Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Β.Λυριτζής, Δ.Οικονόμου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης απάντησε στις απαντήσεις των δημοσιογράφων:
Προβλέπετε πτώση της κυβέρνησης;
Εκτιμώ ότι το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα. Επίσης, εκτιμώ ότι την Κυριακή ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί με 170 ψήφους, ίσως και παραπάνω, ωστόσο αυτό δε λέει και πολλά πράγματα, καθώς τα μέτρα είναι τόσο άγρια και αδιέξοδα που θα φέρουν με μαθηματική βεβαιότητα κι άλλα μέτρα.
Περιμένει κανείς από ένα κόμμα σαν το δικό σας, το οποίο διεκδικεί την εξουσία, να ακούσει την πολιτική αντιπρόταση, όχι μόνο στο περιεχόμενο, αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Έχετε κόψει γέφυρες με τη ΔΗΜ.ΑΡ, με το ΠΑΣΟΚ, με ποιους θα κυβερνήσετε τελικά; Η πρόταση εξουσίας σε ποιους απευθύνεται;
Επειδή πολύς κόσμος στρέφεται, με ελπίδες, με προσδοκίες αλλά και με απαιτήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν ακόμη ψηφιστούν και εφαρμοστούν τα μέτρα, δίνουν μία δυναμική πρωτιάς για το ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγαμε ότι πρώτο μας καθήκον είναι να βελτιώσουμε την επαρκή μας προετοιμασία, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα και το άνοιγμα στην κοινωνία. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τη ΝΔ και τους συνεταίρους της, που τα έχουν κάνει «μούσκεμα» μέσα σε πέντε μήνες. Αλλά επειδή είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα και χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα για την κοινωνία, την οικονομία, τη διοίκηση, παντού, θα ήταν λάθος να πούμε «είμαστε πανέτοιμοι, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα». Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προετοιμασία μας σε επαφή με την κοινωνία και με μία διαρκή έγνοια να μείνουμε μακριά από τα κακέκτυπα και τα ρετάλια του πολιτικού συστήματος που μας έφεραν εδώ που είμαστε. Το Μνημόνιο που τρώει με μεγάλη ταχύτητα τα παιδιά του, ως νέος Κρόνος, θα δημιουργήσει κινητικότητα και ανακατατάξεις στο πολιτικό φάσμα το επόμενο διάστημα. Εμείς θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές, που εκτιμώ ότι δεν θα αργήσουν, τη μέγιστη δυνατή δύναμη αλλά θα επιδιώξουμε και συμμαχίες, με βάση την εντολή του ελληνικού λαού. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να επιδιώξουμε μεταγραφές από τα «υλικά κατεδαφίσεως» του πάλαι ποτέ δικομματικού συστήματος, χωρίς να λογαριάζουμε τις απαιτήσεις του κόσμου.
Ο κ. Ανδρουλάκης που ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, είναι από τα «υλικά κατεδαφίσεως» ή είναι ένα στέλεχος με το οποίο θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε;
Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρουμε! Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους πολίτες που στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ, και πολλοί από αυτούς δεν είναι αριστεροί, είναι να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο, να χτίσουμε κάτι καινούριο, υγιές και έντιμο. Για να το πετύχουμε, είναι προτιμότερο, αντί να λέμε ότι θα κάνουμε είκοσι, να κάνουμε δύο και αντί να παριστάνουνε ότι δεν καταλαβαίνουμε την κρίση πολιτικής αξιοπιστίας που υπάρχει, να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να βρούμε τη νέα πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.
Χθες, πολλοί είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την «πάτησε» με το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής και φάνηκε να μπαίνει στη θέση του υπερασπιστή των προνομιούχων. Τι συνέβη ακριβώς;
Δεν έχουμε καμία ταύτιση με προνόμια και καταστάσεις που έχτισαν για χρόνια μέσα στη Βουλή, με δικά τους «παιδιά», το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αντιταχθήκαμε σε μία αιφνιδιαστική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση και τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει, η οποία έθιγε και θέματα συνταγματικά. Προτείνω όποια θέματα αλλαγών, προσαρμογών, περικοπών, καλύτερης αξιοποίησης, μεγαλύτερης διαφάνειας, υπάρχουν για το πώς λειτουργούν οι υπάλληλοι της Βουλής, να έρθουν έτσι όπως προβλέπουν οι νόμοι. Ο κ. Μεϊμαράκης, ως πρόεδρος της Βουλής να τα φέρει στη διάσκεψη των προέδρων, να συζητηθούν και να αποφασιστούν εκεί, με τη συμμετοχή και του σωματείου τους. Προφανέστατα, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν είναι ούτε οι πιο αδικημένοι, ούτε οι πιο δίκαια προσληφθέντες στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση, αλλά πάει πολύ την αντίδρασή μας σε μία αντισυνταγματική μεθόδευση, να την εμφανίζουν μερικοί ως μεροληψία, προσπαθώντας να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες στις δικές μας πλάτες. Δεν ήμασταν εμείς εκείνοι που διπλασίασαν τους υπαλλήλους της Βουλής, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει εκεί να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια. Υπάρχουν άνθρωποι που «σκίζονται» και υπάρχουν και άνθρωποι που μισθοδοτούνται και ενδεχομένως δεν πατάνε ποτέ.