Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Στα «κόκκινα» για μια εβδομάδα ακόμα οι πολιτικοί που δήλωσαν «παρών» με δηλώσεις και με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Εμφανίζονται σαν να μην αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί στη χώρα και πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα των πολιτών, λέγοντας τα δικά τους.
Πρώτο απ’ όλους κατατάξαμε τον εμπνευστή της «ισχυρής Ελλάδας» και τον αποκαλούμενο πρωθυπουργό του «εκσυγχρονισμού». Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», ο κ. Κώστας Σημίτης βρήκε αφορμή να ψέξει τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για το θόρυβο σχετικώς με τα δεινά της κρίσης και τη σκληρότητα των μέτρων που λαμβάνονται.
«Αν σταματούσατε εσείς, δεν θα υπήρχε αναταραχή» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός μετακυλύοντας την ευθύνη στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για όσα προκάλεσαν οι κακές διακυβερνήσεις, τα υπόγεια παιγνίδια, η υποταγή σε συστήματα όπως το αποκαλούμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», ο εναγκαλισμός με πλοκάμια διαπλοκής και οι συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα υπήχθη στο ΔΝΤ και σε Μνημόνια.
Ως ονειροπόλος του εκσυγχρονισμού κι ως φιλότιμος εργάτης του εκτροχιασμού, ο κ. Σημίτης παίρνει «2».
Το «χούι» του Νταβούτογλου
Στο ίδιο επίπεδο κατατάσσουμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρεχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» δήθεν για να αποδείξει τις καλές προθέσεις της γείτονος έναντι της Ελλάδος.
«Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ελληνικών προϊόντων» είναι η φράση που απομονώσαμε διότι το ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν δεν ξεχνά να δηλώνει έστω και εμμέσως ότι οι χώρες που απηλλάγησαν από το ζυγό της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιβιώνουν δήθεν χάρη στην ισχυρή οικονομία της σημερινής Τουρκίας. Σιγά να μη χρωστούν και χάρη.
Για του λόγου το αληθές, ο κ. Νταβούτογλου προσθέτει: «Η Ελλάδα είναι από τους βασικότερους προορισμούς Τούρκων τουριστών. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 το εμπορικό ισοζύγιο έδωσε πλεόνασμα 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Το θεωρούμε θετική συνεισφορά στη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα». Με κομψό και διπλωματικό ύφος ο οξύνους συγγραφέας του «Στρατηγικού βάθους» σκιαγραφεί την αναθεωρητική βουλιμία της Άγκυρας εξ αιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι αντιδράσεις στον «αδύναμο κρίκο» της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, τη χώρα μας (σ.σ. ύστερα από τις παλινωδίες των πολιτικών ηγεσιών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση) θα μπορούσε να είναι δείγμα προς αξιολόγηση από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις περαιτέρω κινήσεις.
Βαθμολογήσαμε τον κ. Νταβούτογλου με «2» διότι με τη συνέντευξή του δείχνει να θυμίζει ένα παλιό οθωμανικό απόφθεγμα που λέει ότι «χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλησέ το».
Αν και σε όσους έχουν διαβάσει το «Στρατηγικό βάθος» και μελετούν το υψηλού κινδύνου γεωστρατηγικό παιγνίδι της Τουρκία, τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών φέρνουν στο μυαλό τη φράση: «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το συνήθειο (χούι)» (σ.σ. Can çıkmayınca huy çıkmaz).
Φωνή «κηπουρού» εν τη ερήμω
Με μια συνέντευξη που παρεχώρησε στην «Καθημερινή», ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου κ. Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί να δηλώσει παρών στις πολιτικές εξελίξεις. Η φωνή από την εποχή των «κηπουρών» έρχεται να μας προειδοποιήσει ότι οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δουλεύουν για να κάνουν πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόσωπο που προκάλεσε αναταραχή σε όποιο κυβερνητικό σχήμα συμμετείχε ως υπουργός αλλά και εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ έρχεται να επισείσει τον «κίνδυνο» μήπως γίνει πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βαθμολογείται επιεικώς με «3» και τη σύσταση να ξαναδεί την αμερικανική ταινία «Κοίτα ποιος μιλάει»…
Τα «λάθη» και ο Χατζηδάκης
Στο ίδιο επίπεδο κατατάσσεται αυτήν την εβδομάδα και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα «Παραπολιτικά». «Πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, του απώτερου και του πρόσφατου» υπογραμμίζει και εκτιμά πως θα υπάρξει χάος αν πέσει το πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς, ο κ. Χατζηδάκης δεν εξηγεί σε ποιους οφείλονται αυτά τα λάθη και δεν ανοίγει τα χαρτιά του για πρόσωπα και καταστάσεις που εμπόδισαν μεγάλα έργα, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις ακόμα και στην προηγούμενη υπουργική θητεία του. Συμπέρασμα: τα πολιτικά λάθη πληρώνονται από έναν πρωθυπουργό ή τους υπουργούς του τοις μετρητοίς αλλά ολόκληρο το λαό επί πιστώσει. Επιεικώς κι εδώ «3»!
Τα πολλά εξαμαρτείν του κ. Μεϊμαράκη
Την πρώτη ενεπλάκη το όνομά του σε σκάνδαλο, μετά μια βωμολοχία που τού αποδόθηκε προκάλεσε θόρυβο και διαψεύσεις, στη συνέχεια το λάθος ενός μεταφραστή στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου τον ανάγκασε να προβεί σε διευκρινήσεις. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος παραμένει στην επικαιρότητα για τρίτη εβδομάδα.
Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε στον «Τύπο της Κυριακής» λέγοντας: «Δεν θα είμαι πρόεδρος – μαριονέτα». Δηλαδή τώρα δεν αισθάνεται πρόεδρος και μιλά σε μελλοντικό χρόνο; Κι όταν προειδοποιεί ότι δεν θα είναι «μαριονέτα» υπονοεί πως άλλοι προκάτοχοί του έπαιξαν αυτόν τον ρόλο ή επιχειρείται κάτι τέτοιο από τους πολιτικούς αρχηγούς;
Δυστυχώς στη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων «σοφόν» δεν είναι το ασαφές αλλά το συγκεκριμένο. Ωστόσο υπάρχει κι άλλη μια φράση του κ. Μεϊμαράκη από την ίδια συνέντευξη, που δεν εκτιμήθηκε στο σημερινό «Βαρόμετρο» για να βαθμολογηθεί ο πρόεδρος με επιεικές «4».
«Είμαι πολιτικός της μάχης κι όχι… μαρμαρωμένος», σχολιάζει. Το καταλάβαμε, το υπονοούμενο. Να συνοδευτεί κι από πολιτικές πράξεις διότι τα πολλά εξαμαρτείν ουκ πολιτικού σοφού.
Καθημερινό το «Βαρόμετρο»
Ύστερα από απαίτηση των αναγνωστών, το «Βαρόμετρο» γίνεται πλέον καθημερινό και θα δίνει κάθε μεσημέρι γύρω στις δύο τον αντίκτυπο της πολιτικής επικαιρότητας με δηλώσεις πολιτικών που έγιναν σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Επειδή υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, το «Βαρόμετρο» έρχεται να δώσει το στίγμα όσων υποστηρίζουν ότι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Η δική σας γνώμη και τα δικά σας σχόλια είναι αυτά που θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν την άποψη αυτή.