Την οργή της Μόσχας προκαλεί η Αγκυρα
Το Κρεμλίνο ζητεί εξηγήσεις για την αναχαίτιση συριακού αεροπλάνου από τουρκικά μαχητικά, διαψεύδοντας ότι μετέφερε ρωσικά όπλα
AFP, Reuters
Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία προκάλεσε η Τουρκία, υποχρεώνοντας συριακό, επιβατικό αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό να προσγειωθεί στην Αγκυρα υπό την απειλή δύο τουρκικών, μαχητικών αεροσκαφών. Το επεισόδιο έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης και οι τουρκικές αρχές επικαλέσθηκαν πληροφορίες περί μεταφοράς ρωσικών όπλων στο καθεστώς Ασαντ, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το Κρεμλίνο. Το νέο επεισόδιο στο συριακό μέτωπο έδωσε ώθηση στη διεθνή τιμή του
πετρελαίου, που ξεπέρασε χθες τα 92 δολάρια το βαρέλι.
«Η ρωσική πλευρά απαιτεί εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές για τους λόγους που υπαγόρευσαν παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των επιβατών», τόνισε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Από τους 35 επιβάτες του συριακού Airbus A-320, οι 17 ήταν Ρώσοι.
Η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και ότι η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινωθεί σύντομα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το αεροπλάνο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί γιατί μετέφερε ρωσικής κατασκευής πυρομαχικά, που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Αμυνας. Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μη φονικές συσκευές, κυρίως τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ενώ σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κατασχέθηκαν και εξαρτήματα που «μοιάζουν με εξαρτήματα πυραύλων».
Η κυβέρνηση της Συρίας χαρακτήρισε την αναχαίτιση του επιβατηγού αεροσκάφους «εχθρική ενέργεια» και «διεθνή πειρατεία», αν και ο Ασαντ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Με συνέντευξή του στην αριστερών προσανατολισμών τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ», ο Σύρος πρόεδρος περιέγραψε τη Συρία και την Τουρκία ως «αδελφά έθνη», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος να οδηγηθούν σε πόλεμο», λόγω των προβλημάτων στην παραμεθόρια περιοχή. Προσέθεσε όμως ότι «υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική κυβέρνηση» λόγω της υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς.
Εν μέσω αυτών των δυσοίωνων εξελίξεων, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό πρόβλημα, Λακντάρ Μπραχίμι, ξεκίνησε χθες τη δεύτερη περιοδεία του σε χώρες της περιοχής, με πρώτο σταθμό το Ριάντ. Ο Μπραχίμι θα συζητήσει με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τη συριακή κρίση, με βασική επιδίωξη να εξασφαλίσει τις εγγυήσεις για κατάπαυση του πυρός από τη συριακή κυβέρνηση και τους ενόπλους αντικαθεστωτικούς. Στη συνέχεια, ο Αλγερινός διπλωμάτης θα συναντήσει τον Ασαντ, στη Δαμασκό.
Στο μεταξύ, οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονταν στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το ιστορικό Τέμενος των Ομεϋαδών, στην καρδιά της Παλαιάς Πόλης. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στην επαρχία Χομς και στην Ντέραα, λίκνο της εξέγερσης, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τέλος, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν «ένοπλοι τρομοκράτες» βομβάρδισαν λεωφορείο που μετέφερε Σύρους εργάτες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
http://geopolitics-gr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4613.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+Geopolitics-gr+(Geopolitics-GR)