Κοντά στο «ναι» η Ευρώπη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

995a67d9ee93ee43ed75678e3f3cadcbΚοντά στο να βρεθεί λύση στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού φαίνεται να είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τις πιέσεις της Βρετανίας για σημαντικές περικοπές στις δαπάνες.

Χθες, και η Ιταλία απείλησε με «βέτο» στον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, ενώ η απάντηση και στους δυο ήρθε σήμερα το πρωί από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές πάνω από 75 δις ευρώ.

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Ντ. Κάμερον θα πει τελικά το «ναι» και θα λήξει θετικά το θέμα του προϋπολογισμού, με τις δαπάνες των 940 δις που περιλαμβάνονται για την περίοδο 2014-20.

Ο Κάμερον ζητούσε τη διατήρηση των ευρωπαϊκών δαπανών στο επίπεδο του 2011, που ήταν 886 δις ευρώ, ενώ πιέζει να διατηρήσει την έκπτωση που κατέχει η Βρετανία στη συμβολή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ–Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία–έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ