Αθανασόπουλος: Θα έρθουν 19 δισ. από αποκρατικοποιήσεις εως το 2015
Eφικτό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος το στόχο της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο.
Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ -για την έκφραση γνώμης επί του διορισμού του κ. Αθανασόπουλου ως προέδρου του Ταμείου και του Γιάννη Εμίρη ως διευθύνοντος συμβούλου- ο εισηγητής υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους αλλά ως αναπτυξιακό μέσο κι επισήμανε πως τρέχει να προλάβει και αξιοποιεί την ορατή πλέον ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στους βουλευτές που μίλησαν για «ξεπούλημα», ιδίως στον Π. Λαφαζάνη από το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτήν τη λέξη, καθώς δεν πρόκειται για πώληση της δημόσιας περιουσίας αλλά για εκχώρηση προς αξιοποίηση (λιμάνια, αεροδρόμια).
Οπως γράφει το ΑΠΕ, ανέφερε ακόμη ότι η αξία δεν προσδιορίζεται από το τυχόν τίμημα που θα μπορούσε να υπάρξει πριν μια πενταετία, παραδείγματος χάρη, αλλά από τη μελλοντική εισροή εσόδων, προεξοφλημένων στο σήμερα. Διευκρίνισε ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση, σημασία έχει πόσο χρήσιμη είναι η εταιρεία στην κοινωνία κι επίσης τι αξία θα έχει για κείνον που την αναλαμβάνει.
«Όταν μια επιχείρηση αποκρατικοποιείται, η αξία της, συν των άλλων, είναι σε συνάρτηση του κύκλου της επιχειρηματικής της ζωής. Μερικές δεν έπρεπε να υπάρχουν. Γι αυτό, ας μην ξαφνιαστούμε αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για ορισμένες και πολύ μεγάλο, για άλλες», ανέφερε.
Ειδικά για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι θα εισαχθεί, πριν την παραχώρηση, ο θεσμός του ρυθμιστή, κάτι που σημαίνει ότι θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο «πιο εξελιγμένο και από ρυθμιστικές αρχές».
Δεδομένου ότι τρία κόμματα της κυβέρνησης διέθεταν συνολικά εννέα βουλευτές στην Επιτροπή, δεν μπορούσαν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 2/3, που απαιτεί ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο η κυβέρνηση εξασφάλισε γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία για το διορισμό της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ δεν απαιτείται η έγκριση των 2/3 των μελών, αλλά απλή πλειοψηφία, όπως συμβαίνει με άλλες ΔΕΚΟ.
Ετσι στην ένσταση του βουλευτή και μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι ο διορισμός μπορεί να προσβληθεί αφού δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απάντησε επικαλούμενος τη σχετική έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Eν τω μεταξύ, με ψήφους 9 – 6 εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο διορισμός του κ. Τάκη Αθανασόπουλου ως προέδρου και του κ. Γιάννη Εμίρη ως διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Δεδομένου ότι τρία κόμματα της κυβέρνησης διέθεταν συνολικά εννέα βουλευτές στην Επιτροπή, δεν μπορούσαν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 2/3, που απαιτεί ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο η κυβέρνηση εξασφάλισε γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία για το διορισμό της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ δεν απαιτείται η έγκριση των 2/3 των μελών, αλλά απλή πλειοψηφία, όπως συμβαίνει με άλλες ΔΕΚΟ.
Ετσι στην ένσταση του βουλευτή και μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι ο διορισμός μπορεί να προσβληθεί αφού δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απάντησε επικαλούμενος τη σχετική έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Πηγή: newsbomb.gr