To παρασκήνιο της σημερινής συνάντησης Στουρνάρα – τρόικα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ypourgeio oikonomikwnΜέσα στο πακέτο μπαίνουν τελικά τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα. Στο τραπέζι μπαίνουν τελικά και οι ρήτρες απόκλισης, αλλά και επίτευξης στόχων που ζητούσε η κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρουν, “όσο πλησιάζουμε στο τέλος πρέπει να αρχίσουμε να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Όντως πήγε καλά σήμερα. Υπάρχει πρόοδος, αρχίζουν και μας στέλνουν τα prior actions για να τα κοιτάξουμε. Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα. Ελπίζουμε να έχουμε κλείσει στα δημοσιονομικά και στα prior actions. Αν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, που υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ”.

Όπως φαίνεται, οι περικοπές των συντάξεων για το 2013 είναι 4,9 δις, ενώ το πακέτο των δύσκολων μέτρων στη διετία είναι περίπου στην αναλογία που είναι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου, τόση είναι και η συμβολή τους στα δύο χρόνια στα 13,5 δισ. ευρώ.

“Αυτοί λένε ότι με την επιμήκυνση θα χρειαζόμασταν περισσότερα μέτρα, γιατί έχει χειροτερεύσει πολύ το μακροοικονομικό περιβάλλον. Εμείς αυτό το στοιχείο το αμφισβητούμε, τους δείξαμε το δικό μας υπόδειγμα, εκείνοι δεν μας έχουν παρουσιάσει το δικό τους. Περιμένουμε τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Από τη χειροτέρευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ και αυτό σημαίνει χαμηλότερους φόρους.

Θα υπάρξει και η ρήτρα αιρεσιμότητας και αντιστρόφως. Και τη ρήτρα που δεν ήθελαν να τη βάλουν προς τα πάνω, τώρα θα μπει”, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Θετικό είναι το στοιχείο, ότι σώζονται τα 300 εκ. ευρώ των αναπηρικών επιδομάτων.

Όσο για το μεγάλο θέμα της ημέρας με τα 550 εκατ. που χρωστούν οι τράπεζες στο κράτος; Όπως λένε, “συμφωνήσαμε τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα λεφτά αυτά θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2012. Προτείναμε και εμείς και εκείνοι τρόπους, θα το συζητήσουμε με τις Τράπεζες, που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν αυτά τα χρήματα.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι πρόωρο γιατί πρέπει να πάρουμε τα λεφτά πρώτα. Αυτό θα μπει κατά πάσα πιθανότητα ως prior action πριν από τα χρήματα”.

Αναφορά έκανε και στη στάση που κράτησε χθες η τρόικα, λέγοντας ότι “χθες δεν πρότεινε απολύτως τίποτε, απλώς απέρριπτε ό,τι βάζαμε στο τραπέζι. Σήμερα ήταν πιο υποβοηθητικοί”.

Στη φορολογική μεταρρύθμιση έχει υπάρξει συμφωνία σε μεγάλο βαθμό, ενώ σήμερα έκλεισε και η διαφορά καθαρά κάτω από τα 2 δις.

“Για το 2013 το κουβεντιάζουμε, είναι δύσκολο να πέσει κάτω από τα 9 δισ”, ωστόσο όπως επισημαίνεται υπάρχει επιμονή, αλλά “δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό. Δεν είναι μόνο δαπάνες αλλά και φόροι”.

“Πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε τις πολιτικές και μετά να συζητήσουμε για βιωσιμότητα του χρέους και χρηματοδοτικό κενό, θα είναι ευκολότερα μετά”, λένε οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ