Στην σημερίνη Ημερησία βρίσκουμε το εξής απόσπασμα:
“Η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει με ζόμπι, και δεν φτάνει αυτό, προωθούνται μαζικές περικοπές κρατικών δαπανών», είπε η Τζέσικα Χόβερσεν της MF Global. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πως η κρίση φερεγγυότητας στην Ευρώπη επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του για μια παρατεταμένη περίοδο ασθενικών ρυθμών ανάπτυξης, κάτω του ιστορικού μέσου όρου.
Ο κ. Εριάν πρόσθεσε πως αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δύσκολα θα παρεκκλίνει από το «νέο φυσιολογικό» (μια φράση που η Pimco εισήγαγε πέρσι, για να περιγράψει έναν κόσμο που θα χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια και ασθενέστερη, πλην όμως πιο διατηρήσιμη, ανάπτυξη.”
Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά (τάσεις) της νέας εποχής, σύμφωνα με τη θεωρία περί “Νέου Φυσιολογικού”? Αυτά είναι:
- Δυσκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δάνεια
- Αύξηση της κρατικής παρέμβασης (σε ποιό επίπεδο, μένει να δούμε. Γιατί τα σημάδια των καιρών δείχνουν οτι πάμε ολοταχώς προς μια κατάργηση των κρατών όπως τα ξέρουμε, και μια μεταφορά των σημαντικότερων εξουσιών σε υπερεθνικές κυβερνήσεις όπως είναι η ΕΕ).
- Αύξηση του προστατευτισμού (Δηλ. επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα)
- Η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα πάψει να είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης
- Το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας θα μετατοπιστεί ανατολικότερα, δηλ. στην Ασία (βλ. Κίνα, Ινδιά και άλλες χώρες)
- Η Τεχνολογική Καινοτομία και η Ανθρώπινη Τεχνογνωσία θα συνεχίσει να είναι ύψιστης σημασίας.
- Οι κλάδοι αιχμής της νέας εποχής θα είναι η Γενετική Μηχανική, το Λογισμικό Η/Υ και η Καθαρή (Πράσινη) Ενέργεια.
Καθώς όλη η υφήλιος θα μπαίνει στην μετά-την-κρίση-εποχή, το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον δε θα είναι πια το ίδιο όπως πριν την κρίση. Όσα κράτη ή οργανισμοί μπορέσουν να αντιληφθούν τις νέες συνθήκες, θα είναι αυτά που θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Παρ΄όλο που η πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια θα είναι δυσκολότερη, το Νέο Περιβάλλον θα είναι πλούσιο σε ευκαιρίες για αυτούς που θα είναι προετοιμασμένοι.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
The New Normal (χρειάζεται εγγραφή)
(Η μόνη αναφορά στο “Νεό Φυσιολογικό” σε ελληνικές διαδικτυακές σελίδες είναι αυτή στην σημερινή Ημερησία)