Ηδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που πλέον …διαμορφώνονται οριακά κάτω από το 5%, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να πέσουν στο 3%. Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται μέρα με τη μέρα τα επιτόκια στα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, που είναι συνδεδεμένα με το euribor μήνα ή τριμήνουΞεκίνησε η πτωτική πορεία των επιτοκίων τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια.
Ηδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που πλέον διαμορφώνονται οριακά κάτω από το 5%, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να πέσουν στα επίπεδα του 3%.
Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται μέρα με τη μέρα τα επιτόκια στα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το euribor μήνα ή τριμήνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 1 μήνα χθες ήταν στο 0,115% και το τριμήνου στο 0,228%. Ενώ και το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός «δουλεύει» με δύο ταχύτητες.
Ανταγωνισμός
Από τη μία είναι οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κατά κανόνα προσφέρουν επιτόκια στην περιοχή του 4,5% με 5% -ωστόσο και αυτές προσφέρουν προϊόντα που δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις-, ενώ υψηλότερα είναι τα επιτόκια που προσφέρουν τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 7%.
Τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες τους κοστίζουν ακριβά στις τράπεζες, αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.
Αν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εξορθολογιστούν και διαμορφωθούν στο 3%, τότε αυτό το κόστος για το τραπεζικό σύστημα θα μειωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την τελευταία 3ετία οι τράπεζες για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, πλήρωναν στους καταθέτες τους επιτόκια της τάξης του 7% ακόμα και 8%.
Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα περιθώρια στα επιτόκια δανεισμού, πολιτική που επηρέασε κυρίως τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία από τα τέλη του 2009 διπλασιάστηκαν και πλέον διαμορφώνονται ακόμα και στο 12% από το 4%, που ήταν 3 χρόνια πριν.
Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανείων έχει να κάνει κυρίως με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,75%, από το 4,25% που ήταν το 2008, και την κατακόρυφη πτώση του euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά- στο 0,228%, το οποίο το 2008 έχει φτάσει ακόμα και στο 5%.
Από το EFSF
Η ανακεφαλαιοποίηση θα σηματοδοτήσει την πτώση στα επιτόκια
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι εκείνη που θα σηματοδοτήσει την πτώση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων.
Oπως είναι γνωστό, στην Eυρωζώνη δρομολογείται η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF και η Ελλάδα -σύμφωνα με τους τραπεζίτες- αναμένεται να ενταχθεί σε αυτήν την ευνοϊκή ρύθμιση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες όλης της Eυρωζώνης -και επομένως και της Ελλάδας- θα έχουν τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης από τις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σταδιακά σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες, μόλις δώσει τη θετική -όπως αναμένεται- έκθεσή της η τρόικα, θα μπορούν να δανείζονται και πάλι από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1,3% αντί του 2% (και πλέον) που δανείζονται σήμερα από τον ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας).
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης -τους επόμενους μήνες- αλλά και της συγκέντρωσης του κλάδου, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και σταδιακά θα αρχίσει η επάνοδος των καταθέσεων στις τράπεζες. Αναμένεται λοιπόν τότε να δούμε γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία από το 5%, 6% και 7% που βρίσκονται σήμερα, θα πέσουν στο 3%, μπορεί και χαμηλότερα. Τα υπόλοιπα στις καταθέσεις προθεσμίας τον Ιούλιο κινήθηκαν ανοδικά στα 77,72 δισ.
ethnos