Η σύσταση μιας Ανεξάρτητης και Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αποτελεί όχι απλά επιτακτική αναγκαιότητα αλλα και ουσιαστική προυπόθεση για να χαλιναγωγηθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις με πρόσχημα την “ιδιωτικοποίηση” και οι όποιες επενδύσεις να είναι σύννομες με το Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.
Βασικό στοίχημα είναι να δημιουργθεί εκείνο το πλαίσιο ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν την αποκρατικοποίση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ιδιαίτερα τα θέματα σκληρού ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής, ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου ύδατος και των επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς και θέματα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την περιορισμένη
διαθεσιμότητα των υδατικών αποθεμάτων. Δεν μπορεί να ζήσουμε καταστάσεις χωρών όπου η ιδιωτικοποίηση των υδάτων οδήγησε σε αχαλίνωτη αύξηση της τιμής, με πρόσχημα μάλιστα την αναγκαιότητα μείωσης της κατανάλωσης για “περιβαλλοντικούς λόγους”! Το είδαμε και με την “πράσινη ανάπτυξη”, που εκτόξευσε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αναγκαίο και σκόπιμο, να ενταχθούν σε ένα γενικό πλαίσιο που θα αφορά στο σύνολο των χρήσεων του νερού (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική χρήση, επεξεργασία λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, αναψυχή κλπ), ώστε να καταστεί δυνατός ο ενιαίος συντονισμός για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, σε ένα Εθνικό σχέδιο δράσης. Η όποια αξιοποίηση δεν πρέπει να έλθει σε αποκαΐδια αποκρατικοποιήσεων αλλά σε πραγματικές επενδύσεις πόρων που σήμερα μένουν αναξιοποίητοι. Αυτό θα πει “επενδύω”. Ας το καταλάβει επιτέλους αυτο το κράτος που θεωρεί επένδυση αυτό που οι πολιτισμένες χωρες ονομάζουν “Vulture funding”.