Ν. Χουντής: «Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα ΦΑΓΕ και Coca-Cola;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H αποχώρηση των εταιριών της Coca Cola και ΦΑΓΕ από την Ελλάδα έγινε θέμα ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο ευρωκοινοβούλιο.

Νίκος Χουντής: «Ενώ το εργασιακό κόστος μειώνεται, μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola φεύγουν από την Ελλάδα. Πώς το εξηγείτε;»

Κομισιόν: «Κάναμε εκδήλωση πρόσφατα στην Αθήνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις… είδαμε την κ. Δαμανάκη (σσ: Επίτροπος Αλιείας (!))…ο τουρισμός αποτελεί τη μεγάλη σας βιομηχανία… μελέτες προσομοίωσης δείχνουν ότι σε δύο χρόνια θα έχετε μείωση στην ανεργία…» (!!)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=P6IJeiMqz7A&feature=youtu.be]

Σε αυτό περίπου το επίπεδο διεξήχθη η συζήτηση σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα συζήτησης την «προώθηση της βιομηχανίας της Ευρώπης, με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση», και στην οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής προσπάθησε να επικεντρώσει το θέμα στα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε παραδειγματικά, στην απόφαση της ΦΑΓΕ και της Coca Cola αλλά και πολλών ακόμη επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν την ελληνική επικράτεια, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα έχουν βίαια συρρικνωθεί.

Οι απαντήσεις των Επιτρόπων κκ. Αντόνιο Ταγιάνι (Επίτροπος Βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας) και Λάσλο Άντορ (Επίτροπος Εργασίας), για το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας, είναι απολύτως δηλωτικές της ανυπαρξίας οποιασδήποτε στρατηγικής, οποιουδήποτε σχεδίου, και συνεπώς, οποιασδήποτε βούλησης για ανάπτυξη στην Ελλάδα, είτε μιλάμε για τη βιομηχανία είτε για οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Ακολουθεί η απομαγνητοφωνημένη συζήτηση (όπως ακούστηκε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την απ’ ευθείας διερμηνεία):

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και ευρωπαίοι Επίτροποι, πρόσφατα δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις (ΦΑΓΕ – Coca Cola) δήλωσαν την πρόθεση τους να αλλάξουν έδρα, η μια στο Λουξεμβούργο και η άλλη στην Ελβετία. Αυτό είναι ένα βήμα πριν την μετεγκατάσταση και των παραγωγικών τμημάτων, ενώ πληροφορίες λένε ότι και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα αλλάξουν έδρα και παραγωγικά τμήματα. Ξέρετε την κατάσταση που επικρατεί, από την άποψη της συρρίκνωσης των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Οι ίδιες οι εταιρείες που φεύγουν λένε ότι φεύγουν διότι στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμός της ζήτησης, και γιατί τα επενδυτικά σχήματα στη Ν.Ευρώπη, λόγω του ρίσκου που έχουν εξ αιτίας των ασκούμενων ευρωπαϊκών πολιτικών. Θέλω λοιπόν αγαπητοί επίτροποι να σας ρωτήσω, πώς εσείς εξηγείτε την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τον νότο ενώ συρρικνώνεται το εισόδημα, πως εξηγείτε ότι το ρίσκο οφείλεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές; Ευχαριστώ.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΙΑΝΙ (Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας):

Όπως γνωρίζετε κ.Χουντή, εγώ πήγα δύο φορές στη χώρα σας, μια πριν τρείς εβδομάδες και μια πριν από τις εκλογές, όταν ήταν πρωθυπουργός ακόμα ο κ.Παπαδήμος. Είπα στον ελληνικό λαό ότι οι πολιτικές μας κατά τις κρίσης δεν είναι μόνο πολιτικές που απαιτούν θυσίες, διότι οι θυσίες χωρίς πολιτική ανάπτυξη, χωρίς πρωτοβουλίες και στήριξη των επιχειρήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι άχρηστες και κατά την άποψη μου και επιζήμιες, διότι δεν έχουν αποτελέσματα. Σαφώς πρέπει να διορθώσουμε τους λογαριασμούς μας αλλά ταυτόχρονα θα πούμε στους πολίτες ότι οι θυσίες τους οδεύουν προς μια κατεύθυνση.

Για αυτό στη χώρα σας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τον Ιανουάριο θα είμαι και πάλι στην Ελλάδα για να διοργανώσουμε συναντήσεις business to business μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων, για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή παρουσία επενδύσεων στην Ελλάδα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα του τουρισμού, που είναι και αυτό της αρμοδιότητας μου, και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βιομηχανικό τμήμα πλέον ο τουρισμός, και κάνουμε ότι είναι να κάνουμε. Και με την επίτροπο Δαμανάκη ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία πριν από κάποιες εβδομάδες, στην Αθήνα. Θεωρώ λοιπόν ότι, ότι μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να το κάνουμε.

Για να απαντήσω στην ερώτηση σας η άποψη μου είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητά μόνο θυσίες, θα πρέπει να καταρτίσει και μια κατάλληλη πολιτική για την ανάπτυξη. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε, και βάσει της απόφασης του Συμβουλίου. Δεν έχουμε μόνο δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουμε και πολιτική και για την ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε και να εξελίξουμε με στόχο τη διαφορετική πραγματικότητα που έχουμε σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και που δημιουργεί και θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Όσον αφορά τη δέσμευση μου για τον ελληνικό οικονομικό ιστό είναι σθεναρή και θεωρώ ότι αποτελεί προτεραιότητα διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έρμαιο και να εγκαταλειφθεί, θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ:

Λυπάμαι, αλλά μου απαντήσατε σε διαφορετικό πράγμα και από τέτοιες απαντήσεις, με συγχωρείτε, αλλά έχουμε χορτάσει. Εγώ άλλο σας ρώτησα. Υπάρχει το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα και πρέπει να μειωθεί το εργασιακό κόστος. Όμως η μείωση του εργασιακού κόστους, δεν αποτρέπει την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Επομένως το πρόβλημα είναι: Δίνετε τέτοια αιτιολόγηση; Απαντάτε πως αντιστρόφως πρέπει να γίνουν τα πράγματα; Και δεύτερο, συμπληρωματική ερώτηση, πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απασχόλησης;

ΑΛΝΤΟ ΑΝΤΟΡ (Επίτροπος για θέματα Εργασίας):

Είναι αλήθεια αυτά που είπατε στο πρώτο μισό της ερώτησης σας, για τη σημασία που έχει η ζήτηση. Βέβαια αυτό θα πρέπει να το δούμε στο ευρύτερο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και όχι μόνο στο εθνικό πλαίσιο των μεμονωμένων χωρών μελών. Γιατί μια και έχουμε ενιαία αγορά, εσωτερική αγορά, που θέλουμε να την ενισχύσουμε, και οι πολίτικες μας για τη ζήτηση θα πρέπει να χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενωσιακό. Η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, εξαιτίας της υπερχρέωσης της και της σχετικής αδιαφάνειας που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά το αίτημα της εξωτερικής ενίσχυσης. Τώρα δεν έχουμε μόνο την τρόικα αλλά και την task force της ΕΕ που εργάζονται πυρετωδώς για να προσφέρει αρωγή, να τονώσει τις επενδύσεις, να βοηθήσει στην καλύτερη και πιο εστιασμένη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και να προαγάγει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία που μας επισήμανε ο αντιπρόεδρος κ. Ταγιάνι θα πρέπει να καταλήξουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη βελτίωση και του επιχειρηματικού κλίματος και στην Ελλάδα. Βέβαια ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα προαπαιτεί και μια κοινωνική ειρήνη, θέλει περισσότερη αρμονία και φυσικά προώθηση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Θα ήθελα να σας επισημάνω κάτι που μάθαμε πριν από λίγες εβδομάδες με κάποιες προσομοιώσεις που έκανε ο κ. Όλι Ρεν και ήταν πολύ ρεαλιστικές: για του χρόνου και για δύο χρόνια μετά, τι θα συμβεί στην ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, έδειξαν οι προσομοιώσεις αυτές μια βελτίωση στην κατάσταση της απασχόλησης και μια μείωση ανεργίας. Αυτό δείχνει ότι η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί, βελτιώνεται, και η συνεργασία των ενδιαφερομένων φαίνεται ότι αρχίζει και αποφέρει καρπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ