Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε από την Κύπρο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο πλαίσιο του σημερινού άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα επανέλθει στην ατζέντα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και γνωστοποίησε ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του Οκτωβρίου.
Υπέρ της παροχής χρονικής πίστωσης στην Ελλάδα τάχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως επισήμανε, η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της αποτελεί επίσης μία επιλογή.
Το νωρίτερο στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται η έκθεση της τρόικας σχετικά με την πορεία του οικονομικού προγράμματος, συμπλήρωσε.
Η συμφωνία για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε συνάρτηση με τη θετική αξιολόγηση των τεχνοκρατών θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου καθώς και για την έγκριση της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αν και το σχετικό επίσημο αίτημα αναμένεται να υποβληθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, η έγκρισή του δείχνει να προεξοφλείται ήδη, δεδομένων των θετικών μηνυμάτων που έστειλαν νωρίς σήμερα το πρωί -πριν από την έναρξη του Eurogroup- Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι χωρών που μέχρι πρότινος τηρούσαν παραδοσιακά σκληρή στάση απέναντι στη Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. Χαρακτήρισε επίσης «πολύ φιλόδοξο» τον προϋπολογισμό που έχει παρουσιάσει η χώρα μας και τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με αυτόν τον προϋπολογισμό». «Θα δώσουμε στην Ελλάδα το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει αυτό, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα», είπε η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ.
Ούτε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Ειδικότερα, ο κ. Γιάγκερ ανέφερε ότι «αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα».
Θετικός ως προς το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εμφανίστηκε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Νούναν εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρας μας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης.
Πιο συγκρατημένη ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ρεν για Ισπανία
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της Ισπανίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δεσμεύτηκε ενώπιον του Eurogroup ότι θα παρουσιάσει καινούργιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.
naftemporiki.gr, fpress.gr