ΧΥΤΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΡΟΒΟΥΝΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Στάθης
Την άποψή του, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας αλλά και δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κατέθεσε χθες ο κ. Νίκας όσον αφορά στην κατασκευή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο «Παλιοροβούνι» του Δήμου Οιχαλίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτή, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι η καλύτερη δυνατή, άποψη που, όπως σημείωσε, συμμερίζονται και οι αποφάσεις μιας σειράς τοπικών συλλογικών οργάνων (Δήμοι, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακό Συμβούλιο).
Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα οξύ για το Νομό Μεσσηνίας και δεν υπάρχουν περιθώρια να διαιωνίζεται, από τη στιγμή δε που δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον της εν λόγω επιλογής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκας υπογράμμισε: «Υπάρχει ένας κυβερνητικός και περιφερειακός σχεδιασμός, ενώ με το θέμα έχει εμπλακεί και η τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας, μέσω των αποφάσεων Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβουλίων, όπως και της ΤΕΔΚ του νομού. Δε θεωρώ ότι έχουν προκύψει καινούργια στοιχεία πέραν αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί, ώστε το θέμα του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ να ανοίξει και πάλι.
Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι κρίσιμης σημασίας και για την πόλη της Καλαμάτας. Θέση μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το υπάρχοντα σχεδιασμό. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπιστούν. Τα σκουπίδια δεν μπορούν να πάνε στο… διάστημα. Δικά μας είναι και πρέπει να βρούμε τρόπους να τα διαχειριστούμε.
Εάν δεν το κάνουμε, σε δύο χρόνια από τώρα θα έρθουν οι καμπάνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες δε θα πέσουν πάνω στην κυβέρνηση μόνο, αλλά και στους Δήμους, κάτι που δεν αντέχουμε. Έχουμε ευθύνες ως τοπικές κοινωνίες και πρέπει να τις αναλάβουμε.
Εάν αρχίσουμε και πάλι την καταστροφική πορεία, να ψάχνουμε από την αρχή για χώρους κατασκευής, θα δημιουργηθούν προβλήματα. Θυμάμαι, από το 1994, που βρίσκομαι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχω συμμετάσχει σε δεκάδες συσκέψεις με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έλεος πια. Αταλάντευτοι θα είμαστε στην πορεία που έχει χαραχτεί.
Εξάλλου, το πόρισμα υπήρξε προϊόν απόφασης επιτροπής που αποτελούνταν από δέκα επιστήμονες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συντεταγμένα όργανα, οι αποφάσεις των οποίων εξυπακούεται ότι είναι αποδεκτές. Από τη στιγμή, όμως, που έχουμε καταλήξει όλοι σε μια συγκεκριμένη πορεία και τακτική και χωρίς να έχει προκύψει κάτι ουσιαστικό, είναι καταστροφικό. Είναι βέβαιο ότι όπου και να πάνε τα απορρίμματα, θα υπάρχουν προβλήματα. Κανείς δε θέλει σκουπίδια και λατομεία. Θέλουμε να τα στέλνουμε άγνωστο πού. Δε γίνεται να πορευτούμε με αυτή την τακτική».
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση του Δήμου Οιχαλίας διατρανώθηκε, για άλλη μια φορά, η σταθερή και αταλάντευτη στάση του, όπως και των δημοτών, κατά της επιλογής της θέσης «Παλιοροβούνι» για τη δημιουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ν. Μανιάτης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δε θα «περάσει», αναγγέλλοντας την πρόθεση του Δήμου να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη ματαίωσή της.
Επιπρόσθετα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Χατζιμπίρος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, είχε σημειώσει ότι η επιλογή του ΧΥΤΑ στο «Παλιοροβούνι» δεν είναι σε αρμονία με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και η επιλογή της θέσης δεν είναι ορθή, αφού η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία στηρίχθηκε «χαρακτηρίζεται από μονομέρεια και προφανή υποβάθμιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων, ενώ δίνει έμφαση στις οικονομικές και λειτουργικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ