρίσης ως ευκαιρία προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινές αξίες που συνδέουν την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παρόν, με την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα καλύτερο, ενώ, αναφερόμενος στην σημασία της έκθεσης, έκανε λόγο για «θαυμαστό δείγμα αυτού που μπορεί να συμβεί, όταν συνεργάζονται αρμονικά φορείς που ανήκουν σε διαφορετικές χώρες, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ισχυρό ελληνικό στίγμα 
Περισσότερα από 1000 αντικείμενα, 564 εκθέματα από την Ελλάδα -πολλά εκ των οποίων ανασύρθηκαν στις πιο πρόσφατες ανασκαφές και εκτίθενται για πρώτη φορά-, συνεργασία πάνω από δέκα ευρωπαϊκών Mουσείων, μεταφορά σημαντικών εκθεμάτων, συνθέτουν, μαζί με τη μοντέρνα προσέγγιση των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την παρουσίαση, ένα ισχυρό – και βαθιά ελληνικό- στίγμα στο σημερινό Βερολίνο.

olympia2

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί το Αρχαίο Ιερό της Ολυμπίας, που κατασκευάστηκε περί το 1000 π.Χ. προς τιμήν του θεού Διός και γνώρισε άνθηση για περισσότερα από 1500 χρόνια. Χιλιάδες αναθηματικά αγάλματα δωρίζονταν από τους προσκυνητές της εποχής προς τιμήν του μέγιστου θεού του ελληνικού πανθέου. Στην έκθεση παρουσιάζεται επιλογή από τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις των πιο πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή, ενώ το επιβλητικότερο, και ίσως το πιο συγκινητικό σημείο, δεν είναι άλλο από την αναπαραγωγή των δύο αετωμάτων του ναού του Διός, μήκους 30 μέτρων το καθένα, τα οποία εκτίθενται στο εντυπωσιακό υαλοσκεπές αίθριο του Martin – Gropius – Bau.
Ο άξονας συμπληρώνεται από τη λατρεία του σώματος του αθλητή και κυρίως του νικητή των Αγώνων. Οι ανδριάντες των νικητών, όπου το ανδρικό αθλητικό σώμα αποθεώνεται, αποτελούσαν ακόμη και σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών πόλεων της αρχαιότητας. Η αναπαράσταση όμως του Ολυμπιονίκη έμελλε να αποκτήσει κεφαλαιώδη σημασία στην εξέλιξη της ιδέας του ανθρώπου.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, πραγματοποιείται χάρη στην επιδότηση του Πολιτιστικού Ταμείου Πρωτεύουσας (Hauptsadtkutlurfonds) Deutscher Sparkasse und Giroverband και υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, όπου θα προστεθεί η αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελευταίος της σταθμός θα είναι η Αθήνα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ