Αναμένονται πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναμένονται πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγήςΣειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, απαρίθμησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, απαντώντας σε επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Ο κος Μαυραγάνης, σημείωσε κατ’ αρχήν, πως για πρώτη φορά έχει θεσμοθετηθεί ο ανεξάρτητος, μόνιμος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών (ο οποίος θα εργάζεται χωρίς τον φόβο της πολιτικής παρέμβασης) – και πως πολύ σύντομα θα γίνει η επιλογή του κατάλληλου προσώπου.
Ακόμα, όπως ανέφερε ο κος Μαυραγάνης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει ήδη έναν πρώτο αριθμό προσκλήσεων σε φορολογούμενους, των οποίων τα εμβάσματα προς το εξωτερικό δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. «Μέσα στην εβδομάδα, θα αρχίσει σε μεγάλους αριθμούς η αποστολή αντίστοιχων επιστολών» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από την ΔΗΜΑΡ, για την καθυστέρηση στην συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Επιτροπή του άρθρου 70α), ο κος Μαυραγάνης διευκρίνισε πως με νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κοινοβούλιο, «θα πολλαπλασιαστούν οι Επιτροπές ώστε να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία». Στα τελωνεία του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των Κήπων, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τριών μαγνητικών πυλών για τον έλεγχο των κοντέινερς και την πάταξη του λαθρεμπορίου.
‘Αλλο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, με προκήρυξη εντός της εβδομάδας, της διαδικασίας επιλογής 200 νέων ελεγκτών. «Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θα έχουμε βάλει τους ανθρώπους μέσα στο ελεγκτικό σύστημα» ανέφερε ο κος Μαυραγάνης. Από αυτούς, ορισμένοι θα απασχοληθούν στον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων στη θάλασσα – στα δύο σκάφη του ΣΔΟΕ, τα οποία ωστόσο αδυνατούν να στελεχωθούν με καπετάνιους: «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Θα πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει μορατόριουμ στις προσλήψεις» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα των καπετάνιων, όπως ανέφερε ο κος Μαυραγάνης, «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Τέλος, ο κος Μαυραγάνης, ανέφερε πως έχει συσταθεί Επιτροπή (και αναμένεται το πόρισμά της) για την δυνατότητα εφαρμογής στο λιανεμπόριο, «ενός πρωτοποριακού συστήματος, ώστε ο ΦΠΑ να μην περνά απ’ τα χέρια του εμπόρου, αλλά να πηγαίνει κατευθείαν στα χέρια του κράτους».
«Το μεγάλο ερώτημα, είναι τι αποτελέσματα συγκεκριμένα θα έχουμε το 2013, καθώς εμείς ως ΔΗΜΑΡ, έχουμε θέσει ένα κρίσιμο ζητούμενο: Να ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι απ’ τα βάρη της φορολογίας» απάντησε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Τσούκαλης δήλωσε πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του υφυπουργού, τις οποίες ήθελε πιο συγκεκριμένες.
«Δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τις φορολογικές εισπράξεις απ’ αυτούς τους ελέγχους, πριν γίνουν οι διασταυρώσεις και πριν δώσουμε στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα της απολογίας» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Τα στοιχεία θα κατατεθούν ηλεκτρονικά, θα υπάρξουν οι κατάλληλες διασταυρώσεις – και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε σαφή εκτίμηση του μεγέθους φορολογικών εισπράξεων που περιμένουμε» διευκρίνισε ο κος Μαυραγάνης.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε να υπάρξει «άμεσος αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όσων εφοριακών είχαν βρεθεί σε θέση ευθύνης και είχαν την δυνατότητα να διακανονίζουν περιπτώσεις». Το νέο φοροελεγκτικό σύστημα, θα πρέπει να έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα – και οι μηχανισμοί του να λειτουργούν με αυτοματισμούς, χωρίς την παρεμβολή υποκειμενικού στοιχείου. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα ακίνητα των οφ σορ, να βρεθούν οι μισθωτές και οι διαχειριστές που κρύβονται πίσω απ’ αυτούς, καθώς και το φορολογικό τους προφίλ. Στην ανάγκη άσκησης αγωγών, «συνεργαστείτε με τους δικηγορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα να ασκήσουν τις αγωγές, να παρακολουθούν τις υποθέσεις» πρότεινε ο κος Τσούκαλης. Και η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί την πρωτοβουλία Μόντι, «που εγκατέστησε στα υπόγεια της οικονομικής Εφορίας στη Ρώμη, έναν απ’ τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ευρώπη, προκειμένου να διασταυρώνει άμεσα πληροφορίες για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
fpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ