Του Νικόλαου Μουτσόπουλου.
Η μεταπολιτευτική περίοδος της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και υποδαύλισης των κοινωνικών αντιθέσεων για την ευκολότερη πολιτική επικράτηση, κλείνει εκ των πραγμάτων και οφείλουμε να ανέβουμε επί τέλους σαν χώρα στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής στο οποίο όμως θα μπορούν να σταθούν μόνο όσοι έχουν σωστές και ενιαίες προτάσεις για το σύνολον των πολιτών.
Νέο κυβερνητικό σχήμα.
Η προτεινόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται από τέσσαρες κυβερνητικούς κύκλους
υπουργείων με συνολικά πέντε υπουργούς και δέκα έξη υφυπουργούς.
Α) Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από ένα μόνο υπουργείο το οποίο διαιρείται σε τέσσερα υφυπουργεία:
1) Το υφυπουργείο Περιβάλλοντος.
2) Το υφυπουργείο Χωροταξίας – Δημοσίων Έργων – Οικισμού.
3) Το υφυπουργείο Μεταφορών.
4) Το υφυπουργείο Υγείας για όλους και παιδικής Πρόνοιας.
Όλοι οι τομείς του υπουργείου διευθύνονται από έναν υπουργό που προΐσταται των τεσσάρων αντιστοίχων υφυπουργών του υπουργείου του. Για συντομία αυτό το υπουργείο, θα λέγεται ΠΕ.ΧΩ.ΜΕ και Υγείας.
Αυτό το υπουργείο με τα επί μέρους υφυπουργεία του, διεκπεραιώνει τον έλεγχο του περιβάλλοντος, τον έλεγχο κάθε είδους δραστηριότητας οχλήσεως και ρυπάνσεως κρατικής ή ιδιωτικής, χωροταξικές και οικιστικές διευθετήσεις, τις μεταφορές, τον έλεγχο και παροχή υγείας για όλους και αποκλειστικά την παιδική πρόνοια. (Η πρόνοια των ενηλίκων παρέχεται σε άλλο υφυπουργείο).
Στο υφυπουργείο περιβάλλοντος ανήκουν επίσης υπηρεσίες ελέγχου ποιότητος και πιστοποίησης προϊόντων, καθώς και η πολύ σημαντική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων.
Εν αντιθέσει με τους υπουργούς του δευτέρου, του τρίτου και του τετάρτου κύκλου οι οποίοι διευθύνουν το κεντρικό
υπουργείο του κύκλου και ελέγχουν παράλληλα και όλα τα άλλα υφυπουργεία του κύκλου τους, ο υπουργός του πρώτου κύκλου διευθύνει ενιαία όλα τα υφυπουργεία του ΠΕ.ΧΩ.ΜΕ. & Υγείας.
Β) Ο δεύτερος κύκλος αποτελείται από ένα μόνο υπουργείο το οποίο περιλαμβάνει και επτά υφυπουργεία.
Α) Το υπουργείο Υγιούς Ανταγωνισμού.
1) Το υφυπουργείο Ενέργειας, Ορυκτών, Έρευνας και Τεχνολογίας.
2) Το υφυπουργείο Προστασίας και Ενημέρωσης Καταναλωτή.
3) Το υφυπουργείο Εργασίας και Κρατικής Σύνταξης.
4) Το υφυπουργείο Πρόνοιας Ενηλίκων. (Η πρόνοια των ανηλίκων παρέχεται στο υφυπουργείο Υγείας του πρώτου κύκλου Π.Ε.-ΧΩ.ΜΕ. και Υγείας)
5) Το υφυπουργείο Γεωργίας
6) Το υφυπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού και Οικογένειας.
7) Το υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Όλοι οι τομείς του υπουργείου διευθύνονται από τον υπουργό Υγιούς Ανταγωνισμού, ο οποίος προΐσταται επίσης των υπολοίπων έξη υφυπουργών. Το υπουργείο για συντομία λέγεται: Υγιούς Ανταγωνισμού και Παιδείας.
Εποπτεύει και επιβάλλει τον υγιή ανταγωνισμό σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.
Για όλες τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που μπορεί να δημιουργήσουν οχλήσεις στον περιβάλλον, στην χωροταξία ή προβλήματα στην ασφάλεια και υγεία των πολιτών, το παρόν υπουργείο Υγιούς Ανταγωνισμού παραπέμπει προς έγκριση στο αρμόδιο γι’ αυτά τα θέματα υφυπουργείο του ΠΕ.ΧΩ.-ΜΕ και Υγείας, τα σχέδια εγκαταστάσεως και λειτουργίας των εταιρειών ή την έγκριση μη επικινδυνότητας για την ασφάλεια και την υγεία, των πάσης φύσεως προϊόντων τους.
Μία διευκρίνιση για το φαινομενικά αντίθετο του συγχρωτισμού των: υπουργείου Υγιούς Ανταγωνισμού και του υφυπουργείου Πρόνοιας Ενηλίκων.
Θεωρώ ότι είναι τελικά σωστή επιλογή, τα δύο αντίθετα άκρα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων να τα χειρίζεται ο ίδιος
υπουργός προσδιορίζοντας πιο ασφαλώς την χρυσή τομή του μίγματος της πολιτικής.
Επίσης, η εποπτεία όλων αυτών των εργασιακών τομέων από τον ίδιο υπουργό, διευκολύνει να λειτουργούν μεταξύ τους και ως συγκοινωνούντα δοχεία αναπροσανατολισμού και απορρόφησης εργαζομένων από τον ένα τομέα στον άλλον, ειδικά σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας. Γι’ αυτό εποπτεύει και το υφυπουργείο Εργασίας και Κρατικής σύνταξης. (Για όλους ενιαίος συντελεστής υπολογισμού της σύνταξης βάσει των εισφορών τους.)
Ακόμα, ο υπουργός Ανταγωνισμού ο οποίος έχει άμεση εικόνα της συνολικής εργασιακής κατάστασης στην χώρα, είναι κατάλληλος να εποπτεύει και την Παιδεία για να την προσανατολίζει επαγγελματικά πιο έγκαιρα και έγκυρα.
Γ) Ο τρίτος κύκλος αποτελείται από ένα μόνο υπουργείο και τρία υφυπουργεία.
Α) Το υπουργείο Οικονομικών.
1) Το υφυπουργείο εσόδων (είσπραξης).
2) Το υφυπουργείο Εξωτερικών.
3) Το υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας και Υψηλής Τεχνολογίας. Το υπουργείο Οικονομικών διευθύνεται από τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος διευθύνει επίσης και τους υπόλοιπους τρεις τομείς του υπουργείου του και προΐσταται των αντίστοιχων τριών υφυπουργών. Για συντομία το υπουργείο αυτό λέγεται ΟΙΚ.ΕΞ.Α.
Δ) Ο τέταρτος κύκλος αποτελείται από ένα υπουργείο και δύο υφυπουργεία.
Α) Το υπουργείο Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης.
1) Το υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης.
2) Το υφυπουργείο Βορείου Ελλάδος και νήσων Ανατολικού Αιγαίου.
Διευθύνεται από τον υπουργό Εσωτερικών και δημόσιας Διοίκησης ο οποίος προΐσταται των δύο υφυπουργών και διευθύνει τους υπόλοιπους δύο τομείς του υπουργείου. Για συντομία λέγεται: Εσωτερικών και Ασφάλειας.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει ένα ακόμα υπουργείο το οποίο λόγω της ανεξάρτητης θεσμικής λειτουργίας του δεν μπορεί να συνδυασθεί με άλλες κρατικές δραστηριότητες και συνεπώς δεν εντάσσεται σε κανέναν κυβερνητικό κύκλο. Είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Διευθύνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος επιβλέπει επίσης (χωρίς ανάμιξη στην ιεραρχική εξέλιξη του προσωπικού), για την θεσμικά εύρυθμη λειτουργία των κορυφαίων ανεξάρτητων κρατικών θεσμικών οργάνων: Θεσμικό και Συνταγματικό Δικαστήριο, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και όλων των υπολοίπων ανεξάρτητων αρχών και ελεγκτικών οργάνων της χώρας.
Η μετονομασία αυτών των κυβερνητικών τομέων σε υφυπουργεία και η «υποβάθμισή» των διοικητών τους σε υφυπουργούς, παρά το σημαντικότατο έργο που καλείται να επιτελέσει ο καθένας τους, γίνεται αφ’ ενός για να κρατηθεί η απαραίτητη ιεραρχία για τον συντονισμό όλου του κύκλου και αφ’ ετέρου να μην υπάρχουν πλέον επικαλύψεις και άσκοπες
παράλληλες δραστηριότητες για το ίδιο αντικείμενο.
Ισονομία στα νέα νομοθετήματα:
Ισονομία για όλους τους πολίτες ώστε να αναδεικνύονται οι άριστοι σε κάθε επαγγελματική ή κοινωνική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στην εξουσία και στην δημόσια διοίκηση.
Η εφαρμογή της εξασφαλίζεται με συνταγματική απαγόρευση στην νομοθετική εξουσία να νομοθετεί προνομιακά για οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα.
Εξαιρούνται μόνο κοινωνικές ομάδες πολιτών μη δυναμένους να εισέλθουν στον ανταγωνισμό, που πληρούν συγκεκριμένους όρους και αναφέρονται στο επόμενο άρθρο του νέου συντάγματος.
(Το νέο σύνταγμα με τους νέους θεσμούς έχει αναρτηθεί στην Ολυμπιάδα στις 6 Ιουλίου 2012) με τίτλο: «Ένα νέο πολίτευμα»
Το νέο πολίτευμα απεγκλωβίζοντας όλες οι δημιουργικές δυνάμεις με την εφαρμογή της ισονομίας, έχει ως πολιτειακή σταθερά: Ότι κατ’ αρχήν πρέπει να κυβερνούν οι άξιοι. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι θα διασφαλίσουν καλύτερα τις αξίες της δημοκρατίας, την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και την πρόοδο;
Και ως παραταξιακή σταθερά: Τον ιδιαίτερο τρόπο που η κάθε μία παράταξη προσεγγίζει και εγγυάται την αξιοκρατία μέσα από το σύνολον της κοινωνίας.
Είναι ένα νέο ανθρωποκεντρικό αταξικό δημοκρατικό πολίτευμα, στους θεσμούς του οποίου θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει ισόνομα και αξιοκρατικά το σύνολον των πολιτών χωρίς κατ’ ανάγκην κομματικά διαπιστευτήρια.
Η νέα πολιτική διαφοροποίηση των παρατάξεων θα διαχειρίζεται πλέον ένα νέο ιδεολογικό ερώτημα, όχι με την καταστροφή της αντίθετης άποψης όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει, αλλά με ένα νέο συνθετικό και δημιουργικό δίλημμα απολύτως συμβατό με την αξία της αξιοκρατίας. Θα συμβάλλει με την εναλλακτική προοπτική της στην σταθερότητα των θεσμών, θα ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια κοινή πορεία πολιτιστικής, οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης μέσα σε αποδεκτά περιβαλλοντολογικά πλαίσια και θα εξασφαλίσει πρόνοια και αξιοπρέπεια στους πιο αδύνατους πολίτες.