Μετά από περίπου τρία χρόνια, πλέον έχουμε γνωριστεί! Ο λόγος για τους επικεφαλής της τρόϊκας, με τους οποίους τα στελέχη της Κυβέρνησης έχουν τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα… στενές επαφές.
Επίμονοι, αμετακίνητοι και συχνά πεισματάρηδες. Ετσι τους περιγράφουν πρώην και εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Με τον τίτλο: «Οι τρεις άνδρες που κάνουν την Ελλάδα να τρέμει», το Spiegel Online φιλοξενεί στο ρεπορτάζ του δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης αναφορικά με τις εντυπώσεις τους από τις διαπραγματεύσεις μαζί τους
«Ποτέ δεν ήταν αγενείς προς εμένα», είπε στέλεχος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικας. «Αλλά σποραδικά δείχνουν να αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα», συνέχισε. Ετσι, έχουν ζητήσει μαζικές μειώσεις τιμών και μισθών. Οι Ελληνες ήθλαν να μάθουν τότε αν η Τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί την υπέρβαση της ύφεσης. Εκείνοι απάντησαν ένα ξεκάθαρο «όχι», τονίζοντας ότι μετά από μερικά χρόνια «θα τους ευχαριστούν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις»
Αυτό που δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση είναι ότι οι δύο εκ των τριών ελεγκτών της τρόικας, είναι Γερμανοί. Στην τελική η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για πολλούς Έλληνες είναι ο «δικτάτορας της λιτότητας», του οποίου η βούληση εκφράζεται από την τρόικα.
Ας τους γνωρίσουμε έναν προς έναν.
Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ)
Ο Τόμσεν εργάζεται 30 χρόνια για το ΔΝΤ και λόγω της εμπειρίας του απολαμβάνει σεβασμού στην Αθήνα.
Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο συνεργατών του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και όπως επισημαίνει «μιλά χωρίς περιστροφές σε σχέση με τους άλλους δύο που μιλούν λιγότερο ευθέως».
Ο Τόμσεν ήταν αυτός που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απείλησε με παραίτηση.
Ματίας Μορς (ΕΕ)
Θεωρείται το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, καθώς λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Περιστασιακά όμως, αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της Τρόϊκα.
Πολλές φορές, η τακτική που ακολουθεί είναι…διφορούμενη αφού εμφανίζεται αμετακίνητος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά στις δηλώσεις του επιλέγει προσεκτικό έπαινο προς την ελληνική Κυβέρνηση.
Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος στις διαπραγματεύσεις. Ενδιαφέρεται να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.
Ωστόσο, δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ.
Πηγή:newsbomb.gr