O κύβος ερρίφθη, με τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη χθες το πρωί να ζητούν τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα αποτύχει και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η απόφαση αυτή ήρθε ενώ η προκαταρκτική εξέταση βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων και μετά τη δεύτερη -όπως έγινε γνωστό χθες- κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, κατά την οποία προσκόμισε ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών και σχετικά έγγραφα.
Οι δύο εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαβιβαστικό τους, το οποίο απευθύνεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ορίζει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στις περιπτώσεις που απαιτείται διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. Ο κ. Τέντες αναμένεται να αναθέσει τη δικογραφία σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, αφού τη μελετήσει, θα δώσει το πράσινο φως για τη διαβίβασή της στη Βουλή, ώστε τα αρμόδια όργανά της να αναζητήσουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες παραγόντων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Η διπλή κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώπιον των οποίων φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις τους, αρχικά στους «Times» της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια σε ελληνικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό στοιχείο που οδήγησε στο αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων. Πέραν του κ. Ρουμελιώτη, οι εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρες τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθώς και τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη. Οι προγραμματισμένες καταθέσεις της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου και των Γιώργου Ζαννιά, πρώην υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπό την τότε ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και Πέτρου Χριστοδούλου, πρώην προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ματαιώθηκαν.
Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτή να είναι ενδεχομένως και η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που προβλέπει τη συγκρότηση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, πριν από την Προανακριτική Επιτροπή, που θα αξιολογήσει νομικά τα στοιχεία και τη βασιμότητά τους και θα επεξεργαστεί νομικά και ουσιαστικά τις κατηγορίες. Σε πρώτη φάση πάντως θα πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή, για την οποία απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών.
Βάσω Παλαιού – Δημοκρατία