Μπορεί όλοι μας εδώ στο διαδίκτυο να γράφουμε και κάτι παραπάνω, έτσι για να περνάει η ώρα και να διαβάζει ο κόσμος, μπορεί να βγάζουμε τα εσώψυχά μας, την αγωνία μας και τον εκνευρισμό μας με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας, για την εξαθλίωση, για τις απολύσεις, για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας που χάνονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σύννομα, σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει το Πολίτευμά μας. Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι λειτουργεί απόλυτα νόμιμα, στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να της προσάψει κανείς τίποτα το μεμπτό.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, ας δούμε έναν φανταστικό διάλογο (σαν τα φανταστικά πειράματα του Αϊνστάιν), μεταξύ ενός υποστηρικτή του ισχύοντος πολιτεύματος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» και ενός πολίτη που νομίζει ότι…. η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και πρέπει να φύγει ή να τιμωρηθεί:
Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από την εξουσία.
Γιατί να φύγει; Μήπως δεν εκλέχτηκε νόμιμα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ή κάνουμε λάθος; Συνεπώς κανείς, εκτός από την ίδια, δεν έχει το δικαίωμα να αξιώσει να φύγει από την εξουσία πριν την 17-6-2016 και μάλιστα μόνο εκείνη την ημέρα, έχουμε το δικαίωμα για λίγα δευτερόλεπτα να αποφανθούμε με την ψήφο μας. Ούτε την προηγούμενη ούτε την επόμενη. Προβλέπει μήπως κάτι άλλο το Σύνταγμα και δεν το γνωρίζουμε; Προβλέπει μήπως κάποια δυνατότητα δημοψηφίσματος ή νομοθετικής παρέμβασης με λαϊκή πρωτοβουλία. Προβλέπει μήπως ανακλητότητα; Όχι. Συνεπώς η κυβέρνηση νόμιμα θα κυβερνά μέχρι τότε και όλοι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι βάσει του Συντάγματος, απλά να εκτελούμε αυτά που αποφασίζει. Τα υπόλοιπα είναι αστεία και ευθεία παραβίαση του ισχύοντος Συντάγματος, αν θέλεις να μάθεις.
Μα, μας εξαπάτησε προεκλογικά, άρα δεν νομιμοποιείται.
Και γιατί παρακαλώ; Που λέει το Σύνταγμα ότι απαγορεύονται τα προεκλογικά ψέμματα; Ποιος εξάλλου πολιτικός εφάρμοσε ποτέ προεκλογικές υποσχέσεις; Μήπως ο Καραμανλής που υποσχέθηκε επανίδρυση του κράτους, το έκανε; Μήπως ο Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν»; Επομένως δεν είναι αυτός λόγος να αμφισβητείται η εξουσία της κυβέρνησης κατά το Σύνταγμα. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρεις ότι η δημοκρατία αντικατέστησε τη φυσική εξόντωση του πολιτικού αντίπαλου με την πολιτική του εξόντωση, αποσπώντας του ψηφοφόρους και σε πληροφορώ ότι το πολιτικό ψέμα είναι το ισχυρότερο «νόμιμο» μέσο της πολιτικής εξόντωσης.
Μα, δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Γιατί; μήπως αυτό ακριβώς δεν προβλέπουν το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος; Τίποτε άλλο έχεις;
Μα και οι προηγούμενοι υπέγραψαν τα μνημόνια και η παρούσα κυβέρνηση λαμβάνει εξοντωτικά μέτρα κατά παράβαση του Συντάγματος, άρα παρανόμησαν και παρανομούν.
Γιατί παρανομούν; Το Σύνταγμα προβλέπει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά έναν ορισμένο τρόπο. Αν θυμάσαι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τόσο το μνημόνιο όσο και το χαράτσι της ΔΕΗ. Ξέρεις άραγε εσύ περισσότερα από το ΣτΕ;; Επομένως αν εξακολουθείς να ισχυρίζεσαι ότι όλα αυτά είναι παράνομα, τότε εσύ παρανομείς.
Μα, τι λές τώρα, εδώ οι άνθρωποι μας ξεπουλάνε στους τοκογλύφους, ξεπουλάνε και τα εθνικά μας θέματα, τι λες τώρα;
Δεν είμαστε καλά. Μήπως όλα αυτά δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης; Και όλα να τα ξεπουλήσει και πάλι νόμιμα θα το κάνει. Τα πάντα στη χώρα μας είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο βουλευτής απλά υπακούει, διαφορετικά θα διαγραφεί και θα πεταχτεί στα αζήτητα. Λέει μήπως κάτι άλλο το Σύνταγμα;
Μα βάζουν υπερβολικούς φόρους.
Μάλλον λες αστεία. Μήπως υπάρχει κάπου στο Σύνταγμα κάποιος ποσοτικός περιορισμός για τους φόρους που θα βάλει η κάθε κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα αφενός λέει ότι ο κάθε πολίτης συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, το οποίο αφήνει στην κυβέρνηση να το ερμηνεύσει όπως θέλει για κάθε κατηγορία πολιτών, αφετέρου προβλέπει ότι μπορεί να ξαναβάλει φόρους και για το περασμένο έτος. Άντε τώρα μην τους βάζουμε και ιδέες.
Μα γιατί να εξαθλιωθούμε εμείς για τα χρήματα των ξένων τραπεζών;
Και γιατί παρακαλώ; μήπως τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν στη χώρα μας ως δάνεια;;;
Μα όλα αυτά τα χρήματα δεν τα φάγαμε εμείς αλλά τα κρατικοδίαιτα λαμόγια.
Μη λές τέτοιες κουβέντες γιατί μπορεί να φάς μηνύσεις και αγωγές. Έχεις αποδείξεις γι’ αυτά που λες; Έχουμε κράτος Δικαίου και μια Δικαιοσύνη που την πληρώνουμε ακριβά. Δικάστηκε μήπως κανείς; Επομένως να μην λες ανοησίες και συκοφαντείς κόσμο.
Μα το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τους πολιτικούς και τους ισχυρούς προστάτες τους, πώς λοιπόν να τιμωρηθούν;
Ακριβώς. Και τώρα εσύ τι θέλεις; να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους και να τους καταδικάσουμε με λαϊκά δικαστήρια; Αυτό όμως θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος.
Μα δεν μας ρωτάει κανένας. Εμείς έχουμε άλλες επιθυμίες, θα μπορούσε να γίνει έστω ένα δημοψήφισμα.
Α, μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις. Κατ’ αρχήν ο λαός έχει πειστεί ότι είναι ανίκανος να αποφασίσει με δημοψήφισμα. Έπειτα, έχουμε εμείς τέτοιο δικαίωμα από το Σύνταγμα και δεν το ξέρουμε; Υπάρχει η δυνατότητα δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία; Ούτε ο ΠτΔ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού και μόνο. Αν κάποια στιγμή αποφασίσει να σε ρωτήσει τότε να απαντήσεις, αφού δεν σε ρωτάει σιωπή.
Μα υπάρχει και το άρθρο 120 του Συντάγματος. Άρα μπορούμε όποτε θέλουμε να ξεσηκωθούμε και να ανατρέψουμε όλα τα αντισυνταγματικά που κάνει η κυβέρνηση.
Δεν ξέρεις τι σου γίνεται μάλλον. Το άρθρο 120 προστατεύει το ίδιο το Σύνταγμα από την κατάλυσή του. Προστατεύει το ατιμώρητο των υπουργών, προστατεύει την ασυλία των βουλευτών κ.λ.π. Προστατεύει με λίγα λόγια το ισχύον πολίτευμα. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος; Άκουσες εσύ κανένα κόμμα να μιλάει για αντισυνταγματικότητα κάποιας ενέργειας και να καλεί το λαό να κατέβει στους δρόμους με βάση το άρθρο 120; Ε, λοιπόν ούτε θα ακούσεις.
Εξάλλου, αν τολμήσεις φίλε μου να κάνεις κάτι τέτοιο, όπως θα κατάλαβες από τα πιο πάνω, εσύ θα είσαι ο παράνομος. Εσύ θα είσαι εκείνος που παραβιάζει το Σύνταγμα και εσύ θα πας μέσα ισόβια για Έσχατη Προδοσία, αν το κάνεις με βίαιο τρόπο.
Μα δεν είναι δυνατόν; Έτσι όπως τα λες, ο λαός δεν μπορεί να κάνει πια τίποτα;; Τι ρόλο παίζουμε επιτέλους εμείς οι πολίτες;;
Τώρα το κατάλαβες. Το ρόλο του μακάκα.
Σκάσε και κολύμπα.
Ε, τοτε θα κάνουμε αναθεώρηση στο Σύνταγμα.
Την αναθεώρηση φίλε μου θα την κάνουν με συμφωνία οι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνα με τα συμφέροντα τα δικά τους και των αφεντικών τους. Εσύ κι εγώ θα μείνουμε πάλι απ’ έξω.
Μα δεν μπορεί θα υπάρχει λύση;
Ναι πράγματι υπάρχει. Ριζική Αλλαγή του Συντάγματος με ειρηνικό τρόπο, από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
Πρέπει όμως πρώτα να αρχίσεις να το σκέπτεσαι και να το ψάχνεις μαζί με άλλους πολίτες που έχουν αρχίσει σχετικές διαδικασίες.
Πέτρος Χασάπης