Τα 10 χειρότερα χρηματιστηριακά κραχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

financial crisis1Ακριβώς 25 χρόνια πριν, η Wall Street υπέστη την χειρότερη ποσοστιαία πτώση στην ιστορία της. Η μακροχρόνια ζημιά που προκάλεσε εκείνη η συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 1987, δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο το Μεγάλο Κραχ του 1929, για παράδειγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση το σκάσιμο εκείνης της φούσκας του ’80 ήταν δραματικό για τους επενδυτές και προκάλεσε ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Στην σημερινή επέτειο της Μαύρης Δευτέρας του 1987, το πρακτορείο MarketWatch παρουσιάζει τα 10 χειρότερα κραχ της χρηματιστηριακής ιστορίας του πλανήτη.

Η μανία της τουλίπας (1637)

Ήταν η «μητέρα» όλων των μανιακών χρηματιστηριακών εξάρσεων. Το Ολλανδικό “αμοκ” της Τουλίπας είχε ως αποτέλεσμα η τιμή για έναν βολβό από το πολύχρωμο λουλούδι να ανέβει σε επίπεδα εκατονταπλάσια από όσα κέρδιζε ένας αξιοπρεπής επαγγελματίας σε ένα χρόνο. (Κάθε ομοιότητα δεν είναι συμπτωματική).

Η φούσκα του Μισισιπή (1720)

Ο John Law ήταν Εγγλέζος που είχε καταδικαστεί για δολοφονία για μονομαχία στο Λονδίνο. Αργότερα θα αναλάμβανε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Επέβλεψε την δημιουργία μιας επιχείρησης χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Αμερική, την Mississippi Company, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε οικονομικό χάος στην Γαλλία και κατάρρευση της τότε «κεντρικής τράπεζας» της Banque Generale. Ο Law πέθανε πάμφτωχος στην Βενετία.

Η φούσκα της Νοτίου Θαλάσσης (1720)

Για να μην τυχόν τους ξεπεράσουν οι Γάλλοι, οι Εγγλέζοι κατάφεραν να ενορχηστρώσουν το δικό τους σύγχρονο χρηματιστηριακό κραχ, που επικεντρώθηκε στις συναλλαγές μιας εταιρίας, της South Sea, η οποία απλά δεν είχε καμία προοπτική. Ο πολιτικός νεποτισμός, το προσωπικό συμφέρον και η εσωτερική πληροφόρηση χαρακτήρισαν εκείνο το εγγλέζικο κραχ. (Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν).

Η Μαύρη Παρασκευή (1869)

Ένα αυθεντικό αμερικάνικο κραχ, που προκλήθηκε όταν οι οικονομικοί διαχειριστές James Fisk και Jay Gould προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις πολιτικές διασυνδέσεις τους για να χειραγωγήσουν την αγορά του χρυσού. Ο χρυσός έφτασε στο ζενίθ των 162 δολ. ανά ουγκιά, μια τιμή που είχε να πιάσει πάνω από 100 χρόνια. Το σκάνδαλο εκείνο αμαύρωσε την κυβέρνηση του Ulysses S. Grant, και στην έρευνα που έγινε προήδρευε ο μέλλον Πρόεδρος James Garfield.

Το κραχ των Παρισίων (1882)

Το κραχ εκείνο προκάλεσε η κατάρρευση της Union Generale, και απείλησε σχεδόν τις μισές από τις χρηματιστηριακές εταιρείες του γαλλικού χρηματιστηρίου, μέχρι να έλθει ένα δάνειο από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας που σταθεροποίησε την αγορά. Ένα από τα θετικά εκείνου του κραχ ήταν ότι ο Paul Gauguin εγκατέλειψε τότε το επάγγελμα του χρηματιστή και ασχολήθηκε με την ζωγραφική.

Ο πανικός του 1907

Ξεκίνησε από μια αποτυχημένη προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής United Copper τον Οκτώβριο 1907. Ακολούθησαν σωρηδόν καταρρεύσεις χρηματιστηριακών και τραπεζών μέχρι που ο J.P Morgan έπεισε άλλους τραπεζίτες να υποστηρίξουν την Trust Company of America. Εκείνη η κρίση οδήγησε στην δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Το Μεγάλο Κραχ του 1929

Το απόλυτο χρηματιστηριακό κραχ. Επενδυτές με μεγάλη μόχλευση είδαν τις περιουσίες που έχτιζαν επί μια δεκαετία να εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες και την θαυμαστή δεκαετία του ’20 να δίνει την θέση της στην Μεγάλη Ύφεση του ’30.

Η ασιατική κρίση, 27 Οκτωβρίου 1997

Με τις ασιατικές «τίγρεις» να γίνονται …γατάκια ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βουλιάζει 6% μέσα σε λίγα λεπτά και προκαλεί παγκόσμια κατρακύλα. Εκείνη την ημέρα, ο Dow έχασε 554 μονάδες.

Χωρίς σωσίβια στις 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Dow Jones Industrial υφίσταται την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του, σε μονάδες, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο αποτυγχάνει να περάσει το ταμείο διάσωσης TARP. Ο δείκτης χάνει πάνω από 700 μονάδες και εισάγει τον κόσμο σε μια μακρά περίοδο αστάθειας, στον απόηχο της χρεοκοπίας της Lehman Bros.

Το στιγμιαίο κραχ του 2010

Στις 6 Μαΐου 2010 εκδηλώνεται το πρώτο περιστατικό ενός νέου είδους κραχ που προέρχεται από τις συναλλαγές «μεγάλης συχνότητας» (high-frequency). Σε εκείνο το flash crash, o Dow βουλιάζει 1.000 μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς οι αλγόριθμοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που πλέον καταλαμβάνουν τον μισό όγκο συναλλαγών, σταμάτησαν να προσφέρουν bids για μετοχές, προκαλώντας τεράστιες ζημίες.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ