Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα – έστω μέσω του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών – ότι “Θα έχουν να κάνουν μαζί τους αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν με ενεργό τρόπο την ιαπωνικής κυριαρχία στα νησιά Senkaku”!
Έτσι λοιπόν “Σε περίπτωση επίθεσης της Κινας στα νησιά Senkaku, οι ΗΠΑ θα την θεωρήσουν ως απειλή για τη δική τους εθνική ασφάλεια, όπως προβλέπει το Σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας και εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνία, που υπεγράφη το 1960″.
Η δήλωση ανήκει στο υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Κοϊτίρο Γκέμπα και έγινε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λεόν Πανέτα ήταν κάτι παραπάνω από σαφής.
Ο Κοϊτίρο Γκέμπα υπογράμμισε βέβαια ότι “Ιαπωνία και ΗΠΑ θα καταβάλουν προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, οι οποίες οξύνθηκαν εξαιτίας της εδαφικής αντιπαράθεσης γύρω από τα νησιά Σενκάκου”, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι θέμα δικό τους: Η Κίνα δείχνει να είναι εκτός ελέγχου και όλοι διερωτώνται “Γιατί;”.
Tι συμβαίνει με την Κίνα και που το πάει;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Το Πεκίνο επέλεξε κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα της κρίσης (και μάλιστα μια κρίση που μοιάζει σε πολλά με την δική μας περίπτωση των Ιμίων).
Τα νησιά είναι ιαπωνικής ιδιοκτησίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με την έννοια ότι ανήκουν σε Ιάπωνα πολίτη και η Κίνα ξαφνικά, μετά την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην περιοχή αποφάσισε ότι τα νησιά είναι “δικά της” και λέγονται “Diaoyu“, όπως τα Ίμια κατά την Τουρκία δεν λέγονται Ίμια, αλλά “Καρντάκ”.
Πρόκειται για το σύμπλεγμα το οποίο αποτελείται από τα πέντε νησιά, το Taishō-jima, το Uotsuri-jima, το Minamikojima, το Kitakojima και το Kuba-jima και βρίσκεται 200 νμ από τις ακτές της Κίνας και της Ιαπωνίας και 120 νμ από τις ακτές της Ταιβάν.
Η κρίση, βέβαια, φαίνεται ότι ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η Κίνα επέλεξε τώρα την κλιμάκωση. Γιατί;
Στο μεταξύ ο 7ος αμερικανικός Στόλος, αρχίζει να δείχνει κινητικότητα και τα πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα σε περιοχές του ανατολικού Ειρηνικού αρχίζουν να κατευθυνονται προς τα δυτικά, σε μια κρίση που μπορεί να κάνει την άλλη κρίση του Κόλπου ή της Α.Μεσογείου να μοιάζει με αψιμαχία…
logioshermes.blogspot.com