Γιατί ο ανασχηματισμός οδεύει προς καθυστέρηση …
Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας
Οι τελευταίες πληροφορίες «μαρτυρούσαν» ότι μετά το Eurogroup ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι έχει «καεί» με τα τελευταία δεδομένα, που έχουν να κάνουν με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι τα 31,5 δις ευρώ θα έχουν έρθει τον Οκτώβριο, ωστόσο οι καθυστερήσεις φέρνουν την εκταμίευση για τα τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη.
Συνεπώς, ο ανασχηματισμός φαίνεται να μετατίθεται για μετά την εκταμίευση, για τρεις κυρίως λόγους:
*Πρώτον, το Μαξίμου δεν θα θέλει να ανοίξει εσωτερικά μέτωπα μέχρι η Ευρώπη να δώσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση και το στίγμα για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος.
*Δεύτερον, ένας ανασχηματισμός ανακοινώνεται όταν απαιτηθεί – πολιτική και δημοσκοπική – ανανέωση στην κυβέρνηση, που αν συνδυαστεί με ένα γεγονός πχ. δόση, τότε θα προσφέρει μεγαλύτερο «αέρα» στο κυβερνητικό σχήμα.
*Τρίτον, το στοίχημα της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο να ψηφιστούν τα μέτρα και ο προϋπολογισμός: το ισχυρότερο crash test θα είναι η εφαρμογή τους. Με δεδομένο ότι πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διαρραγεί με τις παραιτήσεις βουλευτών και το αρνητικό κλίμα μετά τα μέτρα, ένας ανασχηματισμός θα αλλάξει τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τον σκληρό προϋπολογισμό.
Παράλληλα, τοποθετώντας κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όσα έχουν απομείνει) και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, η συνοχή της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει για να αντέξει και τις επόμενες αναταράξεις που έρχονται.
Τέλος, διεθνείς αναλυτές και οίκοι προβληματίζονται από την «ισχνή» όπως λένε, κυβερνητική πλειοψηφία της κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού που διακρίνεται στον ορίζοντα.
Το μόνο που απομένει είναι να επιβεβαιωθούν τα χρονοδιαγράμματα.