Άφησε το στρατό για τις πολεμικές τέχνες…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

large karipidis1Στο πρώτο του πάθος τις πολεμικές τέχνες, που πρωτογνώρισε πριν 30 χρόνια, επέστρεψε ο master των πολεμικών τεχνών ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης και σίγουρα δεν το μετάνιωσε.
Είναι που η ζωή κάποια στιγμή κάνει κύκλους και αποφασίζεις τι θες να κάνεις ποιο είναι το πολυτιμότερο για την ισορροπία σου. Κάπως έτσι ο Έλληνας Σαμουράι άφησε το στρατό και από αντισυνταγματάρχης επέλεξε να είναι δάσκαλος.
Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάτω Νευροκόπι – ΔΡΑΜΑΣ και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’όπου αποφοίτησε ως Αξιωματικός Μηχανικού. Υπηρέτησε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό. Τιμήθηκε από την Υπηρεσία με τα προβλεπόμενα μετάλλια και διακρίσεις αναλόγως βαθμού και θέσεων. Αποστρατεύτηκε κατόπιν αίτησής του με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες/μαχητικά αθλήματα πριν από 30 χρόνια με το άθλημα του karate. Ως τελειόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων διετέλεσε Αρχηγός της Ομάδας Αυτοάμυνας της Σχολής και διακρίθηκε σε διάφορα εθνικά πρωταθλήματα.
Λίγο πριν επιχειρήσει να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τα όρια του με το εγχείρημα για ένα νέο ρεκόρ Γκίνες το 5ο στη σειρά με «τα γρηγορότερα 10 τραβήγματα σπαθιού & κοψίματα στόχων» μίλησε στο MadeinCreta τονίζοντας την αξία της φιλοσοφίας των πολεμικών τεχνών, σημειώνοντας επίσης πως για τον ίδιο αλλά και για όλους τους αθλητές, σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδρομή
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καρυπίδης είναι ο πρώτος Έλληνας με παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες από τον χώρο των πολεμικών τεχνών.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι τα 3 παγκόσμια ρεκόρ από το χώρο των πολεμικών τεχνών αυτή τη στιγμή έχει μόνο ο Ιάπωνας Isao Machiiκαι ο κ.Καρυπίδης.
Αν πραγματοποιηθεί και το νέο ρεκόρ ο Έλληνας δάσκαλος θα ισοφαρίσει τον Ιάπωνα σε Παγκόσμια κλίμακα και θα έχει 4 Ρεκόρ στη κατοχή του ως holder και 1 ως co-holder.
-Είστε έτοιμος για το ρεκόρ;
«Είμαι έτοιμος, αλλά περιμένω το μπόλιασμα του κόσμου. Για μένα είναι πολύ σημαντική η παρουσία του. Και στην Αλεξανδρούπολη που το κάναμε δυο φορές ο κόσμος ήταν η μισή επιτυχία. Πάντα στον αθλητισμό , η παρουσία του κόσμου είναι η μισή προσπάθεια του αθλητή. Αυτή η σχέση που δημιουργείται, η φλόγα , είναι ένα συναίσθημα ανεξήγητο ακόμα και για την επιστήμη».
-Πόσο καιρό προετοιμάζεστε σωματικά αλλά και ψυχολογικά;
«Για το συγκεκριμένο ρεκόρ ένα εξάμηνο με πολλές ώρες προπόνησης καθημερινά. Ψυχολογικά δεν είμαι ακόμα έτοιμος. Κάθε ημέρα ετοιμάζομαι κάθε λεπτό που περνάει είναι για μένα δοκιμασία η οποία κορυφώνεται την ώρα της προσπάθειας».
-Είναι πιο πολύ θέμα μυαλού φαντάζομαι;
«Ναι, βέβαια είναι και σωματική η δοκιμασία αλλά περισσότερο είναι η δοκιμασία του μυαλού, η εσωτερική δύναμη. Απαιτεί τεράστια συγκέντρωση, πειθαρχία και μετά όλα τα άλλα».
-Είχατε μια λαμπρή πορεία στον στρατό. Τα παρατήσατε όλα για την αγάπη σας για τις πολεμικές τέχνες;
«Ξέρετε, η ζωή κύκλους κάνει. Ήρθε η στιγμή που έπρεπε να κλείσω έναν κύκλο τιμώντας αυτό που έκανα τόσα χρόνια .Αγάπησα τις ένοπλες δυνάμεις , είμαι κι από οικογένεια στρατιωτικών, καταγόμενος από ένα μικρό χωριουδάκι, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας , αλλά ήρθε η ώρα που είπα πως έπρεπε να κλείσω έναν κύκλο και να προχωρήσω τη ζωή μου. Τιμώ ακόμα και τώρα το παρελθόν μου, δακρύζω όταν βλέπω παρελάσεις , πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή ο χώρος της άσκησης, της γύμνασης των πολεμικών τεχνών, των αγνών ρομαντικών πολεμικών τεχνών, είναι για μένα η νέα μου κατεύθυνση».
Νομίζω ότι η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες δεν έχει ηλικία.
«Ακριβώς οι πολεμικές τέχνες δεν γνωρίζουν ηλικία μπορούν να κάνουν όλοι μικροί μεγάλοι γυναίκες παιδιά. Στην Αλεξανδρούπολη έχω μαθητές , μεγάλους κυρίους, που έρχονται στις προπονήσεις το βράδυ όταν κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες, έχουν δεν έχουν εμπειρία με τον αθλητισμό .
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αφορούν μόνο στο σώμα διότι διδάσκονται πολλά . Πειθαρχία, τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού, αυτοσυγκέντρωση».
Και όσοι ασχολούνται με το καράτε βέβαια δεν το κάνουν για να επιτίθενται αλλά για να αμύνονται;
«Ακριβώς, με τις πολεμικές τέχνες αυτό συμβαίνει. Όσοι ασχολούνται με το καράτε τόσο λιγότερο επιθετικοί και βίαιοι γίνονται, διότι μαθαίνουν να ελέγχουν την κατάσταση διαφορετικά».
Το Ηράκλειο γιατί το επιλέξατε;
«Πρέπει να πω ότι ως βορειοελλαδίτης, ως πόντιος στην καταγωγή, ως απόστρατος αξιωματικός αισθάνομαι ιδιαίτερη έλξη για τους Κρήτες. Αγαπώ αυτόν τον τόπο, έχω και κουμπαριά εδώ και γνωρίζω πάρα πολλούς διότι ως αξιωματικός στη Ρόδο, συνάντησα πολλούς Κρητικούς, το 90% των στρατιωτών μου ήταν από το νησί!
Με αφορμή την πρόσκληση που δέχτηκα για το φεστιβάλ που είναι ένας υπέροχος θεσμός, δέχτηκα αμέσως και με μεγάλη μου χαρά
Έρχομαι λοιπόν, μαζί με την ομάδα μου, που αποτελείται από επίλεκτους μαθητές μου, για να παρουσιάσουμε την πολεμική τέχνη που καλλιεργούμε και στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να σπάσουμε ένα καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες , το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό , για να γραφτεί ότι έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης».
-Τι ακριβώς θα επιχειρήσετε;
«Το ρεκόρ έχει τον τίτλο «Τα δέκα γρηγορότερα κοψίματα σπαθιού» . Ο συναγωνιστής μου σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο χρόνος. Θα πρέπει να βγάζω το σπαθί ταχύτατα, θα κόβω τον στόχο, τα στάνταρ του οποίου μας έχουν δοθεί από τον οργανισμό Γκίνες, και στη συνέχεια το σπαθί να επιστρέφει γρήγορα στη θήκη του, για να προχωρήσουμε στο επόμενο κόψιμο , ώσπου να συμπληρωθούν τα δέκα τέλεια κοψίματα.
Ο στόχος είναι ειδικά στάχια, δεμένα σε χοντρό δεμάτιο, το οποίο έχει εμποτιστεί σε νερό και θα έχει πάρει και βάρος. Αυτό θα είναι μπροστά μου , προσαρμοσμένο σε μια βάση και εγώ θα πρέπει να το κόβω και να πηγαίνω στο επόμενο.
Και το σημαντικό για τη επιτυχία όμως που είπατε στην αρχή είναι ο κόσμος .
«Ναι ελπίζω ο κόσμος να έρθει να μας δει διότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα γίνει. Και δεν είμαι μόνο εγώ είναι τόσοι αθλητές που θα προσφέρουν ένα καταπληκτικό θέαμα . Όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να αγκαλιάζονται . Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα , η προσπάθεια για να περάσουμε τα όρια μας, μας κάνει πάντα καλύτερους είτε στεφθεί με επιτυχία είτε όχι , έστω κάτι έχουμε βελτιώσει».
Την προσπάθεια αυτή θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Ηρακλείου την Κυριακή (25 Νοεμβρίου) στις 6 μ.μ στο αθλητικό κέντρο Λίντο Ηρακλείου (περιοχή Παγκρήτιου Σταδίου).
MadeinCreta

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ