Νομιμότητα «κατά το δοκούν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dscf2180Γράφει η Θάλεια Χούντα

Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση Κοσκωτά και το που οδήγησε.  Οι λεπτομέρειες πολλές, με μεγάλη και ύποπτη διακίνηση χρήματος, εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών, ακόμη και ποδοσφαιρικών ομάδων. Το ερώτημα που ήταν βασικό, ένα: πως αγόρασε την Τράπεζα ένας απλός εργαζόμενος; εκμεταλλεύτηκε κενά του συστήματος σε συνδυασμό με κάποιες παραβλέψεις και όλα έγιναν!

    Μετά την υπόθεση αυτή, το τραπεζικό σύστημα, μας ενημέρωσαν, ότι θωρακίστηκε και με την δέουσα εποπτεία, διασφαλίστηκε η μή επανάληψη ιδίων φαινομένων.

    Πρόσφατα και με αφορμή την υπόθεση της ΑΤΕ, χωρίς να είμαι ειδικός, έκανα κάποια μελέτη και παραλληλισμούς. Ρώτησα πιο εξειδικευμένους και νομίζω το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό για όλους μας. Η αγοράστρια τράπεζα πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις; λειτουργεί σύμφωνα με τα νομίμως προβλεπόμενα; μήπως υπάρχουν κοινά σημεία με την παλαιά υπόθεση;

    Εν όψει των όσων μνημονικών βιώνουμε και με επίκεντρο την άθλια οικονομική κατάσταση και την ανεργία σε ύψη ρεκόρ, πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει. Το θέμα είναι, εάν όλα αυτά τα μέτρα και οι αποφάσεις είναι νόμιμες και σύμφωνες με το Σύνταγμα. Δεν νοείται, να υπάρχει νομιμότητα «κατά το δοκούν», η οποία και μεταβάλλεται «κατά το δοκούν».

    Το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος (αρ. 120 παρ4) κάνει την πλέον σαφή αναφορά: «η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία». Απομένει σ’ εμάς να προσδιορίσουμε, δια της νόμιμης οδού, τον όρο «βία» και να θυμόμαστε τις συνεχείς αναφορές διαπρεπών καθηγητών της Νομικής περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων.

    Πρέπει να υπάρξει εθνική αφύπνιση σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να βγούμε από τον λήθαργο της σκληρής πραγματικότητας που μας έχουν επιβάλλει, πρέπει να αναβιώσουμε το αίσθημα του πατριωτισμού μέσα μας και πρέπει, με οδηγό το αίσθημα αυτό, να ζητήσουμε την τήρηση της νομιμότητας και τον σεβασμό στα πρόσωπά μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας, τον σεβασμό στο δικαίωμά μας να ζούμε, όπως μας αρμόζει και όχι όπως μας επιβάλλουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ