ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα στην Αρχαία Ελλάδα (ατοπήματα κατά το Ελληνικότερο), είναι να μην έχεις φυτέψει κάποιο δέντρο στη ζωή σου. Δια τουτο και στους νεκρούς επί των τάφων των εφύτευαν Κυπαρίσσια γεγονός που διατηρείται εως και σήμερα.
Τώρα με την είσοδο της άνοιξης, ευκαιρία να συνδυάσουμε τις βόλτες μας στην ύπαιθρο με αυτή την υπέροχη δραστηριότητα, τη δενδροφύτευση προκειμένου να τελέσουμε το καθήκον μας προς τη Μητέρα Γή και βεβαίως την πολύπαθη Πατρώα Γή. Σημαντικό να εμπλέκουμε και όσο το δυνατό νεαρότερες ηλικίες σε αυτή τη δραστηριότητα, είναι πράγματι μια άσκηση ψυχής και πολύτιμη υποθήκη για το μελλοντικό χαρακτήρα των νέων.
Να σημειωθεί πως δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στις θεσμοθετημένα “αναδασωτέες” περιοχές. Φυτέψτε όπου εσείς κρίνετε πως χρειάζετε, αποφεύγοντας βεβαίως ιδιωτικούς χώρους. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτόνομη δενδροφύτευση ή διαπιστώσετε πως ο κόπος σας καταστράφηκε από οποιονδήποτε, επικοινωνήστε μαζί μας. Ακολουθεί σύντομο απόσπασμα με συμβουλές φύτευσης από τον Οδυσσέα Λ.
   Προτάσεις για να ξαναγεννηθεί η καμένη φύση

Να εμποδίσουμε την διάνοιξη των χωραφιών.

Προστασία από τη βοσκή.

Προστασία από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις με άμεση φύτευση έτοιμων δέντρων ή με άλλα τεχνικά έργα.

Όλα τα θαμνοειδή της Πελοποννήσου βγάζουν βλαστάρια από το ρίζωμα, μετά από τη φωτιά.

Ακόμα και μεγάλα δέντρα όπως πλατάνια, ευκάλυπτοι, βελανιδιές, λεύκες, ιτιές, πουρνάρια, ακακίες, βγάζουν ξανά βλαστάρια.

Το μόνο που δεν βγάζει είναι το πεύκο, αν το μέρος που κάηκε είχε μεγάλα πεύκα με κουκουνάρια, σπόρους, τότε εκεί θα φυτρώσουν νέα. Αν τα πεύκα ήταν μικρά χωρίς σπόρους, εκεί δεν ξαναφυτρώσουν. Χρειάζεται φύτεμα έτοιμων δέντρων ή σπόρων. Τους σπόρους τους  βάζουμε σε βάθος 10-20 εκατοστών. Σπόρους βρίσκουμε από άλλα πεύκα εκεί κοντά που δεν έχουν καεί. Αυτό αργεί λίγο για να δούμε αποτελέσματα.

Για τη διάβρωση, καλύτερο είδος για να βάλουμε είναι η ακακία. Αντέχει στη ξηρασία, μεγαλώνει γρήγορα, και το ριζικό της σύστημα ανοίγει πολύ και συγκρατεί το έδαφος.

Τα βελανίδια φυτρώνουν πολύ εύκολα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παντού.

Φωτογραφήστε τα σημεία που ανοίγονται τα χωράφια, για να υπάρχουν αποδείξεις.

Καλύτερη εποχή για φύτεμα δέντρων είναι Νοέμβριος-Δεκέμβριος, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν αναπτύξει ρίζες σε βάθος και να αντέξουν τη ξηρασία.

Φυτεύουμε μικρά σε μέγεθος δέντρα, γιατί αυτά έχουν λιγότερη ανάγκη σε νερό το καλοκαίρι, από ένα μεγάλο δέντρο που δεν έχει αναπτύξει τις ρίζες του.

Οδυσσέας Λάσιος 

Για να ακολουθούμε σωστές μεθόδους φύτευσης: www.prasino.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ