Σε θέσεις μάχης για το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που ευελπιστεί σε μια θετική εξέλιξη για την εκταμίευση της δόσης.
Η κυβέρνηση κλείνει όλες τις εκκρεμότητες πριν το ταξίδι στις Βρυξέλλες καταθέτοντας σήμερα δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το Μαξίμου εκφράζει την αισιοδοξία του ότι στο αυριανό Eurogroup οι εταίροι θα αποφασίσουν για την πολυπόθητη δόση.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχαν συνεργασία με σειρά υπουργών που εμπλέκονται στις ρυθμίσεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για την Τρίτη. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η μία Πράξη αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για το Δημοσιονομικό Έλεγχο των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου, που είχε θεσπίσει με προηγούμενη Πράξη του ο πρωθυπουργός.
Η δεύτερη Πράξη, αφορά στη συμπλήρωση κενών του πολυνομοσχεδίου που απαίτησαν οι Γερμανοί από λεπτομέρειες που αφορούν τα ταξί μέχρι τα σημεία πώλησης του βρεφικού γάλακτος, αλλά και ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τα επιδόματα.
Στο τραπέζι μια «προσωρινή λύση»
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει μείνει από την πλευρά της κανένα κενό που να δημιουργήσει ξανά πρόσχημα για την αναβολή των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης.
Οι 17 υπουργοί οικονομικών θα αναζητήσουν λοιπόν τη συναίνεση του ΔΝΤ σε μια προσωρινή λύση για το ελληνικό ζήτημα που θα μεταθέτει συγκαλυμμένα το πρόβλημα για οριστικές αποφάσεις σε ένα περίπου χρόνο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθεί ένα ποσό γύρω στα 44 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν και να κατατεθούν σε μία δόση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα και ενώ θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Στο Eurogroup θα συζητηθεί και η συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και ενδεχόμενη επαναγορά χρέους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση.